7 януари 2009 г.
СЪС ЗЕЛЕНИ КАРТИ ИЛИ БЕЗ ТЯХ -
ВИЕ СТЕ ЧУЖДЕНЦИ

казва ОТДЕЛЪТ ЗА ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ...

Имиграционните власти продължават да издават разпоредби, които затрудняват икономиката, търговията и интеграцията в САЩ чрез политика на страх и демонизация на чужденците. На 18 декември 2008, Агенцията за Вътрешна Сигурност публикува заключителни разпоредби относно контрола на движението на чуждестранни посетители в САЩ. За изненада, в заключителните разпоредби агенцията разшири категориите от лица, които ще бъдат подложени на проверка от USVISIT. За първи път законни «постоянни жител» на САЩ, които са със зелени карти, ще бъдат задължени при влизане и излизане от САЩ да дават отпечатъци и други биометрични данни.
Разпоредбите влизат в сила от 18 януари, 2009 година.
Независимо, че по време на периода за дискусия, Агенцията за Вътрешна Сигурност получи 32 коментара от обществеността да не включва хората със зелени карти в категорията на тези, които подлежат на USVISIT, там решиха, че «постоянните жители» трябва да бъдат включени. В заключителните разпоредби, Агенцията заяви: “Въпреки, че законните „постоянни жители” имат право да живеят и работят в САЩ, по силата на имиграционния закон, те се считат за чужденци. За разлика от гражданите, „постоянните жители” може да загубят правото си на пребиваване в САЩ и може да бъдат подложени на отстраняване от държавата”

Действително, имиграционният закон счита законните «постоянни жители» за чужденци, които при влизане в САЩ винаги подлежат на проверка за допустимост или депортируемост, поради техния статут на чужденец. Според Агенцията, USVISIT ще позволи на правителството да открие лица с криминални прояви или извършители на измами от преди много години, както и да хване чужденци, които са получили зелени карти незаконно.

В защита на своята позиция, Агенцията изброи следните законни постановки, които подчертават ограниченията, на които хора със зелени карти подлежат:
· Статутът на «постоянен жител» може да бъде отнет и притежателят на зелена карта може да бъде отстранен от САЩ;
· «Постоянните жители» са задължени да носят в себе си доказателство за статута си и да подновят зелената си карта, когато тя изтече;
· Дори и когато «постоянен жител» стане гражданин, гражданството може да бъде отнето, ако е придобито с измама;
· «Постоянните жители» трябва да покажат специфични документи, за да имат право да влезнат в САЩ;
· Постоянните жители трябва да уведомят Агенцията в срок от 10 дни при смяна на адреса си;
· Постоянните жители може да загубят зелената си карта, ако отсъстват над една година без предварително разрешение от имиграционните власти;
· Постоянните жители могат да кандидатстват за гражданство, но трябва да демонстрират добър морален характер, определен брой години постоянно жителство и физическо присъствие в САЩ, както и знание на английски и история на САЩ;
· Постоянните жители нямат право да гласуват, да бъдат съдебни заседатели, и други.

Тези и други изисквания, според Агенцията за Вътрешна Сигурност, ясно демонстрират разликата между «граждани на САЩ» и хора със зелени карти, които независимо от всичко са «чужденци» и според логиката на правителството може да са опасни. Въпреки, че хората със зелени карти са част от обществото, правителството не пропусна да напомни, че те са преди всичко «чужденци» - с по-малко права.

За съжаление правителството продължава да навлиза все по-дълбоко в частния живот на хората и да издига изкуствени бариери в обществото. Чрез демагогия, сегашната администрация продължава да прокарва политика на демонизация на групи от хора, които са част от американската общност. Комуникационната стратегия на тази администрация е да употребява такива етикети като “нелегални,” “чужденци,” “терористи” в едно изречение. Етикетът “нелегален” например, употребяван от консервативната преса по адрес на хора без документи, цели да оправдае обидите и нечовешкото отношение към тези хора. Тази пропаганда цели да превърне в нашата съвест група от хора в група от нечовешки същества, които можем да изключим от съвестта си, и които не заслужават нашето съчувствие.

Списъкът от хора, които по едно или друго време останалата част от човечеството е понижило до неодушевени неща – а не хора, е дълъг и срамен и съдържа почти всяка човешка категория, за които можем да се сетим Списъкът включва вещици, черни, геи, комунисти, капиталисти, китайци, сърби, мюсюлмани, християни, евреи, руснаци, американци и други, и сега явно е дошъл моментът да превърнем имигрантите в “неща.” Веднъж като заселим човешка група с “неща,” тази група бива изключена от нашата съвест, защото съвестта обикновено не реагира на жестокост срещу “неодушевени неща” и за мнозинството става приемливо да изгоним тези хора от домовете им, да разделим семействата, да ги унищожим. Пропагандата чрез страх експлоатира несигурността на мнозинството, което търси да обвини някой друг за собствената си несигурност. Тази пропаганда довежда нашата моралност до ступор, който е сляп за геноцид, преследване, робство, мъчение и войни.

Да се надяваме, че с новата администрация «преследването на вещици» ще намалее или спре. Във всеки случай, тези, които имат право да гласуват – гласувайте. Тези, които могат да кандидатстват за гражданство – кандидатствайте. И нека да не забравяме, че независимо от имиграционния статут - ние всички сме ХОРА!. Постъпки, и действия може да бъдат нелегални.
Човешките същества никога не са «нелегални»!

София Знаймер
…………..

София Знаймер е адвокат в кантората “Zneimer & Zneimer”.
Информацията в тази статия обсъжда общи постановки на закона и няма за цел да дава правен съвет. За правен съвет се обърнете към адвокат, тъй като всеки случай е различен.
Адвокатска кантора «Zneimer & Zneimer» е специализирана в имиграционно право и в съдебни дела във връзка с персонални травми и злополуки. Можете да се свържете с тях на безплатен телефон 877-342-2044 или по Интернет на www.zneimerlaw.com

Назад




Темида






Copyright 2005-2008 Bulgaria21.com Chicago