България 21 век
    Чикаго

С  П  О  Р  Т


15 март 2009 г.
Програма А ПФГ - Пролет 2009
17 кръг март - 15.30
13 Пирин-Бл - Локомотив (Сф) РингТВ
14 Ботев - Левски 13.00 ТВ2
Славия - Локомотив (Мз)
Спартак - Беласица
ЦСКА - Сливен БНТ
15 Вихрен - Черно море 13.00 РингТВ
Черноморец - Локомотив (Пд) 19.30 ТВ2
16 Миньор - Литекс РингТВ
Пълен текст


 утбол България А ПФГ Пролет 2009


15 февруари 2009 г.
Японка в редакцията на „Старт”

     Когато тръгваше за Япония Тодор Паунов – Джуниор, великолепен наш млад автор, спортен кореспондент и даже шампион на един наш конкурс за есе на тема „Какво е за мен България”, където взе първата награда, той ни попита – „Какво искате от Япония?”
     Естествено, цялата мъжка редакционна рота отговори в един глас:
     - Японка-а-а!
     Е, добре. Имаме я вече тази японка.
     Сменихме Тодор за японка...

Пълен текст


Японка в редакцията на „Старт”


15 февруари 2009 г.
Моралът напусна и футбола, и живота

     На много хора в Италия, сред които интелектуалци, учени, сенатори, журналисти, президенти на клубове, треньори и спортисти, им омръзна от хулиганските прояви в калчото, от неговия лош пример изобщо. “Това, което е важно във футбола, е важно и в живота - да има нравственост” - казва Хулио Веласко, треньорът по волейбол, извел италианците до световния връх в този спорт. “Болестното състояние на футболния свят се дължи на погрешна спортна култура”, уточнява още той, посочвайки примери от волейбола, където не се търсят треньори, които са и възпитатели, а пенкилери, удобни за всичко друго, но не и за развиване на спорта.
Пълен текст


Моралът напусна и футбола, и живота


15 януари 2009 г.
МАЛКИТЕ НЕЩА

     “Здравейте! Свързахте се с Крис. В момента ме няма, но след сигнала, оставeте името и телефонния си номер , и аз обещавам да ви се обадя при първа възможност.” Гласът на Крис винаги ме е впечатлявал с дълбокия си, кадифен тембър, който някак си без да се натрапва изисква изцяло вниманието на събеседника. Но днес тривиалното му послание в телефонния секретар е особено въздействащо. Думите му, както винаги, прелитат ритмично и спокойно по линията и се настаняват елегантно в съзнанието ми една по една и без да се блъскат.
Пълен текст


МАЛКИТЕ НЕЩА


7 януари 2009 г.
Баскетболният тим на Барак Обама

     В една от пресконференциите си (предавани директно по Си Ен Ен) новоизбраният американски президент Барак Обама обяви, че неговият кабинет ще бъде “най-добре играещият баскетбол в американската история”. Това ме заинтригува и часове наред се рових в биографиите на номинираните за министри в новия кабинет на САЩ, който ще стане реалност на 20 януари 2009 г… Е, наистина темата се оказа благодатна и изобщо не съжалявам за отделеното време.
Пълен текст


Баскетболният тим на Барак Обама


7 януари 2009 г.
Луд за връзване

     Ако имате слабо сърце, проявете здрав разум и спрете да четете тази статия още със завършването на това изречение. Инфарктните приключения на Мат “Кондора” Хофман не са за хора с лабилна сърдечно-съдова система. По всяка вероятност никога не сте чували за него, но тук, в Америка, Мат е смятан почти единодушно за най-откачения спортист за всички времена.
Пълен текст


Мат Хофман


15 декември 2008 г.
Човекът, който създаде „Старт”
Вестникът прилича на главния си редактор

     Ако спрем за малко съвременния филм и върна лентата около 40 години назад, ще ви припомня един човек, който заслужава внимание. Трябва да се помни !
     Опитът дава знания, които трудно можем да научим и в академия или пък да приемем, ако не сме ги изпитали на собствен гръб.
     Има какво да се поучим и от грешките му и от изключителните му човешки постъпки и качества. Недялко Донски, зодия лъв, роден през 1926 г. - човек като всички други, само че не съвсем.

