България 21 век
    Чикаго

О Б Щ Е С Т В О


15 февруари 2009 г.
С Л А Л О М

      Бях се качил на Боровец за две седмици да покарам ски. Хотелът – приличен, времето – по поръчка. Не можех да си представя, че по същото това небе може да има и облаци. Още в края на първата седмица се изпекох така, че ако горе имаше представители на Ку-Клукс-Клан щях да си прибера партакешите и да забягна към равнината - за всеки случай.
В понеделник се пързалях цял ден, помързелувах под душа и се смъкнах до барчето да проверя, дали уискито си е променило градуса.
Пълен текст


Слалом


15 февруари 2009 г.
В памет на проф. д-р Димитър Шишманов

     На 7 февруари 2009 г. Славейно се прости с един от големите си родолюбци и радетели за национални ценности и духовен просперитет.
ген. проф. д-р Димитър Шишманов /1919 - 2009/,
потомък на известния със своите просветители и революционери Шишмановски род.
Пълен текст
15 февруари 2009 г.
НАЦИОНАЛНАТА МОЛИТВЕНА ЗАКУСКА ВЪВ ВАШИНГТОН

      “Националната молитвена закуска” е едно от първите важни събития за годината в САЩ. Нейното начало е положено през 1953 г. от сенатора на Канзас Франк Карлсон. От 1980-та нейното място е във “Вашингтон Хилтън” на “Кънектикът Авеню”.
      Всяка година през първия четвъртък на февруари голямата бална зала на “Хилтън Интернешънъл” отваря вратите си за 3 500 гости от страната и поканените известни личности от над 100 страни. Домакини на събитието са членове на Американския Конгрес.
Пълен текст


ВАШИНГТОН


15 февруари 2009 г.
ОЧИТЕ НА ЖЕНАТА

     Малко момче попитало майка си защо плаче.
     - Защото съм жена - отговорила тя.
     - Не разбирам - казало то..
     Майката само го прегърнала и казала:
     - И никога няма да разбереш...
Пълен текст


ОЧИТЕ НА ЖЕНАТА


15 януари 2009 г.
ЯНУАРИ!
УДИВИТЕЛНО ДОБРО ВРЕМЕ ЗА НОВ ЖИВОТ

     Новата 2009-та година в Лондон бе посрещната при малко по-друга атмосфера от предишните. Причината е безспорно финансовата криза, която накара много хора да преосмислят плановете си за предстоящите месеци. Призивите да се направи някаква промяна навсякъде и във всичко просто виси във въздуха. Появиха се и много статии, интервюта, предписания, съвети и пр., в които се описва как човек може да преосмисли живота си, да си постави нови цели, които да бъдат реални, да издържи на предизвикателствата и в същото време да запази жизнената си енергия и оптимизъм.
Пълен текст


НОВ ЖИВОТ


7 януари 2009 г.
СЪС ЗЕЛЕНИ КАРТИ ИЛИ БЕЗ ТЯХ -
ВИЕ СТЕ ЧУЖДЕНЦИ
казва ОТДЕЛЪТ ЗА ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ...

     Имиграционните власти продължават да издават разпоредби, които затрудняват икономиката, търговията и интеграцията в САЩ чрез политика на страх и демонизация на чужденците. На 18 декември 2008, Агенцията за Вътрешна Сигурност публикува заключителни разпоредби относно контрола на движението на чуждестранни посетители в САЩ. За изненада, в заключителните разпоредби агенцията разшири категориите от лица, които ще бъдат подложени на проверка от USVISIT. За първи път законни «постоянни жител» на САЩ, които са със зелени карти, ще бъдат задължени при влизане и излизане от САЩ да дават отпечатъци и други биометрични данни.
Пълен текст


Темида


15 декември 2008 г.
С ЕНЕРГИЯТА ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН
Интервю с Павлин ПОПОВСКИ, PHD, EOM
REIKI MASTER AND TEACHER

     Господин Поповски,
     За нас е удоволствие да Ви видим отново на страниците на нашето издание!
     Необичайната по своята тема и изложение поредица от Ваши материали, която поместихме в предишни броеве, предизвика осезаем интерес у нашите читатели. Без съмнение - живеем в екстремно време, при екстремна икономика и силно разклатено обществено доверие и морал. Енергията-лечител като че е част от спасението, на което се надяваме.
Пълен текст


