10 юни 2008 г.

ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ
7-29 юни, 2008 - Австрия и Швейцария

Стадионите

Атмосферата, в която ще живеят и се наслаждават дошлите през юни в Австрия и Швейцария рицари на могъщата световна империя, наречена Футбол и техните почитатели ще бъде уникална. Това е първенство, при което огромното не изглежда застрашително, тук градовете не са направени от бетонни кули и сред тях няма гета на бедни и деклаксирани хора и язви на пороци и престъпност. Всичко наоколо е чисто и красиво, облагородено от свежия лъх на Алпите.
Стадионите не правят изключение. Те са вписани умело в пейзажа и са нещо като постоянна градска атракция, място за отмора, приятно посещение и развлечение през цялата седмица, а не само по време на футболен мач. Ето някои от тях:

“Вьортерзее Хипо Арина” – Клагенфурт
Започваме с този стадион, защото със своята архитектура и градски функции е най-типичният, възможно и най-приятният, въпреки че по “ефективност” едва ли може да бъде даден за пример. Това личи от типичната австрийска практичност, съчетана с любов към природата, и близостта на човешкия живот към естеството, не към изкуствените форми на съществувание.
Стадионът е построен още през 1960 г. За Европейското първенство, е основно подменен и има 32 000 места. Веднага след шампионата, обаче, отново ще се върне към своя оптимален вид, според местните разбирания, за добър обществен живот – пак ще бъде само с 12 500 места. Това е така, защото тук смятат, че вместо пустеещите 6 дни в седмицата пейки е по-добре да съществува едно живо място за общение на хората.
Стадионът на Клагенфурт се съчетава идеално с околните планински върхове и алпийски езера. Каринтия е едно от най-хубавите места на Алпите и самото име “Вьортерзее Хипо Арина” подсказва, че се намира до познатото необикновено красиво езеро.

“Стад де Сюис” – Берн
Няма да повярвате – това е колкото стадион, толкова и електроцентрала, която сама произвежда електричество за себе си и за околните квартали! И го прави не с атомни реактори, газови или водни турбини, а от... слънчевата енергия!
“Стад де Сюис” е сред пионерите на екологично чистите стадиони по света и там действително “правят” необходимата им енергия само чрез слънчевите батерии на покрива. Годишно произвеждат над 700 000 киловатчаса и това е в порядъка на големите в наше време “слънчеви централи”.
Има 32 000 места.
Същевременно площта под стадиона и околните тренировъчни терени е превърната в... най-големия търговски център в Швейцария. Тук има магазини, ресторанти, фитнес-зали, музикални и театрални сцени, школи и училища. Има иогромен паркинг.
Преди години на същото място се е издигал малко по-друг стадион – не толкова модерен, но на него се е състоял необикновеният финал на световното първенство по футбол през 1954 г. Срещат се феноменалният тима на Унгария по онова време, начело с Пушкаш и отборът на тогавашната ФРГ – незнайно с какво и как, вероятно само на дух и ярост, стигнал до финала. По това време в смазаната след Втората световна война Германия все още цари разруха и хората ходят с преправени от военни униформи дрехи.
В 32 поредни международни мача през годините от 1949 до 1954 унгарците постигат 32 победи. Бият непобедимата до тогава Англия на Уембли с 6:3. Посрещат ги в Будапеща и отново ги размазват със 7:1. Бият ги в групата на световното първенство с 8:3.
Германският отбор е съставен от вече застаряващи играчи. И още в 6-та минута Пушкаш ги навързва и прави първия гол. В 8-та става 2:0. Но започва да вали дъжд. Любимото време за игра на легендарния капитан на германския национален отбор Фриц Валтер. 5 минути преди края на мача резултатът е 2:2. И тогава друг легендарен играч – Хелмут Ран прострелва неспасяемо унгарския вратар – 3:2 за Германия!
Вярно, в 88-та минута Пушкаш прави фантастичен гол, но страничният съдия прави нещо по-съществено – своевременно вдига флага за засада...
Казват, че този мач е бил преломният за възстановяването на Германия. На този стадион германците разбират, че още са живи и могата да отстояват от сега нататък себе си и страната си.

“Санкт Якуб Парк” – Базел
Това е стадионът на най-могъщия футболен клуб в Швейцария – Базел. Съществуващите 39 000 места са увеличени до 42 500. Тук ще се изиграят 6 мача от предстоящия шампионат на Стария континент.
Базелският стадион представлява уникален комплекс от спортни терени, места за отдих и търговска зона. Има 32 магазина, разположени в триетажна структура, 2 големи ресторанта, места за детски игри и забави. Швейцарците са помислили всичко за добрите отношения в семейството – мъжете гледат мач, жените пазаруват, децата игрят – радост в къщи!

“Стад де Женев” – Женева
И този стадион живее не само с един футбол. Не стига, че има превъзходен терен и превъзходни трибуни за зрителите – 30 000 покрити места, но разполага още и с верига от магазини и ресторанти, зали за боулинг и фитнес, зали и площадки за детски игри, дори и хотел!

Старт BG

Назад


Австрия и Швейцария 2008

“Стад де Женев” – Женева

“Стад де Женев” – Женев

“Вьортерзее Хипо Арина” – Клагенфурт

“Вьортерзее Хипо Арина” – Клагенфурт

Интернет дизайн