Мачкам нежно (за масажа като вълшебно средство)

Нека сме наясно – ако стане на въпрос защо почвам тези писаници с малко префърцунено  заглавие, то е защото днешната ни цивилизация си е присвоила  понятието за масажа, както и арабските цифри, от арабското „masch”, чийто най-точен превод на български е „Мачкам нежно”, нали?

Но и арабите съвсем не са началото. 5000 години преди да се срещна в „Бар Чикаго” с Христо Цеков, за да поговорим за масажа като вълшебно средство правещо живота ни по-щастлив, китайците лекували изкълчени или ревматични стави, и още много други работи, с много нежно, и не чак толкова, „мачкане”. Индусите по реката Ганг се научили от тях и прибавали парна баня. Не всекиму било позволено да прави това. Главно на възпитаници на манастири, като единствено известния ми по днешно време Шао Лин, и други такива по онова време близки до Бога места.  Ако сте чели за египетската царица Клеопатра и нейното „гадже” – римският воевода Антоний, както днес го биха нарекли нашите именити спортни журналисти по подобие на Гриша Димитров – тенис-колегата на Маша Шарапова, била нещо като художествено произведениее – жива реклама на масажи, водни бани и обмазвания с благоуханни балсами.

Може да сте и сигурни, че тия дни, по наше време, жената на гръцкия левент Ципрас, който се хвърли в неравна битка с Европейските банкови ценности, Валутния борд и други световни финансови горили, го е разтривала с разни благовонни масла, както е сторила Цирцея, преди нейния Одисей да се впусне в рискованите си подвизи…

Бащата на европейския лечебен масаж и медицинската гимнастика е шведът Пер Хенрих Линг, който жестоко пострадал с раменната си става, вдървена като дъб, без движение и усет. Упорит като магаре, той обаче се захванал ден и нощ с масаж и фехтовка и станало чудо! И тогава той, със свежо изпечената нова дясна ръка, написал фундаментални истина за чудесата, които стават, когато волеви човек съчетае физическите упражнения с масажа. Сътворил нещо като ода за въздействието на масажа върху човешкия организъм – за „ремонтирането” на повредените части и за премахването на отпадналост, умора, стрес и други психически проблеми!

Какво още? Сигурно вече сте наясно с огромното значение на масажа…

огромното значение на масажа

О, да не пропусна… Аз лично се познавах с прочутия Бай Игнат, без когото Гунди, Георги Аспарухов, в последните си години преди катастрофата, не излизаше на терена. Беше изпоначупен и посинял от ударите на бранители, които само така си мислеха, че може да „упазят Гунди в последните секунди”, а Бай Игнат го загряваше, вливаше сила и здраве в краката му, за головете, които после Гунди посвещаваше лично и конкретно нему! Този велик масажист пък беше приятел с Бай Владо, моят треньор в юношеските ми спортни години, и двамата ме бутаха напред, доколкото може, при моята бездарност. Но поне цяла банда голобради атлети  ми завиждаха, че аз и Гунди сме адаши – по масажиста. Аз пък му завиждах, че той масажира и балета от Националната опера… Като ги гладах от ложата, с пробутаните ми спец-пропуски, които Бай Игнат получаваше от благодарните балерини за излекуваните им крачета, които беше „мачкал нежно”…

Питам събеседника си, един от елитните наши сънародници, които практикуват този деликатен занаят в Америка  – как може човек да стане масажист в Чикаго – САЩ?

– Моят път тръгна от European Massage Therapy School в хубавото ни кварталче, наречено Скоки – казва Христо. – Беше една от най-точните ми и добри стъпки в живота, които съм направил.  Обучението трае 9 меснеца или общо 610 учебни часа и 94 часа учебна практика. Възможно е лекциите да се посещават сутрин или вечер, също така и в събота и неделя. Изучават се почти всички видове масажи, още и Анатомия, Специални техники и изисквания, като например тонизиращи мускулите или лечебни масажи в спорта и пр. Преминават се обширни курсове по европейски и азиатски масажи, сред тях и Шиацу, употребата на етерични масла и кремове…  Също така и различните случаи за въздействие – от лекуване на главоболие и целулит до възстановяване на работоспособността на ставите и ставните връзки, на мускулите при различни видове заболявания и травми.

А дали това учебно заведение е популярно сред нашата диспора в Чикаго и САЩ?

