22 юни 2008 г.
Най-голямото Европейско футболно първенство досега!

Подозрително е да имаш такъв див късмет, като италианците на Световното преди две години и на Европейското сега. Може Бог да им помага, може и дяволът да е. Може и сами да си вършат работата. Но не го правят само с футболно умение. На Матераци никой даже не му дръпна ухото, когато подлуди Зидан да се затрие, заедно с отбора, благодарение голямата, нечестива матерацианска уста. Сега Франция пак бе съкратена от рефера до десет човека и с гол от дузпа за всеки случай, та можа Италия да прескочи групата. И да стане и европейски шампион? След два отчайващи мача, в които адзурите повече рушеха футбола, отколкото да го правят.

Що се отнася до честната игра на “лалетата”, които набиха и румънците, въпреки че за тях беше по-добре да не го правят, то знакът може да е обратен. Отказвайки да “полегнат” на румънците, те помогнаха на италианците, от които много повече зависят. Доста холандци са минали през “калчото” или искат да поиграят там. Специално на всеобщия любимец Марко ван Бастен му беше пределно ясно обяснено, че неговото “заявление” за треньор на “Милан” направо изпада в коша, ако се породи и най-малкото съмнение за взаимно разбирателство с румънците. Сега с нетърпение се чака следващият мач Италия - Холандия...

Залезът на звездите, започнал с фиаското на Англия още в квалификациите /някои включват в тази компания и известния български отбор/, продължил с мижавите мачове в групите на световния шампион Италия и европейския - Гърция, подкрепен от все пак уморените, бавни и без кондиция германци, смазаните от турската шокова терапия чехи, неузнаваемите поляци, позастарелите и прекалено препечени от слънцето французи, направи “Евро 2008” хем загадъчно, хем лудо интересно първенство.

Няма съмнение, че холандците досега са истинския локомотив, който тегли яко след себе си целия огромен интерес по света, който събуди това състезание. Телевизиите отчитат рекордна аудитория - по-голяма от всички футболни първенства до сега, повече от Олимпийските игри, дори и от всичко друго по света “давано” досега на малкия екран. След 29 юни ще се тегли чертата и ще сме съвсем наясно. На холандците като че им е все едно с кои футболисти ще играят, резервите могат толкова, колкото и основните играчи. Марко ван Бастен рече: “Направихме три отлични мача с различни състави”. Различни бяха съставите, но вкараха все по много голове - срещу Италия - 3:0, Франция 4:1, Румъния 2:0, общо 9:1. Само още Португалия и Испания може да се похвалят със сходно донякъде голово изобилие.

Най-красиво досега играе Португалия. Победи Турция с 2:0, Чехия с 3:1 и Швейцария с 2:0. Общо 7:1. Имат най-добрия играч в света за тази година - Кристияно Роналдо, който е и носител на Купата на европейските шампиони с Манчестър Юнайтед. Имат и вероятно най-добрия треньор на планетата - бразилеца Сколари, направил страната си световен шампион през 2002 г., човекът, който най-после почти сигурно ще изведе и “Челси” на световния клубен връх. Само с един ден почивка - 30 юни, от 1 юли, той става селекционер на отбора с незнайно висока заплата, осигурена му от прочутия руснак Роман Абрамович.

Но най-големите светкавици и гръмотевици, изригвания и земетресения се случиха с нашите, балкански, съседи. Това бяха отборите, които като че вдъхнаха живот на шампионата.

Турците, към които някои се държаха с пренебрежение и не ги искаха на четвъртфинали, направиха не само чудеса, но създадоха и сага, която ще остане в историята на футбола. След като загубиха от Португалия, победиха домакините от Швейцария с 2:1 и губеха до 75-та минута на мача с 0:2 от Чехия, последваха двадесетина минути на невиждана футболна стихия и лудост. Чехите - отбор с изключителна защита и вратар, с най-уравновесените и опитни играчи, преживяха невиждан шок. В това време турският треньор Фатих Терим, наречен “Императорът”, като че се телепортира на терена и започна от там да ръководи своите играчи. Когато Арда Туран върна единия гол в “турския” сектор “Б” като че избухна самата земя под трибуните и проехтя неописуем тътен. В броени минути след това героят на мача Нихат Кахвечъ позлати изключителния характер и дух на целия отбор с още два гола и стана 3:2. Всичко се размеси по терена, трибуните и в самите хора. Турците, които бяха играли не на живот, а на смърт, се прегръщаха като луди. Луди бяха и трибуните. Луди бяха и турските журналисти: “Ето - за това сте родени - крещяха те от телевизионните кабини на играчите и на цяла Турция. И още: “Днес вие поставихте подписите си под една незабравима и велика победа!”.
“Излезте на улиците и празнувайте” - каза “Императорът” и всички от блестящия Истанбул до бедняшката Анадола го направиха. Сякаш бяха станали шампиони!

Блестящо играха и хърватите. След трудната победа с 1:0 над домакините от Австрия те сразиха самата Германия - 2:1 и Полша - 1:0. Тяхната интелигентна, артистична игра, леко надменно отношение и чувство за хумор ги правят много неприятни противница за когото и да е. Да не забравяме, че те си позволиха да изхвърлят от Европа самата Англия на култовата арена на футбола “Уембли”... Жалко, че Турция и Хърватия ще се срещнат рано - на четвъртфиналите...

Румънците си тръгват с достойнство - 0:0 с Франция и 1:1 с Италия са доказателство за класа, но сивото 0:2 срещу резервите на Холандия показва срив, който им попречи за заслужено, от играта им, по-добро класиране.

Гърците, които се простиха с титлата си на европейски шампиони, намериха най-точното и почтено оправдание за неуспехите си: “Всеки път чудо не става”.

Като Португалия и Испания е отбор, който играе атрактивен и зрелищен футбол. Предстои да ги гледаме с удоволствие и да говорим с уважение за умението им в предстоящите мачове.

Победителят от последния мач в групите Русия - Швеция, заедно с Испания, Холандия, Италия, Хърватия, Германия, Португалия и Турция продължават в четвъртфиналите.

Гърция, Румъния и Франция, Австрия и Полша, Чехия и Швейцария - всички те, бяха техните достойни партньори на “Евро 2008”.

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад

Euro 2008

Euro 2008

Летящите холандци

Euro 2008

Испанците играят, руснаците се оглеждат в този мач

Euro 2008

Сцена от футболните спектакли...

Интернет дизайн