ЛЕТНИ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ МЕЛБЪРН 1956

Това са първите „Екзотични Игри”. Всичко то този момент е било на Европейска и Американска земя. Игрите се организират в Мелбърн, Австралия, от 22 ноември до 8 декември 1956 г. и са доста необичайни за болшинството спортисти, които идват от Северното полукълбо. 

За тях това е след обичайния активен състезателен сезон. За първи път и един от спортовете – конният спорт – прави своите състезания на друго място – в Стокхолм, Швециия. Това е поради австралийския закон, който не допуска внасяне и пребиваване на животни от други континенти.

ЛЕТНИ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ МЕЛБЪРН 1956В Игрите взимат участие 3184 спортисти от 67 страни, които се състезават в 17 спорта с общо 145 дисциплини в тях.

Това са и Игри, в които започва да се чувства определено политизиране. В древността, по време на Олимпийските Игри, войните между елинските държавици спирали, но в модерния свят това не се получава. Поради Суецката криза Египет, Ирак и Ливан отказват участие. Испания, Холандия и Швейцария бойкотират поради намесата на СССР в унгарските събития. Същото прави и Китай, когато МОК допуска участието на самостоятелен отбор на Тайван. За сметка на това, обаче, ГФР и ГДР участват като единен отбор – Германия!

Едно австралийско момче се досеща и предлага, за да се намали напрежението, по време на закриванто на Игрите, спортистите да излизат всички заедно, като единен отбор на планетата, нещо което добива популярност в бъдеще.
За първи път Игрите се печелят по общия брой завоювани мадели и по олимпийски шампиони от представителите на СССР.

Олимпийските спортове на  „Мелбърн 1956”
Лека атлетика.  Спортна гимнастика. Борба. Бокс. Вдигане на тежести. Футбол. Баскетбол. Колоездене. Плуване, скокове във вода, водна топка. Ветроходство. Гребане. Кану-каяк. Хокей на трева. Конен спорт /в Стокхолм/, Фехтовка. Стрелба. Модерен петобой.

Първите 10 страни и България по медали на  „Мелбърн 1956”

Страна                   зл    ср   бр  об
1. СССР                 37   29   32   98
2. САЩ                 32   25   17   74
3. Австралия        13     8   14   35
4. Унгария             9   10     7   26
5. Италия              8      8     9   25
6. Швеция            8       5    6   19  
7. Германия /об/  6     13    7    26
8. Великобр.        6       7  11    24
9. Румъния           5      3     3    13
10. Япония           4    10     5    19
………
19. България        1      3      1      5

ЛЕТНИ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ МЕЛБЪРН 1956

Българските олимпийци

Първият златен медал за България
Никола Станчев е първият български златен медалист на Олимпийски игри. Той става олимпийски шампион в Борба – Свободен стил в категория до 79 кг. Бил е 11 пъти шампион на България
Олимпийски вицешампиони, сребърни медалисти,  стават трима български борци в класическия стил – Юсеин Мехмедов, Димитър Добрев, Петко Сираков.

Бронз за българския футбол

Бронзови медалисти са футболистите от Българския национален отбор в състав: Стефан Божков /кап/, Тодор Диев, Георги Димитров, Милчо Горанов, Иван Колев, Никола Ковачев, Димитър Миланов, Манол Манлов, Георги Найденов, Панайот Панайотов, Кирил Ракаров, Гаврил Стоянов, Крум Янев, Йордан Йосифов, Илия Кирчев, Треньор: Стоян Орманджиев.

Макар и на олимпийския футболен турнир в Мелбърн да не взимат участие професионалисти, победата на българския отбор над олимпийците на Великобритания проехтява като сензация. Създателите на футбола губят с 1:6 в първия олимпийски кръг.
На полуфинала България играе срещу СССР. Редовното време завършва при 0:0. Пет мнути след започване на продълженията Иван Колев постига гол. Към края, обаче мачът се обръща и България губи с 1:2. За третото място полбеждаваме Индия с 3:0. СССР става олимпийски шампион след победа над Югославия с 1:0.

Капитан на българския олимпийски отбор от „Мелбърн 1956” е д-р Стефан Божков Той  е роден на 20 септември 1923 г. в квартал „Хааджи Димитър” – София и на 15 години играе първия си официален мач от името на квартала… Учил е медицина в Чехия, завършва във ВМИ – София, по-късно и ВИФ. Говори немски, чешки и руски. Има 53 мача в националния отбор, в 41 от тях е капитан. Играл е 190 мача в ЦСКА и е постигнал 50 гола. Играе 2 години в чешкия отбор „Кладно”, който през това време е вицешампион на Чехословакия. На терена и извън него е срещал футболисти като Пеле, Бекенбауер, Пушкаш, Боби Чарлтън и е поддържал с тяхпрофесионални и лични контакти. Домът му и днес прилича на библиотека. Пълен е с медицинска и спортна литература, най-често – съчтание от двете. Доскоро, поне до 84-та си година, четеше лекции в Националната Спортна Академия „Васил Левски”…

Климент Величков

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...