КОНЦЕРТ ПО ПОВОД 3 МАРТ В ОДЕСА

На 1 март 2012 г. в Двореца на културата „Леся Украинка“ /Одеса, Украйна/ Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ организира празничен концерт, посветен на 3 март – Деня на Освобождението на България от турско робство.

В програмата на концерта ще участват танцовия ансамбъл „Кокиче“ и вокалния състав „Здравец“ (Български културно-просветен център „Аз Буки Веди“ към «Конгресса на българите в Украйна», гр. Одеса), танцов колектив „Български сърца“ («Конгрес на българите в Украйна»), танцовия ансамбъл „Лудо-Младо“ и вокалния състав „Радо-Младо“ (Български младежки клуб „Актив“), а също така солистите Елена Янкова, Виталий Зеленков, Яна Кожухар и Наталия Неткова.  

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:
„Българската общност в Украйна пази родните обичаи и традиции. Нашата организация отбелязва всички български празници чрез културни прояви. Освен общобългарския празник 3 март, ние, Конгресът на българите в Украйна, отбелязваме и 4 години от създаването на Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“, който бе открит на 1 март 2008 г. Днес училището „Аз Буки Веди“ работи в четири украински града. Това са Одеса, Иличевск, Болград и Измаил. Над 250 деца прекарват почивните си дни в „Аз Буки Веди“, изучавайки роден език, литература и история. Децата имат възможност да се запознаят с родната култура, традиции и обичаи. Нашите децата са нашата гордост! Участията им в различни литературни, културни и спортни конкурси донасят нови награди и успехи. А това потвърждава, че щафетата на българщината е в надеждни ръце“.

Максим Димитров
Пресцентър


Допълнителна информация:

Всеукраинска обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” (www.kbg.org.ua) е учредена на 15 юли 2007 г. с Президент Юрий Иванович Граматик. Организацията има статут на всеукраинска и в нея може да членуват както физически лица, така и други сдружения на принципа на колективно членство. Основната цел е съхраняване на правата на българите в Украйна в съответствие със законите на страната. Много голямо значение се отдава на поддържане на българската национална идентичност на нашите сънародници. Първостепенна задача на организацията е създаването на по-добри възможности за изучаване на съвременния български език в селищата с компактно българско население.

От 01.03.2008 г. стартира проектът Български културно-просветен център “Аз Буки Веди” с ръководител Екатерина Гержик. Целта е да се създадат условия децата и подрастващите да овладеят нормите на съвременния български език, да опознаят историята, културата и традициите на своята прародина. Учениците активно участват в различни творчески конкурси, спортни олимпиади, удостоени са с десетки грамоти, допломи и награди. Днес „Аз Буки Веди” работи в градовете Одеса, Измаил, Иличевск и Болград.

През 2008 година Конгресът подкрепя инициативата на  група млади българи от Украйна за създаване на Българския младежки клуб „Актив”. Основната му ориентация е към младите бесарабски българи в Одеса и Одеска област. Клубът си поставя за цел съхраняване на българското национално самосъзнание, приобщаване към българската култура и традиции. Организира младежки срещи и културни инициативи, съдейства на талантливи младежи в тяхната изява и реализация. Стреми се към установяване на контакти и сътрудничество с младото поколение на България. Участва в създаването и поддържането на Информационния портал на българите в Украйна www.bg-ua.org.

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...