Винпром Пещера отпразнува Трифон Зарезан

НЛВК и ИАЛВ посрещнаха Трифон Зарезан сред масивите на най-големия винпром у нас

По традиция най-големият производител на ракия и вино у нас посрещна по нов стил един от най-старите празници в календара на Българската православна църква.

Трифон ЗарезанРъководството и служителите на Винпром Пещера зарязаха за здраве и берекет своите лозови масиви край село Правище като отново спазиха всички обичаи на Трифон Зарезан. Официални гости на компанията бяха председателят на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) г-н Пламен Моллов, регионалният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) г-жа Антоанета Бакалова, официални лица и кметове на общините в региона – гр. Съединение, с. Найден Герово и с. Правище.

Обичаите на празника на виното и ракията и тази година бяха пресъздадени в техния автентичен вид от изпълнителния директор на Винпром Пещера г-н Иван Папазов, висшия мениджмънт и стотици служители на компанията. Официалните гости също уважиха традициите, които Винпром Пещера съхранява и развива от 1939 година насам. Освен, че зарязаха по три клонки от лозето, за да е успешна и плодородна годината за компанията, представителите на НЛВК и ИАЛВ бяха поканени от Иван Папазов и да дегустират най-новия продукт в богатото портфолио на винпрома – виното „Домейн Пещера“. То беше официално пуснато на пазара като търговска марка в края на изминалата година, но неговите проби вече имат редица златни награди и дипломи, както и признанието за отлични качествени и вкусови показатели на водещи експерти от България и САЩ.  

Трифон ЗарезанЛидерът в производството на ракия и вино използва празника, за да представи и успешните си резултати за изминалата 2011 г., както и плановете си за настоящата. Изпълнителният директор на Винпром Пещера заяви, че сред основните приоритети на компанията тази година ще бъде пускането на нови сортове вино „Домейн Пещера“, както и разрастването на собствените им лозови масиви, които към този момент са над 15 000 дка. Иван Папазов също така сподели, че инвестициите на компанията в повишаването на качеството и разрастването на портфолиото им от традиционни, екзотични и някои дори уникални за България сортове грозде, вече дават резултат. Доказателство за това беше гроздоберната кампания на Винпром Пещера през 2011 г., с която компанията събра над 30 000 тона първокачествено грозде за производството на любимите на народа ни ракия и вино.  

Лозовите масиви на Винпром Пещера са разположени в плодородни райони с традиционно лозарство и винарство, които са съсредоточени край градове с богата култура и древни обичаи като Пловдив, Ямбол и Бургас. В земите на най-големия роден винпром растат висококачествени червени и бели сортове, сред които има традиционните за България Каберне Совиньон, Мерло, Мавруд, Сира, Каберне Фран, Регент, Дорнфелдер, Анчелота, Птивердо, Шардоне, Мускат Отонел, Совиньон блан, Юни блан, Вионие, Просеко, Тамянка. Характерни за компанията са и новите за България сортове Регент, Дорнфелдер, Анчелота, Птивердо, Вионие, Просеко.       

Николая Шилева

 

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...