22 юни 2008 г.
З Д Р А В Е

ПАРИТЕ ИЛИ ЖИВОТА!
Парадоксално е, че най-добрите лекарства не помагат на болните, защото те просто не могат да си ги купят. Така парите се оказват “по-скъпи” от живота.
Постоянните критики към системата на здравеопазване в САЩ са на база, че в Америка държавата не се намесва в регулирането на цените на лекарствата, както е в други страни.
Според изследванията на компанията Ipsos-Pharm Trends през 2003 година 15 процента от семействата в САЩ не са купували лекарствата, предписани им от лекарите, поради високата им цена.
През 2002 г. американският пенсионер е трябвало да похарчи 1 500 долара за покупката на едно от необходимите му лекарства. Ако лекарствата са пет то сумата нараства до 7 500 долара. За някои това е твърде много.
Обикновено цената на предписаните лекарства напълно или частично се заплаща от застрахователната компания. Но през последните години в САЩ са се увеличили значително хората без медицински застраховки.
Лекарствата по цял свят стават все по скъпи.
По данни на маркетинговата компания IMS Health през 2004 година продажбата на лекарства в 12 най-развити страни по света са достигнали рекордната сума от 342 милиарда долара!
Най-високи доходи получават фармацевтичните компании в САЩ. За споменатия период американците са купили лекарства за 173 милиарда.
В САЩ на свободна продажба се пускат само няколко категории медикаменти - най-простите болкоуспокояващи, някои препарати срещу простудни заболявания и пр. За около 95 процента от лекарствата е необходима рецепта от лекар. Експертите твърдят, че разходите на американците за лекарства се увеличават всяка година с 10-16 процента. Като пример - за 5 години цената на едно от най-популярните лекарства в САЩ - Claritin се е увеличила с над 50 процента.
Лекарствата в САЩ се продават на по-високи цени, отколкото в други страни. Едни и същи медикаменти, от една и съща търговска марка, в Канада и Мексико струват обикновено от 20 до 60 процента по-евтино. Например таблетка Lipitor (снижава нивото на холестерина в кръвта), лекарство, което направи световен рекорд по продажби през миналата година, в САЩ струва 2.38 долара, във Великобритания - 93 цента, във Франция - 75 цента.
През 2003 година голямата част от пазара на лекарствата в САЩ са били контролирани от 10 гигантски компании - 5 американски, 2 британски, 2 швейцарски и 1 френска. Всичките те са имали една ценова политика: да продават лекарствата в САЩ доста по-скъпо отколкото по другите страни в света!
По данни на Министерството на Здравеопазването в САЩ средните медицински разходи на американеца са 3 759 долара годишно. Ако ги преценим за страната ще видим, че това прави 1 000 000 000 000 (1000 милиарда или 1 трилион) долара!
Въпреки това в болниците ежегодно умират до 100 хил. души поради негативна реакция на използваните за лечението им медикаменти. Понякога на пациента се предписват повече от десет препарата и половината от тях би трябвало да отстраняват страничните ефекти на другата половина...
Сега в САЩ има две мощни течения, които отстояват коренно противоположни позиции. Фармацевтичните компании доказват, че цената на лекарствата трябва да се формира единствено от пазара. Американската Медицинска Асоциация и Американската Асоциация на Пенсионерите искат цените, макар и на част от лекарствата за нетрудоспособните жители на САЩ, да се договарят между властите и фармацевтичния бизнес.
Последното допитване на GALLUP за това как се отнасят американците към различните корпорации показва, че фармацевтичните фирми, заедно с нефт-газовите компании имат рекордно ниска популярност. Болшинството американци смятат, че цените на лекарствата в страната им са неоправдано високи. 60 процента от запитаните се изказват за въвеждане на държавен контрол за цените на лекарствата.

НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАШ ОТ ЖЕНИ?
ЧАКАЙ ИНФАРКТА!

Усетят ли проблеми с потенцията, болшинството мъже веднага тичат при уролога или сексолога.
Но, както се твърди от най-новите изследвания, те трябва да почукат и на друг кабинет - при кардиолога.
Загубата на интерес към жените определено може да е признак, че нещо в сърдечно-съдовата система на мъжа не е наред.
“Ерактилната дисфункция” (така обладателите на медицински дипломи наричат импотентността) често пъти е проява на сърдечно заболяване. Тя е предшественик на стенокардията и може да е ранно предупреждение за оня..., така наречения “инфаркт” - казва д-р Мак Калог, директор на отделението за мъжко сексуално здраве при Ню Йоркския университет. - Това е както при водопровода. Ако включите крана в кухнята и вода не потече, това съвсем не значи, че е счупен. Много е вероятно да се е запушил. Такова е и положението с половата система на мъжа. Ако тя стане равнодушна към близостта на жена, това съвсем не значи, че мъжкият “кран” е излязъл от строя. Може да му пречи насъбраната органична “кал”, да е “заръждавял” от холестерина, който се налепва по стените на артериите и пречи на кръвоснабдяването”.
При поражения на сърдечно-съдовата система в кръвоносните съдове намалява оксидното съдържание на азота. А това е много важен елемент - точно той им помага да се разширяват. А ако кръвоносните съдове не се разширяват за каква ерекция може да става дума?
Временно да се повишава оксидното съдържание на азота спомагат такива препарати като виагра. Но това е ВРЕМЕННО. Виаграта може да реши урологическите проблеми, но и силно да навреди на сърцето.
Разбира се не винаги проблемите с ерекцията са свързани с лоша кръвоносна система. Някои мъже могат да страдат именно от повреда в “крана”.

Start BG

Назад

Здравеопазване



Интернет дизайн