Пълен текст


Недялко Донски


15 декември 2008 г.
Във „Вкусен свят”-
„Спортният свят на Българското Чикаго”

     Ако имате малко спорт в кръвта си и сте стигнали Чикаго, не може да не знаете „Вкусен свят”.
     „Вкусен свят” е най-известното спортно място, където човек може бързо /и на доста симпатична цена/ да закуси, да обядва или да вечеря, да си вземе прочутите безплатни чикагски български вестници с по 64 страници, колкото и в голямата България вече не печатат. /Ние в Чикаго сме „малката България”, но тук-там и ние правим нещо по-така/. А когато някъде играят сериозен футбол тук може да се поостане и да се изгледа на телевизионния екран.

Пълен текст


Йордан Ничев


15 декември 2008 г.
АЛЕЯ НА СЛАВАТА

     Неотдавна в София, на Спортен комплекс „Георги Аспарухов” беше открита възобновената „Алея на славата”, където са увековечени имената на най-изявените състезатели от Спортен клуб „Левски”. В нея почетно място зае и нашата сънародничка Искра Велинова – Балчев – състезателка от СК „Левски”, националния и олимпийски отбори на България по академично гребане от 1974 до 1988 година.
Пълен текст


Искра Велинова – БАЛЧЕВ


15 декември 2008 г.
“Трудно е да бъдеш скромен, когато си велик като мен!”
Мохамед Али. Или Касиус Клей.

     Скромността винаги е била непознато питие във величествените фиести на този човек. И днес - на 66 години, той е толкова голям и атрактивен, че дори и да се скъса от тренировки по скромност - нищо няма да се получи. Където и да се появи - всички лица се обръщат като слънчогледи към него и той преминава сред шпалир от човешки възторг, почуда, признателност и обич, примесени, естествено, и с омраза, присмех, язвителност и дори презрение. Такива сме ние, хората, събрани в каквато и да е суматоха, дискретно наричана “общност”.
Пълен текст


Мохамед Али


15 ноември 2008 г.
СПОРТЪТ ОБЕДИНЯВА

      Историята на две необичайни спортни срещи между полицейските отбори по бокс на Ню Йорк и София. Интервюта и коментари - Климент Величков и екипа в. “Старт”, Чикаго.
      Интервю с г-н Сетрак АГОНЯН, Ню Йорк
      - Г-н Агонян, хората, с които разговарях за двата мача между полицейските боксови отбори на София и Ню Йорк казаха, че Вие сте “архитектът” на това необичайно, но вече популярно спортно събитие. Как се зароди тази идея?
      - Благодаря на тези, които го казват, но никой в нашия свят не може да свърши полезна обществена работа, ако не получи подкрепа и не работи заедно с колеги и съмишленици.

Пълен текст


Спортът с пагони


15 ноември 2008 г.
Майсторството на Бончук.
И дарба и самобитно вдъхновение!

      Олимпийските игри са повод да се види и нивото, равнището и възможностите на новите технологии, които навлизат ежедневно в живота ни. И на тази олимпиада видяхме доста нови неща в телевизионните предавания, в бързината с която журналистите предават своите информации и особено силното представяне на единствения там български спортен фоторепортер Бончук Андонов.
Пълен текст


Бончук Андонов


15 октомври 2008 г.
АМЕРИКАНСКИ ФУТБОЛ

      Една игра е толкова по-интересна, колкото по-добре я познаваме... Затова не е чудно, че мнозина живеят от години в САЩ и все още постоянно твърдят, че американският футбол им е много скучен... Но ако останем да живеем в тази страна, а това се отнася особено за младите, ако решим да ставаме американец, с развиващ се бизнес и добро семейство, което има много близки и познати американци, ако не искаме да живеем самотно и като чудаци, ние трябва да познаваме и един от символите на САЩ - американският футбол. Знаете ли, че някои от най-големите вестници в последно намалиха обема на своята информация, съответно и количеството на странниците си, но всички си запазиха, и дори увеличиха, кои два най-четени раздела? Политика и спорт. Така че - запознайте се с американския футбол.
Пълен текст


