МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ ОТ УКРАЙНА ОТНОВО СЕ СЪБИРАТ ЗАЕДНО

От 2 до 5 февруари 2012 г. в украинските Карпати ще се проведе поредната Зимна среща на бесарабските българи. Над 80 младежа от Одеска област за пореден път ще се съберат заедно в ски курорта Славское по инициатива на Българския младежки клуб „Актив“.

Зимна среща на бесарабските българиЦелта на тази среща е популязирането и запазването на родните традиции чрез активна почивка. Инициативата за провеждането на подобни срещи се роди в една от социалните мрежи още през 2008 г. Тогава за пръв път през последните 20 години в околностите на българското село Нова Ивановка (Одеска област) се проведе събор на младите бесарабски българи, живеещи извън родното място. Тази идея не само се запази и намери подкрепа сред участниците, но и се провежда всеки сезон, вместо планираното веднъж годишно събиране.

Марина Константинова, координатор на срещата, член на БМК „Актив“:
„Активизирането на младите българи в Украйна значително се забелязва през последните 4 години с появата на нашата организация. Всеки месец ние организираме най-различни мероприятия като концерти, фестивали, конкурси, лекции, изложби, благотворителни акции и всички те са с българска тематика. Имаме голяма подкрепа от нашите хора тук в Одеса, а това несъмнено говори за присъствието на българския дух и за желание да оставаме будни и активни.
Срещата в Карпатите не е случайна. В този регион живеят предимно украинци, поляци, унгарци. Българи практически няма. От една страна ние ще покажем присъствието на българите в Украйна, от друга целим да се „загубим сред другите, за да намерим себе истинските““.

Срещата се провежда с подкрепата на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.
Информационна подкрепа: www.bg-ua.org – Информационен портал на българите в Украйна.

Максим Димитров – Пресцентър

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...