1 април 2008 г.
Раят, наречен Galter

Има едно място в Чикаго, където може да избягате от сняг, студ или горещина, от свадите, от тикети, от главоболия, от страх, от къщната караница с жената, от шефа, от лъжите, от бъбриви приятели, навъсени колеги и от много други лоши неща. Карате по Девон, завивате по Калифорния на юг, стигате Уестърн и виждате на ъгъла 1557 North Francisco Avenue голяма елипсовидна сграда с обширен паркинг и парк пред нея.Погледът ви веднага улавя на горния етаж нещо необичайно – зад огромните стъкла хората не седят зад бюра и маси, а тичат по атлетическа писта. Ако се качите горе ще видите, че тя има цели 4 коридора и по тях ходят, тичат или препускат различни хора – младо и старо.
На това място му казват Galter Life Center.

Вътре е друг свят.
Ако имате вече малко ум в главата и вече сте си задавали въпроса – защо са ви къщи, коли, пари и хубава жена даже, ако нямате здраво тяло, което може да го използува всичкото това имане, правите следните важни неща: първо влизате в един малък кабинет в дясно, правите си абонамент за година и после си подавате малката пластикова карта на някое от добре сложените момичета зад компютрите на пропуска. Прекарват я те по един улей и Сезам се отваря пред вас.

Мъжете в ляво, жените – в дясно – старт към съблекалните!
Избирате сред стройните редици малки гардероби своя, обличате си екипа и с едно пръстче слагате свой код на ключалката. Да си мъкнете катинари и да се чудите как да не загубите ключа по фитнеса или в басейна? Боже упази – това е архаизъм.
Планина от бели, ухаещи, топлички, кърпи. Бликаща студена вода за жадните, точни везни за превантивна информация на дебелите, телевизаори за тези които не могат без тях... Огледална стая, където може да се бръснете, решите, миете, сушите и оглеждате мускулите си преди и след тренировката. Душове с течен сапун и шампоани за преди влизането в басейните и за след вашата цялостна фитнес-програма.

Качвате се на втория етаж.
Няколко стотин уреда, специализирани така, че да не остане и мускулче по тялото ви без специално внимание. А може да са и хиляда. Бягащи пътеки, десетина породи различни педали за крака, хитри гладиатори за теглане бутане и вдигане тежести, механични и компютизирани. Трепкат светлинки – колко си ги въртял, какво става с твоя пулс, колко си “изгорил” калории и пр. Млади жени се грижат за краката си, зрели мъже напъват да изправят гърбина, тинейджъри се правятна на Шварценегер... Народ!
Пистата – нещо като подобрено и допълнено издание на пловдивското стъргало. По вътрешните коридори – чаровни разходки, по външните – бягат като за Олимпиада...

Човек за бой и тай чи чи
В средата – терени за гимнастика, тай чи, или тай чи чи, разни индивидуални програми, има дори две маси за тенис, които постоянно са заети. Има и един човек за бой. Той пък стои по цели дни без работа, но вече два пъти се засичаме с един мексиканец, който идва, слага боксови ръкавици и почва да го налага. Разбира се въпросният човек е боксов манекен от някаква специфична гъвкава сплав направен, но това не пречи на мексиканеца да го бие съвсем наистински...

Около така описания спортен център има десетки кабинети и по-малки зали, където се провежда профилирана физическа подготовка и медицинска рехабилитация. Както спортните инструктури, така и рехабилитаторите работяхт в тясно сътрудничество с лекарите и медицинските кабинети на огромната по мащаби Шведска болница, която се намира непосредствено до Галтер центъра. Стотици хора поддържат здравето и живота си със съвместните възстановителни програми, които се реализират тук след болнично лечение. Или още по-добре – след клиничен преглед и назначена профилактична програма за физическо здраве.

Пролетните програми
В пролетните и летни програми на Галтер център са залегнали десетки знайни и незнайни за нас, българите в в Чикаго, спортни и лечебни процедури и занимания.
Искате да отслабвате под зоркото око на Сара Шавран? О.К.
Да се запишете в специалната априлска тренировъчна програма? Да се подготвяте с персонален фитнес-инструктор? Да проверите сърцето си и да работите по най-съвременна кардиологична система? Да ви изготвят двигателен режим в унисон със специална хранителна програма за отслабване? Да се включите в жизнерадостна пенсионерска трупа за колективни занимания? Да се запознаете с проблемите на сърцето на жената – като физически, а не като чувствен орган, разбира се... ? Да играете в най-търсените групи за водна гимнастика... Моля!

Вече стигнахме и долния етаж.
Малък олимпийски басейн – почти 12.5 на 25 метра, но малко по-малко, защото са го мерили в инчове. С 4 коридора. Един за ходене във водата, друг за бавно учебно плуване, трети за средни плувци, четвърти за местните шампиони.
Учебен басейн – близко до споменатите по-горе инчове, но без коридори. Деца и възрастни го обичат най-много.
Лечебен басейн, в който можеш да правиш специални упражнения след травми, обездвижване или всякакви артрити.
Втори лечебен басейн със специални стени и конструкция, където обикновено се работи с рехабилитатор.
Две перфектни джакузи с горещи масажни струи, които така те сгряват, че почваш да се мислиш като Херкулес и да пухтиш като Бай Ганю...
И, ах, сауна. По точно Сауна. С главна буква. Само че който свикне с нея после не може да отвиква и трябва да се пенсионира в Галтер център...
...
Като безрасъдно смел и всеотдаен екип, за доброто на нашите читатели, успяхме да изпитаме и преодолеем всичко това и да ви го опишем. Помагаше ни активно и нашият опитен водач през този Рай за тялото човешко - директорката Shannon Wells-Berg.
Но накрая да ви питаме – не сте ли се още записали? Защо седите?
Във всяко денонощие има 1440 минути. Не можете ли да отделите 60 от тях за своето отрудено, уморено, забравено, но единствено важно за вас тяло? За което, на всичко отгоре, и резервни части няма?

Снимано и написано за вас от
Екип на “Старт БГ Чикаго”:
Иван Атанасов
Климент Охридчани

Назад


Galter Life Center

Galter Life Center

(773) 878-9936
5157 North Francisco Ave
Chicago, IL 60625
communication@schosp.org
www.galterlifecenter.org


Galter Life Center

Директорката Shannon Wells-Berg /в дясно/

Galter Life Center


Galter Life Center

Интернет дизайн