1 април 2008 г.
Летни олимпийски игри “Пекин 2008”
Олимпийската шампионка и световна рекордьорка, председателят на БОК
Стефка Костадинова, ще предвожда българската делегация

На 8 август се откриват Летните олимпийски игри “Пекин 2008”.
До 24 август, ще станем свидетели на едно от най-големите събития, с които се бележи световната история.
В-к “Старт BG Чикаго” открива новата си олимипийска рубрика с една страница, посветена на Стефка Костадинова – олимпийска шампионка, носителка на световния рекорд в дисциплината скок на височина, председател на Българския олимпийски комитет и вицепрезидент на Световната асоциация на спортистите – олимпийци.
Стефка Костадинова ще води за пръв път Българската олимпийска делегация на Игрите.
По повод високата чест и отговорност и послучай рождения й ден – 25 март, читатели и редакция на вестник “Старт BG” й пожелават от Чикаго крепко здраве, здрави нерви и орис на победител, която е имала досега в спортния си живот!


Никой не знае колцина са българите, които притежават “единствено”, или “най-високо”, достижение в света. Но мнозина смятат, че това може да бъде Стефка Костадинова.
На 30 август 1987, по време на световното първенство по лека атлетика на Олимпийския стадион в Рим, тя постигна в скока на височина 209 сантиметра.
За 21 години от тогава светът се промени до неузнаваемост, почти всички рекорди бяха изпочупени по 2 и 200 пъти, а летвата, вдигната от нашата атлетка, си стои най-високо в света.
И това не е, да кажем, някаква измишльотина като търкаляне с нос на орех по дясното платно на чикагската магистрала “Кенеди”. Това е световен феномен в леката атлетика – Царицата на спортовете! В нейния царичин двор милиони хора, от деца до ветерани, са в постоянна и безкомпромисна конкуренция. И точно високият скок е сред най-атрактивните лекоатлетически дисциплини в този особено почитан спорт при най-публичното състезание на планетата – Олимпийските игри.
Значи една българка, още преди 21 години, въобще не се е питала кога ще ги стигне американците, европейците или азиатците... Още тогава тя просто е била пред всички. А те са, които още на могат да я стигнат.
Съвсем наскоро, на Четвъртата генерална асамблея на Международния олимпийски комитет в Лозана, Стефка Костадинова беше избрана за първи вицепрезидент на Световната асоциация на спортистите – олимпийци. Куриозното е, че за президент олимпийците избраха американеца Дик Фозбъри, който също като Стефка е и олимпийски шампион на скок на височина, но не в Атланта 1996 като нея, а на игрите в Мексико през 1968 г.

Председателката на Българския Олимпийски Комитет Стефка Костадинова е пловдивчанка от 25 март 1965 година /преди два дни имаше рожден ден/. На 3 години решава твърдо да стане певица, на 5 – учителка. Олимпийският комитет не фигурира в целите, които си поставя в тази юнашка млада възраст.
До леката атлетика стига по заобиколен начин. Първо минава през сладките улични игри в топлия и спокоен южен град, после през плувния басейн, докато в Пети клас я записват в пловдивското спортно училище... Стефка е израсла по това време до метър шейсет и шест и майка й, която добре познава спорта, решава, че е грехота да се пренебрегват от Бога дадените толкова много сантиметри...
Там среща първия си треньор Добри Иванов, който моментално я пробва на трапа за скачане. В едно свое интервю Стефка разказва как повечето деца особено ненавиждат да се бухат в трапа с пясък. А когато тя, още с първия си опит, прескача ръста си – 166 сантиметра, и треньорът Добри се захласва по нея, в класните занимания се заражда хармония: Стефка скача, треньорът като апостол шлифова стила й, а другите деца ръкопляскат отстрани... И всички са доволни.