REIKI


15 ноември 2008 г.
АФРОАМЕРИКАНСКАТА АМЕРИКА

      В президентските кампании афроамериканци са били включвани и друг път - Ширли Чисхолм /1972/, Джеси Джексън /1984, 1988/, Линора Фулани, Алан Кис, Ел Шарптън и Керол Мосли Браун в по-ново време. Но те са достигали най-вече до предварителните партийни конференции. Сенаторът от Илинойс и наш съгражданин от Чикаго Барак Обама е първият, който стигна до последния етап на борбата, спечелен по блестящ начин.
Пълен текст
15 октомври 2008 г.
РИЛСКИЯТ МАНАСТИР

      Рилският манастир е разположен на 1,147 метра надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила. Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Рилският манастир се отличава с уникална архитектура. Отвън, с 24-метровите каменни стени на основните си сгради, които образуват неправилен петоъгълник, манастирът има вид на крепост. Затова поклонникът или туристът, който попада във вътрешността през една от двете железни порти, остава изненадан от мекотата на архитектурните форми: арки и колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци, зад които са килиите – 300-400 на брой.
Пълен текст


РИЛСКИЯТ МАНАСТИР


15 октомври 2008 г.
Бялата лястовица

      Едно интервю на АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ с човека, който владее лечебните тайни на космическата енергия

      “Казвам се Адреана Бакърджиева и ще се опитам накратко да споделя моята здравна болка.
Както хиляди хора по света и аз бях обречена да търся спасение от едно от най-зловещите заболявания - тумор на мозъка. Диагнозата ми бе поставена на 03.05.2004 г. в Пирогов след направен скенер. По това време вече живеех в САЩ, но нямах здравна застраховка и се принудих да се прибера в Родината, за да разбера каква е причината за адското ми главоболие в продължение на една година. Операцията бе извършена на 04.05 2004 г. от най-добрия екип специалисти - доц. Габровски и д-р Аврамов.
.."
Пълен текст


REIKI


15 октомври 2008 г.
2 500 000 деца в САЩ сега учат в свои, “домашни” училища

      През 2007/8 учебна година 2.5 милиона деца в САЩ учат в свое, «домашно училище». За сравнение - през 1984 г. в «домашните училища» са учили 50 хиляди, през 1988 - 300 хиляди деца. Ежегодно числото на «учениците у дома» се увеличава от 5 до 12 процента. Подобна тенденция се забелязва и в други страни по света.
      До 1980 години домашното образование в САЩ е незаконно. Допустимо е само за тежко болни деца. Но когато в школските програми на общественото училище изчезва религиозното образование огромно число възмутени родители оставят децата си в къщи и започват да ги обучават сами.
Пълен текст


Училище САЩ


15 октомври 2008 г.
40% от американските семейства харчат повече, отколкото заработват

      По данни на Федералния резерв, който изпълнява функцията на Централна банка в САЩ, над 40% процента от американските семейства харчат повече, отколкото заработват. Всеки американец изразходва средно по $1.2 заработен долар.
      Средностатистическият американец ежедневно става мишена на повече от 3000 маркетингови предложения.
89% от жителите на страната твърдят, че са станали длъжници главно поради лесно достъпните кредити.
Пълен текст


Криза


15 септември 2008 г.
П Р И К А З К А

      Имало някога една страна. Била малка тази страна. Като всички други големи и малки страни и тя си имала цар и много различни господари. Царят и господарите били богати и ставали още по-богати. Народът бил беден и ставал все по-беден. Недоволен бил народът и ставал все по-недоволен. Недоволството му растяло много бързо и той се вдигнал на бунт и даже на революция. Свалил царя и всичките си господари. Взел властта и започнал сам да се управлява, но то, управлението се оказало не от лесните работи, както му се виждало от страни.
Пълен текст

Приказка

7 август 2008 г.
ЕДИН ПРЕКРАСЕН ДЕН

      Снощи ми се обади големият син и ме покани да отида със семейството му, ако желая и имам възможност на една екскурзия до Водопадите край село Крушуна. Въпреки, че в къщи майстор прави ремонт веднага се съгласих. Душата ми се е затъжила за излизане сред природата. Тръгнахме. Не знаех какво точно ще видя, но по пътя се замислих и ме връхлетяха мисли - отдавна забравени, мисли - мечти. Въображението ми заработи. Ето една.
      Рай! Едем!
      Какво е това? Някаква измислица? Някакъв плод на фантазия? Някаква неосъществима мечта? Господен дом?
Пълен текст

