15 април 2008 г.
ИДАТ БЪЛГАРИ ОТ ОЛИМПИЙСКИЯ ВРЪХ
Световната волейболна лига

Ето че и волейболът, подгонен от “законите” на нашето време, си направи свое комерсиално състезание – Световна волейболна лига. ФИБА организира първата фаза разпределяйки националните отбори на най добрите при волейбола страни в няколко групи. България се падна в група “С” – заедно с Аржентина, САЩ и Финландия. Аржентинците, обаче, не успяха да се договорят със своята телевизия за предаванията на мачовете, не можаха да си обезпечат финансиране на проявата и бяха заменени с отбора на Испания.
Игрите в групата се провеждат при разменено гостуване. Но всеки мач се състои от по две срещи – в два последователни дни.
На 13 и 14 юни България приема в Двореца на културата и спорта във Варна волейболистите на Испания. След това отборът ни има 3 поредни гостувания – на Финландия, САЩ /20 и 21 юни в Чикаго/ и Испания. На 12 и 13 юли играем във Варна домакинските си мачове с Финландия, а на 19 и 20 юли – със САЩ.
И слабо запознатият със спорта човек усеща, че 18 дни преди Олимпийските игри в Пекин /8 -24 август/ на никой от отборите, извоювали с толкова усилия и труд правото си да играят на най-големия спортен форум на човечеството, няма да им е приятно /и полезно/ да се скитат по света за да пълнят касичките на федерациите. С право настоящата Световна лига беше сериозно критикувана в много страни.
Треньорите, разбира се, сами се справят със ситуацията. Сега навсякъде се играят най-тежките мачове от вътрешните първенства И за да осигурят известен отдих на своите национали те просто не ще ги включват в игрите за Световната лига... Затова и нашият 36-годишен волейболен стратег Мартин Стоев, с когото България беше два пъти бронзов медалист на световни първенства и който класира отбора ни за олимпийски финали след 12 годишно забвение, планира почивка за “тежката артилерия” – Пламен Константинов, Евгени Иванов, Владимир Николов в груповата фаза на Световната лига.
От друга гледна точка Световната лига създава възможност за популяризиране на играта. Ето че и ние, в Чикаго, ще можем да видим нашите прекрасни волейболисти. А другите в спортно Чикаго ще усетят дъха и на други спортове освен американски футбол, бейзбол и баскетбол. И време му е, защото ще става домакин на Летните олимпийски игри през 2016-та!
Мачовете в Чикаго ще се играят на 20 и 21 юни, петък и събота, от 19.00 часа в Sears Center, 5333 Prairie Stone Parkway, Hoffman Estates, IL 60192.


ОЛИМПИЙЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И САЩ

Както България, така и САЩ са отбори с олимпийска волейболна виза.
В световната ранглиста при мъжете актуалната десятка е следната:
Бразилия, Русия, САЩ, България, Полша, Аржентина, Испания, Сърбия, Порто Рико, Италия. /При жените, уви, оотстъплението ни е катастрофално: Шестицата е от Бразилия, Италия, Куба, САЩ, Русия, България е на 34-то място/
Мъжкият волейболен отбор на САЩ е бил 2 пъти олимпийски шампион. България беше сребърен медалист на “Москва 80”.

СЪСТАВЪТ
Ето и разширеният състав на отбора ни, заедно с годината на раждане, ръста на състезателите и клубната им принадлежност:

ТРЕНЬОР
Мартин Стоев

РАЗПРЕДЕЛИТЕЛИ:
Андрей Жеков - 80 - 190 - Патра – Гърция
Иван Станев - 85 - 190 - Лукойл - Нефтохимик
Николай Найденов - 74 - 200 - Левски - Сиконки
Иван Зарев - 86 - 199 - ЦСКА

ЦЕНТРАЛНИ БЛОКИРОВАЧИ
Евгени Иванов - 74 - 210 - Ястржембски - Вигел - Полша
Николай Николов - 86 - 206 - Лукойл - Нефтохимик
Христо Цветанов - 78 - 198 - Будванска - Ривиера - Черна гора
Красимир Гайдарски - 83 - 204 - Олимпиакос - Гърция
Тодор Богданов - 86 - 207 - Левски - Сиконко

ДИАГОНАЛИ
Боян Йорданов - 83 - 197 - Олимпиакос - Гърция
Владимир Николов - 77 - 200 - Итас - Диатек - Италия
Данаил Милушев - 84 - 200 - Тур - Франция
Цветан Соколов - 89 - 207 - Марек - Юнион Ивкони

ПОСРЕЩАЧИ
Пламен Константинов - 73 - 202 - Ираклис - Гърция
Матей Казийски - 84 - 202 - Итас - Диатек - Италия
Методи Ананиев - 86 - 202 - Левски - Сиконко
Константин Стойков - 77 - 199 - Новокуйбишевск – Русия
Владисл.Александров - 83 - 205 - Черно море - БАСК
Мартин Пенев - 84 - 195 - Лукойл - Нефтохимик
Тодор Алексиев - 83 - 200 - Левски - Сиконко

ЛИБЕРО
Теодор Салпарев - 82 - 185 - ЦСКА
Владислав Иванов - 87 - 188 - Левски - Сиконко

Използувам случая да ви представя и класирането на българските мъжки отбори по волейбол в елитната дивизия към 7 април 2008 г: ЦСКА 48, Марек Юнион Ивкони 42, Лукойл Невтохимик 40, Левски Сиконко 38, Пирин Балканстрой 37, Черно море БАСК 19.

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад

Волейбол - България

Волейбол - България


Волейбол - България

Пламен Константинов

Волейбол - България

Владимир Николов

Волейбол - България

Матей Казийски

Интернет дизайн