Разбрах, че дори в момента там се учат от 5 до 7 – 8 българи – студенти, сред тях били дори майка и син, което на практика отговаря и на въпроса, че посъбралите се годинки, макар и все пак в разумни граници, не са дискриминационен праг, който да не може да се прекрачи…

И една малка тайна: на тези учещи се на масажи момчета и момичета, мъже и жени, им трябва… жива плът и кръв, истински ръце, крака и гърбини – няма да се учат и масажират гумени кукли, я! И добрата новина е, че дневният капацитет на конвейрите в училището е понякога десетки люде!  Те идват и получават масажи на половин от средната цена по градските лечебни центрове и салони. Цялостен „дълбок” масаж от 90 минути е 45 доалара, тонизиращ масаж – 35, а процедура на стол за свежо лице или против скърцащ врат, професионално наследство сред днешните компютърни роби, още по-малко!  От 19 долара… Възможностите са: в работен ден – от 10.00 до 19.00, по празници – от 10.00 до 15.00… И бъдете сигурни, че масажът ще бъде сторен по всички правила и старателно, защо на него присъстват и преподавателите, които стриктно изискват и пишат бележки…

Добрите вести продължават… Оказва се, че след завършването на курса може бързо и ситгурно да се намери и добра работа.  Христо Цеков вече няколко години работи на едно специфично, супер-популярно и поне за мен – много атрактивно и необичайно място – на прочутото чикагско летище O’Hare! Да, там има, освен самолети и стюардеси – СПА, маникюр, фризьорски салон…, още и един малък дворец на масажите, където работят петнадесетина масажисти – разбира се в различните смени на този почти денонощен коридор на света към Америка. Идеята се оказва работеща. Тръгнал човек за Мелбърн – защо да не се тонизира за дългото висене над планините и океани, които са в изобилие под крилата на самолета до там?  Ще му е още по-необходимо ако е тръгнал за Катманду и после – по Хималаите, където сауните и бани се срещат само като мираж. Разбира се вече и мнозина заклети чикагци, които не пътуват за никъде, благодарение на „Синьото метро” може почти да влязат – с вагона  заедно, в благословената територия на здравето и удоволствието.

Сега пристъпваме към главния въпрос: какво конкретно се случва с болките и недъзите на масажирания човек?  Най-общо казано – още след първите процедури те се стряскат и започват да се готвят за бягство. Накрая, макар и да мачка нежно, масажистът обикновено ги изгонва от тялото на човека. Може и да не ви се вярва, но понякога масажите изгонват /да не ме чуят само/ и хирурга, който чака пред операционната с лъскав скалпел и клинична  аритметика с много нули. Още по-често се заместват лекарства, които се набутват в корема на човека заедно със серия  „странични ефекти”.

Мускулен масаж

– Най-популярните и очаквани от масажа резултати са раздвижването и направо „събуждането” за нов живот на пострадали мускули и стави – казва Христо Цеков. – Но масажът има своята сила и при надвиването на стрес и депресия, влияе на централната нервна система, засилва кръвообръщението и метаболизма, корегира стойката, обездвижени започват да се движат, болките по прешлени и стави затихват… Това разбират най-добре професионалните треньори и големите състезатели, които ползуват изкуството на легендарни хиропрактици. Стана христоматиен случай жестът на Кристиано Роналдо, който след големите свои и на „Реал” успехи, подари на всеки един от петимата масажисти и други специалисти по физическа подготовка, грижели се със своето умение за неговия триумф,  по едно много, много впечатляващо „Ауди”! Михаил Шумахер, Бог да му помагне още след травмата, която го постигна на ски в планината, има през най-добрите 13 години от кариерата си на легендарен пилот винаги, и на всяко състезение и тренировка – масажист. Въпреки, че отвън изглежда, че работата му е само да седне в болида и даде газ!

И тук вече слагам точка! Писменото възпроизвеждане по-нататък на нашия почти безкраен разговор в прочутия „Бар Чикаго”, където съм абонат на маса – офис за интервюта, може да затлачи целия брой на „България Сега” и да ме включат в някоя от ония „спасителни реформи”, като при ЕС, срещу които гърците, /чувам в момента/, са казали „ОХИ”!

Климент Величков
„Българияа Сега”, Чикаго

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...