15 декември 2008 г.
АЛЕЯ НА СЛАВАТА

Неотдавна в София, на Спортен комплекс „Георги Аспарухов” беше открита възобновената „Алея на славата”, където са увековечени имената на най-изявените състезатели от Спортен клуб „Левски”. В нея почетно място зае и нашата сънародничка Искра Велинова – Балчев – състезателка от СК „Левски”, националния и олимпийски отбори на България по академично гребане от 1974 до 1988 година.

На златния стенд пред централния вход на стадиона са изписани имената на такива прославени имена в световния спорт като Георги Аспарухов, Боян Радев, Валентин Йорданов, Иванка Христова, Мария Гроздева, Таню Киряков, Александър Томов...
Редом с тях е Искра, сега лицензиран специалист по спортен и терапевтичен масаж в Скотсдейл - Финикс, член на борда на издателите на вестник „Български хоризонт” – Аризона.
По време на своя дълъг и славен спортен път Искра Велинова – Балчев има много победи, изпитала е много радост, получила е заслужени награди за изключително тежкия тренировъчен труд, благодарение на който гребците от световните и олимпийски екипажи в състезателните лодки достигат успеха. Била е петнадесет пъти шампион на България, има вицешампионски титли и медали от участието си в три олимпиади и седем световни първенства, името й е представяло достойно нашата родина на гребните регати по цял свят – Монреал, Москва, Сеул, Нотингам, Амстердам, Лейк Карапиро – Нова Зеландия и пр.
Продължава да се състезава и на ветерански регати, както и в т.н. „Мастерс” – комплексни игри по много дисциплини, които по сила и качеството на спортните си постижения и особено по значението си, постепенно се доближават до познатите ни големи световни спортни форуми. Откакто живее и работи във Финикс Искра е била шампион на САЩ в своята възрастова категория на състезанията в щат Вашингтон /Сиатъл/, Ню Джерси, Масачусет, Тенеси. Става световен шампион при участията си на регатите в Чехия, Белгия и Канада. В Едмънтън - Канада стана и носителка на златния медал на „Мастерс” – „Олимпийските игри” за ветерани, където спортистите се състезаваха в около тридесетина спортове – повече отколкото на познатите ни олимпиади. Започва подготовката си и за предстоящите „Мастерс 2009”, които ще се състоят през октомври в Сидни – Австралия.

В разговор с директора на Спортен клуб „Левски” Стоян Хранов, един изключително популярен спортен ръководител в нашия спорт, когото неотдавна избраха за четвърти пореден мандат/!/ на тази престижна но трудна и много отговорна дейност, лично открил със словото си „Алеята на славата”, той сподели следното:
- Ние създадохме тази Алея за да изразим признанието си към спортистите от „Левски”, които с победите си сториха много за нашия клуб и България. Но в същото време ние сме и не по-малко убедени, че припомнянето на техните победи ще подсказва на младото поколение как с много труд и воля човек може да достигне върха, да побеждава. Всяко име, което и изписано и за което ще се говори, е пример за усърдие и стремежи у идващите след тях – да бъдат също първи сред първите...
Хубаво е, че едно от тези имена е и сред нас, в българската общност в САЩ, и може да бъде положителен знак и за българи и американци.

Климент Величков

Назад




Искра Велинова – БАЛЧЕВ
Искра Велинова – БАЛЧЕВ






Copyright 2005-2008 Bulgaria21.com Chicago