Олимпийската и световна шампионка, рекордьорката на планетата, която след това завършва и треньорския профил на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, отдава дължимото на своето спортно училище. “Тогава системата в спорта беше много силна – казва тя. - Спортното училище създаваше възможност да се концентрирам. Имаше и чудесни състезания – спартакиадите, на които стартираха хиляди млади спортисти. В 7 клас скочих 175 сантиметра и станах... Майстор на спорта!”
По-късно неин треньор става Еньо Петров, при когото тренира и Николай Петров – нейният първи съпруг. “Ники после стана треньорът, който ме изведе до световни висоти” – казва Костадинова.

Веднъж Стефка Костадинова споделя: “Ако трябва да започна живота си отново – искам да повторя същото, което вече съм преживяла, дори и с грешките, които съм направила...”. И аз бих потвърдил същото, що се отнася до моя вестникарски занаят. Само че с една корекция. Щях да бъда на всички олимпийски стадиони, където скача! На “Москва 80” 15-годишната Стефка я нямаше, “Лос Анджелис 84” бойкотирахме, в “Сеул 88” и “Барселона 92”, точно когато скачаше, “отразявах” щанги, гимнастики, кану-каяци и стрелби. Но в Атланта-а-а... Преместих на страна всичко друго, барикадирах се отрано на стадиона. И точно навреме. Тук, в Новия свят, Стефка Костадинова спечели най-висшата спортна награда – олимпийския лавров венец.
От древността идва славата към олимпийския победител. Олимпийската титла е завинаги. Тя не е преходна купа и новият шампион не зачерква и не детронира предишния. Всеки олимпийски шампион е вечен, докато има люде и спорт по земята.
Три жени, надвили в уникална спортна битка на “Атланта 96” двуметровата висота, се изправиха на олимпийската стълбица. Най-горе, с 205, беше Стефка.
За нея още тогава можеше да се кажат думите на президента на Световната федерация по лека атлетика Ламин Диак: “Стефка Костадинова научи спортния свят как може да се побеждава артистично и с чар.”

“Бях злоядо и амбициозно дете - исках да побеждавам навсякъде и във всичко – казва пък от личен опит нашата олимпийка. - В първите си състезателни години вписвах в една тетрадка всички резултати в скока на височина по цял свят, които стигаха до мен. После сядах и се взирах с часове в тях. Мислено ги прескачах.... Но след време се превърнах в силна жена – победител по природа... Спортът дава много. Прави характер, създава дисциплина, воля, самоконтрол. Запознава те с магията на живота – общението. Младият човек се учи да живее в реалния свят, да се чувства уверено и да постига щастието и успеха в него.”

12 години Стефка Костадинова е световен феномен в леката атлетика.
Резултатите от големите състезания на планетата, в които участвува, красноречиво потвърждават това:
От 11 ноември 2005 г. Стефка Костадинова е председател на Българския олимпийски комитет. “Пекин 2008” е първата олимпиада, на която ще предвожда българската олимпийска делегация. Има вече достатъчно организационен опит. От 2000 до 2005 г. беше зам. председател на Държавната агенция за младежта и спорта и зам.министър, когато агенцията имаше ранг на министерство.
Нейният авторитет в международните спортни и олимпийски среди е огромен. Наскоро се завърна от един форум на Световната федерация по лека атлетика в Осака. По време на срещата си с председателя на Японския олимпийски комитет, м-р Такеда, тя с лекота договори японските специалисти, които правят мащабни изследвания на атмосферата и други природни условия в Пекин, както и качеството на храната, минералната вода, на пистите, залите, спортните терени и оборудване, да ни предоставят своите изводи. Тази помощ може да ни спести големи разочарования. Костадинова подписа и проект за сътрудничество с японския си колега. И като “добре дошла случайност” идва и фактът, че тъкмо братът на Такеда става пълномощен министър в посолството на Япония в София.

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад


Пекин 2008

Стефка Костадинова

Стефка Костадинова

Стефка Костадинова

Стефка Костадинова

Стефка Костадинова

Интернет дизайн