България

7 август 2008 г.
КЛАСИЧЕСКА И ГЕНЕТИЧНА ГЕНЕАЛОГИЯ

      Интересът към историята на рода се заражда в зората на човешката цивилизация. В далечните безписмени времена праотците на генеалогията са втъкавали родословията на богове и герои, на важните събития в живота на обществото в съответното време и пространство. Това е първият етап на утвърждаването на генеалогията, когато повествованието се е градило на устната традиция. С появата на писмеността се оформя вторият етап – писмените документи стават извори на родословна информация, наред с непрекъсващата устна традиция. Средата на ХV в. е началото на третия етап, когато се появява първият методологичен труд за историческите извори, а документът става оръжие за утвърждаване на политически, идеологически и юридически позиции на феодалната класа.
Пълен текст

ГЕНЕАЛОГИЯ

7 август 2008 г.
Благодарно слово за човека и енергията, които лекуват

      Благодаря на Господ, че ни изпрати този ангел Павлин. Не зная как по-точно мога да го характеризирам - невероятно великодушен, състрадателен и отговорен човек!
      За него научихме посредством леля ми Неварт. Тя ни разказа как лекувал с Божията енергия. Звучи невероятно, но се оказа реалност. За пръв път се уверих в способностите му, когато успя да върне моята баба от “отвъдното”. Баба Люсин през 2005-та година беше на 79. Изпадна в кома. Тогава Неварт се свърза с Павлин и го помоли за помощ. Павлин беше вече научил от своите източници, че душата на баба Люсин се е примирила с това, което и предстои. Но Павлин направи чудо изпращайки й Светата енергия. Така тя излезе от комата. Благодарение на това чудо, което Павлин извърши ние успяхме отново да се видим с нея, когато отидохме в България.
Пълен текст

Енергията

22 юни 2008 г.
Среща с Банкерь в полите на Витоша

      - Десет часа вечерта пред „Пиано Бар”, срещу Хотел „Хемус”. Кажи „Атила” да те пуснат...
      Бях сигурна, че съм го запомнила. Но когато пристигнах започнах да заеквам:
      - А...а...а..
      - От Чикаго ли сте? На втория етаж!
      От тук нататък всичко беше само танци и музика и чаши - без дъно.
Пълен текст

Банкерь

22 юни 2008 г.
ЖИВОТЪТ ЗАЕДНО

      От старо време се знае - и на труд и на празник хората да са заедно.
      Това е за да върви работата по леко и по-успешно, а празникът да е по-весел и шарен. Но още и за да се усетят човеците като едно цяло. Да вземат у себе си частица от общата сила и да дадат на другите частица от своята. И не само сила, но и душата си, да дадат някому своите чувства и да вземат малко от неговите.
      Може би това е най-важното. И още по-важно е тези дадени и взети чувства да са добри, човечни, топли и да вдъхват радост и надежди.
Пълен текст

Българското училище

22 юни 2008 г.
З Д Р А В Е

      Парадоксално е, че най-добрите лекарства не помагат на болните, защото те просто не могат да си ги купят. Така парите се оказват “по-скъпи” от живота.
      Постоянните критики към системата на здравеопазване в САЩ са на база, че в Америка държавата не се намесва в регулирането на цените на лекарствата, както е в други страни.
      Според изследванията на компанията Ipsos-Pharm Trends през 2003 година 15 процента от семействата в САЩ не са купували лекарствата, предписани им от лекарите, поради високата им цена.
Пълен текст

здравеопазване

10 юни 2008 г.
ДАБЧ и новата държавна политика за българите в чужбина

      В последно време Държавната агенция за българите в чужбина придобива все по-голямо значение и все повече надежди и погледи се отправят към нея. От една до голяма степен просветителска и патриотична организация, чиито сили бяха насочени най-вече към опазване на българския език, писменост и култура сред българските общности извън страната днес тя има важно място в глобалните планове за развитието на България.
      Агенцията направи твърде много за подготвянето на основните документи на новата държавна политика за приобщаване на българите, които живеят и работят в чужбина.
Пълен текст

Йордан Янев

Main

Copyright 2005-2009 Bulgaria21.com Chicago