АМЕРИКАНСКИ ФУТБОЛ


15 септември 2008 г.
Няма бивши олимпийски шампиони
Няма и бивши спортни репортери

      Ще възкръсне ли „Златната книга на българския спорт”
      След 1465-ят брой на „Старт” – по път или в безпътица?
      „Ние възвръщаме пари, които ви дължат или не ви дължат”


      Няма бивши, а има Олимпийски шампиони от еди коя си олимпиада или на еди кои си игри. Пекинската е вече в историята. Тук там все още се коментират причини поради които България се е върнала до успехите и представянето си от 1956 г в Мелбърн. Лош жребий, лошо съдийство, допинг скандали, слаба или почти никаква подкрепа от държавата, този и онзи са виновни но ми направи впечатление, че никой никъде не каза че резултатът е комплексен и имиджа на държавата ни пред света е лош, не заради спорта.

Пълен текст


Валентин Йорданов


15 септември 2008 г.
НА ГОЛЕМИТЕ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ
ВСЕКИМУ - СВОЕТО

      Свършиха и тези Игри. Радост за нас почти няма.
      Още при колоезденето на шосе с общ старт двамата ни представители подсказаха колко чини подготовката при българските олимпийци. Евгени Балев се класира на 89 място. Последен. Даниел Петров не завърши.
      При българската екзотика - стрелба с лък - Даниел Павлов се класира 59-ти от 64 участника. Предубеждението, че лозунгът “пращаме всички, които са си извоювали квота” не е на добро, се оказа истинска поличба. Никога в олимпийските ни отбори досега не се е правило така. Имаше и допълнително правило - от спечелилите квоти отиваха само които имат възможности за добро представяне. Но за “Пекин 2008” имаше опасност да отидем с делегация по-малка от 1936 година и затова отидоха всичките 71 човека, покрили олимпийските нормативи, приближаващи се до максимата на Кубертен: “На игрите е по-важно да участваш, отколкото да победиш”.

Пълен текст


Пекин 2008


1 септември 2008 г.
Първата дама на скифа

      Румяна Нейкова направи „Пекин 2008” почтена за българския спорт олимпиада. Златният и медал свързва, макар и с тъничка нишка, старата мощ на българския олимпийски спорт с някакви мержелеещи се контури на бъдеще... Нишката е тъничка, но все пак златна. Златна нишка.
      7 минути, 22 секунди и 34 стотни от секундата по водата на гребния канал на “Олимпиада 2008” продължи пътят й, раздиран от съмненията от великата мечта да станеш олимпийски победител до горчивото разочарование да влезеш отново през вратите на ада, както стана на Олимпийските игри през 2000-та година.

Пълен текст


Румяна Нейкова


1 септември 2008 г.
Назад по пътя, който води напред

      Какво ли имат в повече от нас олимпийците на Ямайка, Кения, Румъния, Етиопия, Грузия, Куба, Монголия, Тайланд, Корейската народно-демократична република, Зимбабве, Узбекистан, та ни оставиха зад гърба си на тези толкова престижни олимпийски игри? Повече пари? Повече треньори? По-добра Национална спортна академия от нашата? По-стара и по-стабилна спортна школа? Повече национален дух? По-висок морал? Повече любов помежду си?
      Всеки от нас може да размишлява по тези въпроси.

Пълен текст


Пекин 2008


7 август 2008 г.
Професия: Спортен фотожурналист
Добрата снимка казва повече от 3 000 китайски знака

      Представяме ви с негови размисли, спомени и снимки - Емил Манджаров - един от най-известните български спортни фотожурналисти, отразявал десетки големи спортни турнири, световни първенства и Олимпийски игри. Съхранил в образи историята на българския спорт.

