15 януари 2009 г.
ЯНУАРИ!
УДИВИТЕЛНО ДОБРО ВРЕМЕ ЗА НОВ ЖИВОТ

Новата 2009-та година в Лондон бе посрещната при малко по-друга атмосфера от предишните. Причината е безспорно финансовата криза, която накара много хора да преосмислят плановете си за предстоящите месеци. Призивите да се направи някаква промяна навсякъде и във всичко просто виси във въздуха. Появиха се и много статии, интервюта, предписания, съвети и пр., в които се описва как човек може да преосмисли живота си, да си постави нови цели, които да бъдат реални, да издържи на предизвикателствата и в същото време да запази жизнената си енергия и оптимизъм. Как да започнем „специалната” 2009 година и как да стигнем успешно до следващата 2010 е тема, която се коментира много. Ето как виждат това специалистите по планиране и мотивация на човешката дейност.

„Поискайте - и ще ви бъде дадено”
В началото на всяка нова година човек преживява особен период: появява се чувството, че стоиш на границата на нов период – между отминалото и предстоящото. И това е наистина така – настъпило е времето, когато можеш да обобщиш преживяното вече и да създадеш достойно ВИЖДАНЕ за своето бъдеще. Това е най-доброто време за нов старт на мечтите и набелязване на нови цели, това е време за добър диалог с нашите лични желания. И не забравяйте – всичко, което ще обмислите и ще пожелаете в началото на годината – ще изисква и съответното внимание и усилия през всичките 12 месеца, които са пред вас!

Не пропускайте това удивително време!
Преди всичко трябва да определите какво точно искате. Това е вече 50% от успеха. Затова най-напред съставете списък на всички сфери от живота, които ви интересуват. Срещу всяка от тях отбележете какво конкретно искате да постигнете.

Вашият списък би могъл да изглежда така:
Здраве
Работа
Външност
Личен живот
Отношения с хората
Отдих и пътешествия


Дори самото съставяне на списъка повдига настроението. Това е контакт с нашето вътрешно „Аз”.
Ако не следваме своите мечти можем да станем жертва на желанията на други хора!

Разгърнете своите мечти. Максимално проявете себе си в своите изисквания. Какво още искате от живота? В началото на новата година вие сте сякаш в ролята на вълшебник. Има една поговорка: „Ако искаш да станеш за смях пред Бога – разкажи му за своите планове.” Но не е ли по-добре той да се усмихне на големия залък, който искаме да преглътнем, и все пак чуе нашите желания? Пък може и да помогне. По-добре е отколкото вечно да се оплакваме и в същото време да си оставаме винаги със скръстени ръце.
Не забравяйте, че пожелавайки си нещо вие не сте длъжен никому с каквото и да е. Вие просто си поставяте цели. Ако всичко, или поне част от поисканото, се сбъдне – това е прекрасно. А ако не – ще бъде просто добре, че сте преминали по някакъв път към целта и сте събрали опит. Следващият път ще стигнете още по-напред!
Не ставайте роб на своята мечта. Най-големият парадокс се състои в това, че човек си казва: „Ако стигна до това и това – и ще съм щастлив!” но много и много повече човек изпитва от щастието при всяка своя нова и нова крачка към мечтата си. Събрано заедно това щастие е много повече, отколкото щастието, получено от последната крачка, с която си го стигнал... това щастие.
Гонейки своето щастие не забравяйте и никога на пречете на щастието, което искат другите. Ако се превърнете в егоист, кото търси само своето щастие и завижда на чуждото – вие ще бъдете жалък човек през целия си живот. Защото хората около вас са много и все някой ще има повече щастие и повече късмет, повече успехи. Злобата, която ще развие този факт в душата ви ще ви съсипе.

Главната техника
Главната техника към достигане на мечтата е постоянно да поддържате у себе си вярата, че нещо сте направили през деня или седмицата за това. Всеки ден, макар и само за няколко минути, трябва да се потапяте в представата, че сте направили още нещо, че сте по-близко до мечтата си. Или че сте били спрени по пътя от нещо непредвидено и силно, но вече мислите и кроите плана как да го преодолеете.

Как се постига това?
1. Намерете ярък символ на вашата мечта. Например ако мечтаете да станете пилот – поставете на стената или на бюрото си пред компютъра фотос или макет на могъщ въздушен лайнер. Всеки поглед към него ще ви зарежда с положителна и много силно действуваща енергия. Или мечтаете да станете знаменит футболист, идол от екрана? Поставете пред себе си образа на най-добрия и четете за това как е постигнал своята звезда слава. Може би ще получите куража да работите дълго и всеотдайно като него?
2. Направете нещо запомнящо се за това как сте осъзнали своето желание и как сте стартирали по пътя към него. Създайте своеобразна церемония – макар и само с вас, като участник и зрител. Запалете свещи, пуснете музика, дайте обет пред дневника в който ще записвате ден по ден пътя към успеха... Внушете си, че всичко ще ви се отдаде, подчини, че ще го направите!
3. Повтаряйте този ритуал във всеки следващ ден. Отключете се за десетина минути от ежедневието. Представете си току що отлетялото време и това, което идва на смяна. Как създадохте процеса за осъществяването на поредната крачка, какво ще направите в следващите часове и дни? Към кои хора още трябва да се обърнете? Какво да им предложите и какво да им поискате? Можете ли да ги вдъхновите за общо дело? Да ги убедите, че това, което правите ще бъде полезно и за тях?
4. Важно е постоянно да си припомняте един основен житейски принцип: давай на другите това, което желаеш и ти да получиш! Искаш да срещнеш любов или признателност – прояви това чувство към другите. Обичай и ще те обичат. Благодари за това, което са направили другите и ще благодарят и на тебе. Признай достижението, направено от друг - и другите ще признаят направеното от тебе. Ти си част от потока, ти не трябва да вършиш обратното – да плуваш срещу течението.
5. И нека поведението ви бъде винаги такова, сякаш мечтата ви се е вече сбъднала! Мечтаете да посетите Австралия? Купете си картата на континента, прочетете градовете, реките и планините по тази земя, изучете историята, разгледайте видео материал на улиците в Сидни и Мелбърн... Искате да се преместите в нова квартира? Съберете вещите си, изхвърлете непотребните дрехи и предмети, които са се събрали, проучете цените в различни квартали на града... Може да изглежда смешно, но така имате поне 50 процента повече възможност да се случи, отколкото ако легнете по гръб и си повтаряте десетте причини, които провалят желанието ви да се преместите.

Материалите са подготвени от нашия европейски кореспондент
Емилия Иванова,
Лондон

Назад




НОВ ЖИВОТ



НОВ ЖИВОТ





Copyright 2005-2008 Bulgaria21.com Chicago