15 февруари 2009 г.
НАЦИОНАЛНАТА МОЛИТВЕНА ЗАКУСКА ВЪВ ВАШИНГТОН

“Националната молитвена закуска” е едно от първите важни събития за годината в САЩ. Нейното начало е положено през 1953 г. от сенатора на Канзас Франк Карлсон. От 1980-та нейното място е във “Вашингтон Хилтън” на “Кънектикът Авеню”.
Всяка година през първия четвъртък на февруари голямата бална зала на “Хилтън Интернешънъл” отваря вратите си за 3 500 гости от страната и поканените известни личности от над 100 страни. Домакини на събитието са членове на Американския Конгрес. Наричана отначало “Президентската молитвена закуска”, от 1970 г. нейното име е променено на “Национална молитвена закуска” и е форум на политически, социални и бизнес лидери от САЩ и света, които могат да се срещнат по повод на събитието и да изградят полезни контакти. Всички американски президенти - от Дуайт Айзенхауер да Барак Обама са присъствали на Националната молитвена закуска, заедно с членовете на правителството, дипломатическия корпус, членове на Европейския парламент, журналисти, студенти, мисионери, религиозни водачи. През 2008 г. на Закуската присъстваха шестима държавни глави. През 1994 бе открита от Майка Тереза.

На първата Молитвена закуска с новоизбрания президент Обама и неговата администрация България бе представена от сегашния и бившия военни министри Йордан Цонев и Бойко Ноев, предишния посланик на страната ни във Вашингтон Елена Поптодорова, Филип Димитров и кмета на София Бойко Борисов, които имаха и други полезни срещи. Министър Цонев се срещна със секретаря по отбраната Роберт Гейтс и висши служители на Пентагона, със сенатор Джон МакКейн, с които са разисквани основни задачи по укрепването на взаимните отбранителни способности. Кметът на София Борисов имаше среща с представители на българите във Вашингтон. След това българските гости имаха среща със сенатори, посетиха Държавния департамент, Световната банка и Международния валутен фонд.

Лада ГАЛИНА,
наш кореспондент във Вашингтон


Назад




ВАШИНГТОН


Copyright 2005-2009 Bulgaria21.com Chicago