15 февруари 2009 г.
Моралът напусна и футбола, и живота

Спортът е култура и възпитание в нравственост. Той е част от човешката традиция. Спортът е още наука, изкуство, обединение и сплотеност, достойна надпревара, а не вандалска арена”.

Райчо Шаханов


На много хора в Италия, сред които интелектуалци, учени, сенатори, журналисти, президенти на клубове, треньори и спортисти, им омръзна от хулиганските прояви в калчото, от неговия лош пример изобщо. “Това, което е важно във футбола, е важно и в живота - да има нравственост” - казва Хулио Веласко, треньорът по волейбол, извел италианците до световния връх в този спорт. “Болестното състояние на футболния свят се дължи на погрешна спортна култура”, уточнява още той, посочвайки примери от волейбола, където не се търсят треньори, които са и възпитатели, а пенкилери, удобни за всичко друго, но не и за развиване на спорта. Като човек с богати познания и опит, Веласко се оказва нужен на италианския спорт, за което на момента се усети телевизия Скай, като го покани да коментира не само волейболните срещи, но и да припомни на зрителите и на спортната общественост що е то спортна култура, която не е култура сама по себе си, но е и част от общата човешка дейност и поведение.

За достойнствата на спорта в живота говори президентката на футболен клуб Болоня Франческа Менарини. Нейната цел е спасителният път на отбора в Серия “А” да е съчетан със спасението на житейските ценности, които спортът предава на хората. Оттук и кампанията срещу расизма в най-широкия смисъл на думата. Лозунгът “Аплодисменти срещу расизма”, е покана към тифозите с ръкопляскания да заглушат всяка проява на расизъм на стадиона Болоня.

Калчо иска да върне децата по трибуните, техните родители, хората с увреждания, за което увлича училища и асоциации с безплатни пропуски и билети от 1 евро. Инициативата отговаря напълно на призива на изданието Калчопрес: “Калчото е в отчайващо състояние и има нужда от етика, така както и животът”. И се подчертава, че футболните президенти трябва да дават морален пример, а не да се произвеждат само сапунени мехури. В този аспект никак не е маловажно, че решението на Болоня Калчо е подтикнато от самите играчи на Болоня и от треньора Синиша Михайлович.

Сред италианските политици също има такива, които оценяват действителните спортни ценности. Един от тях е Бенедето Адраня от Демократическата партия и председател на Интерклуб в cената. Клубът връчи специално отличие за “Етика в спорта” на футболния треньор Зденек Земан, известен с прямотата и етичното си отношение, човек извън концепцията на настоящото калчо поведение

“Благодарение на личности като Земан, които, преди да бъдат истински професионалисти в работата си, са големи хора извън спортния терен, калчото може да се надява да стане отново една голяма житейска школа”, каза председателят на асоциацията Куори Нероадзури - Стефано Вергани на награждаването в един от салоните на италианския cенат. Отдадената чест на Земан има за цел да напомни, че той може да даде още много на калчото. Самото мото на Интерклуба също казва достатъчно: “Ако политиката разделя, спортът обединява”.

Спортът и възпитава. В това са убедени в неаполския университет “Федерико II”, чийто посланик за “Етика и спорт” стана вратарят на Наполи Дженаро Йецо. “Най-хубавият начин да се побеждава в живота и в спорта е лоялността”, е неговото послание към ученици и студенти. Движението “Етика и спорт” бе създадено преди месец по инициатива на Свободния международен университет в Рим “Гуидо Карли” и на олимпийските медалисти от Пекин Мауро Сармиенто, Джулиа Куинтавале и Франческо Даниело. Негов почетен президент е директорът на университета Пиер Луиджи Чели. В инициативите на “Движение за спорт и етика” ще участват и други университети на Италия.

Под патронажа на министерството на културата и спорта също се реализират срещи и дискусии в учебните заведения. Желанието е спортът и футболът да задвижат процеси на изграждане на спортна култура
На фона на моралната криза в спорта всички обществени структури трябва да излъчват полезното от възпитателна, социална и спортна гледна точка.
Не на последно място, Асоциацията на футболистите, заедно с националния треньор Марчело Липи, също започна да обръща внимание на държанието на играчите като хора за пример на поведение. За Липи шампионът е наистина шампион, когато се държи възпитано и достойно на спортното поле.

Елена ШАХАНОВА

Материалът е отпечатан и в „7 дни спорт”

Назад




Моралът напусна и футбола, и живота



Copyright 2005-2009 Bulgaria21.com Chicago