      Четвърт век съм работил - от създаването до приключването на Илюстрования спортен вестник „Старт” в България.
      В онзи тъжен ден, когато напусках редакцията бях останал единствен от тези, с които през юни 1971 г. започнахме.

Пълен текст


Емил Манджаров


7 август 2008 г.
XXIX Летни Олимпийски Игри “Пекин 2008”
     
      Два са спортовете, които дават „лъвския пай” в Олимпийската слава на България - Свободната и класическа борба и Вдигането на тежести. 99 от общо 207 български медала, почти половината, са на нашите „тежкоатлети”. След катастрофалната издънка на щангистите, при която почти целият отбор бе уличен в употреба на допинг и съответно изваден от списъка на българската делегация за „Пекин 2008”, почти сигурно е, че юбилейния стотен медал за двата спорта ще бъде спечелен от борците.
Пълен текст


Пекин 2008


7 август 2008 г.
Българските спортисти на
Летните олимпийски игри “Пекин 2008”
     
      Почти всички спортове искат да станат част от олимпийската програма. Преди много години волейболът става олимпиец на един Конгрес на МОК, състоял се в София, когато председател на Българския олимпийски комитет е ген. Владимир Стойчев. България по онова време има силна, световна, волейболна школа. По време на конгреса е организиран показен турнир, на който много от многоуважаемите членове на Световния олимпийски комитет за пръв път виждат на живо играта. Харесва им. Гласуват. И хоп! Волейболът - олимпиец!
Пълен текст


Пекин 2008


7 август 2008 г.
ХРОНИКА НА СЪВРЕМЕННИТЕ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ
     
      АТИНА /25 март-3 април 1896 /
      В първата олимпиада в Гърция участват едва 14 страни, сред които и България, а състезателите са само мъже - 311 на брой, надпреварващи се в 9 вида спорт (хвърлянето на диск, колоезденето и плуването са сред първите спортове). На самия форум не е поставен нито един рекорд. Интересът е насочен към състезанията като такива и съответно към участниците. Най-много медала взима Гърция - 47, от които десет първи места.

Пълен текст


Пекин 2008


7 август 2008 г.
РОБСКИ ТРУД И СЪБЛАЗНИ ПО ВРЕМЕ НА ОЛИМПИАДА
     
      Бях фоторепортер на „Старт”, специално акредитиран от Международния и Българския олимпийски комитети, на Олимпийските игри „Сеул’88” – една великолепна олимпиада с над 9000 участници от 169 страни и толкова много български успехи! Това е особено щастливо, едно неповторимо събитие в живота ми.
      Не е просто да се опише този спомен. Какво повече би могъл един фоторепортер да си мечтае от предложените толкова много емоции? Човек не е само физически организъм. Той е и духовна, емоционална и енергийна личност. А на тази олимпиада имаше всичко.

Пълен текст


Емил Манджаров


22 юни 2008 г.
Най-голямото Европейско футболно първенство досега
     
      Подозрително е да имаш такъв див късмет, като италианците на Световното преди две години и на Европейското сега. Може Бог да им помага, може и дяволът да е. Може и сами да си вършат работата. Но не го правят само с футболно умение. На Матераци никой даже не му дръпна ухото, когато подлуди Зидан да се затрие, заедно с отбора, благодарение голямата, нечестива матерацианска уста. Сега Франция пак бе съкратена от рефера до десет човека и с гол от дузпа за всеки случай, та можа Италия да прескочи групата. И да стане и европейски шампион? След два отчайващи мача, в които адзурите повече рушеха футбола, отколкото да го правят.
Пълен текст


Европейско футболно първенство 2008


10 юни 2008 г.

ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ
7-29 юни, 2008 - Австрия и Швейцария

Стадионите
     
      Атмосферата, в която ще живеят и се наслаждават дошлите през юни в Австрия и Швейцария рицари на могъщата световна империя, наречена Футбол и техните почитатели ще бъде уникална. Това е първенство, при което огромното не изглежда застрашително, тук градовете не са направени от бетонни кули и сред тях няма гета на бедни и деклаксирани хора и язви на пороци и престъпност. Всичко наоколо е чисто и красиво, облагородено от свежия лъх на Алпите.
Пълен текст


“Стад де Женев” – Женева


10 юни 2008 г.

ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ
7-29 юни, 2008 - Австрия и Швейцария

Талисманите
     
      Талисманите, които символизират едно събитие и му носят късмет, а също така стават и желан сувенир за мнозина, значка, плакат, игра, та дори негова визитка във времето, са познати на Европейските футболни първенства отпреди 28 години.
Пълен текст

Австрия и Швейцария 2008

10 юни 2008 г.
КОТООШУ - ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДРАКОН
     
      Едни казват, че в 1500-годишната история на японското сумо Котоошу е първият европеец, който току-виж и станал велик шампион. Други казват, че в 2000-годишната история на сумото пак Калоян Махлянов е първият Европейски дракон, спечелил Купата на Императора... Това стана на 25 май, 2008-ма, на Пролетния Турнир в Токио.
Пълен текст

КОТООШУ

15 април 2008 г.
ИДАТ БЪЛГАРИ ОТ ОЛИМПИЙСКИЯ ВРЪХ
Световната волейболна лига
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ето че и волейболът, подгонен от “законите” на нашето време, си направи свое комерсиално състезание – Световна волейболна лига. ФИБА организира първата фаза разпределяйки националните отбори на най добрите при волейбола страни в няколко групи. България се падна в група “С” – заедно с Аржентина, САЩ и Финландия. Аржентинците, обаче, не успяха да се договорят със своята телевизия за предаванията на мачовете, не можаха да си обезпечат финансиране на проявата и бяха заменени с отбора на Испания.
      Игрите в групата се провеждат при разменено гостуване. Но всеки мач се състои от по две срещи – в два последователни дни.
      На 13 и 14 юни България приема в Двореца на културата и спорта във Варна волейболистите на Испания. След това отборът ни има 3 поредни гостувания – на Финландия, САЩ /20 и 21 юни в Чикаго/ и Испания. На 12 и 13 юли играем във Варна домакинските си мачове с Финландия, а на 19 и 20 юли – със САЩ.
Пълен текст

Волейбол - България

1 април 2008 г.
Летни олимпийски игри “Пекин 2008”
Олимпийската шампионка и световна рекордьорка, председателят на БОК
Стефка Костадинова, ще предвожда българската делегация

      Никой не знае колцина са българите, които притежават “единствено”, или “най-високо”, достижение в света. Но мнозина смятат, че това може да бъде Стефка Костадинова.
      На 30 август 1987, по време на световното първенство по лека атлетика на Олимпийския стадион в Рим, тя постигна в скока на височина 209 сантиметра.
Пълен текст

Стефка Костадинова

1 април 2008 г.
За голмайстора и един гол, който срути стадион “Ацтека”

      В спортната ни история има едно събитие, което е шокиращо в морален план.
      На Олимпийските игри в Мексико през 1968 година Българският национален отбор по футбол играе финал и се класира на второ място. Ако днес това се случи, ще ядем и пием три дни и три нощи и ще посрещнем футболистите като национални герои. Но в онова далечно време, преди 40 години, героите от “Мексико 68” са низвергнати и наказани.
Пълен текст

Цветан Веселинов

1 април 2008 г.
Раят, наречен Galter

      Има едно място в Чикаго, където може да избягате от сняг, студ или горещина, от свадите, от тикети, от главоболия, от страх, от къщната караница с жената, от шефа, от лъжите, от бъбриви приятели, навъсени колеги и от много други лоши неща. Карате по Девон, завивате по Калифорния на юг, стигате Уестърн и виждате на ъгъла 1557 North Francisco Avenue голяма елипсовидна сграда с обширен паркинг и парк пред нея.
Пълен текст

Galter Life Center

Main

Copyright 2005-2008 Bulgaria21.com Chicago