Три години българска галерия M&D в Чикаго

Винаги се радвам, когато съм в тази галерия, защото стопаните й са хора, които са надмогнали себе си. Да вдигнеш, макар и малък,  български храм на изкуството и красотата сред  толкова много и толкова богати дворци на артистичната живопис и скулптора в Чикаго е подвиг, какъвто може да направят само хора, които са обрекли  живота си на изкуството!
Преди няколко дни отпразнувахме третата годишнина на  „M&D GALLERY” на Михаил и Деница Маневска. Майка и син, които открехнаха за пръв път вратите на изложбената зала на 19 октомври 2009 година. От тогава до днес в Галерията са експонирани 24 премиери с нови картини, малки пластики, бижута и предмети на изкуството. Във всяка експозиция са участвали средно от 16 до 20 творци. Сред тях българи и американски художници от български произход, както и мнозина други с европейски латиноамерикански корени.

На тригодишния юбилей дойдоха много наши сънародници, колеги – художници сред които личаха Кина Бъговска, Василен Васевски, Ралица и десетки участници в шоуто, чиито картини покриваха стените на Галерията. В предишни шоута и на юбилея видяхме изкуството на:
Michelle David –  картини, мозайка, маси, вази, Кетрин Дизайн – бижута, Джейн – маслени бои, Валентин Господинов – малка пластика, Jennifer – маслени бои, Памела Олсен – маслени бои,  Сабина Недкова – водни бои, Lauren Marie  Cali, Валентина Прат, Александър Телалим  – акварел, Грейг Палмер – малка пластика, Роси Димитрова – художествена фотография, Stephen Coenen  – 3 D, Denis Jose,   Адриана, Петър Каракехайов – художествена фотография,  разбира се, големите картини с маслени бои на  самата  Деница Маневска и др.

Три години българска галерия M&D в Чикаго

Този път галерията беше отрупана не само с картини, но и с пълни кошници цветя. Донесоха ги и майсторите и техните почитатели, с признателност към това култово място, където изкуството беше срещнало тези хора помежду им през дванадесетте активни сезона на едно сърдечно сътрудничество в стремежа към красота.

Ето някои отзиви на присъстващите:
„С картините в тази зала  почувствах енергията, която изкуството влива в нас. Надявам се, че тази галерия ще стане извор на повече светлина и доброта сред хората, които я посещават.”
„Тук и въздухът е изпълнен с добри усещания и благородни чувства. Радвам се, че картините ми стоят редом с тези на други хора като мене от много стани. Чувствам се като гражданин на света”!
“Тук видях и си купих една трогателна картина от художничка, която не познавах. После се запознахме и сега сме приятелки  – споделя млада жена сред група от присъстващите.”
„Много приятна изложба с изключително настроение –  получава се и от живата музика, на която се наслаждаваме и приятната компания, която винаги съпътства картините”.
„Това е голямо постижение за изкуството на България – да имаме Картинна галерия в Чикаго!”
„Кара ме да преосмисля какво означава да бъдеш човек.  Благодарен съм че го има това място в Чикаго”.

 – Ние с удоволствие и постоянство поддържаме нашето сътрудничество и приятелство с „M&D GALLERY” – казва Тошка Недкова, с която се  познаваме от също такова привлекателно място като тукашното. Но в съвсем друга категория… Става дума за прочутия чикагски ресторант „Механата”. Голяма част от деликатесите, с които галерията  подсилва ефекта на картините по време на празника, са пренесени тук от голямата кулинарна школа на това заведение, чиито стопани – Иван и Нина Цветкови са спомоществователи  сред българската общност в Чикаго. Добрите бизнесмени намират добър мениджър: Тошка Недкова! Тя е инженер по професия, но откакто почти цялата българска индустрия, заводи и предприятия, бяха изядени и изпити, също като нас се е озова в Америка… Смятаме, че за българския език, изкуство и култура, за  духовността ни, за българските таланти, всеки трябва да помага – кой с каквото има и с каквото може!

Михаил Сотиров, Майкъл или Мишо  пък е мениджърът на тригодишната галерия. Той е толкова енергичен, че може да върши три неща в едно и също време, и на лицето му ще грее усмивка, вместо проклятие към труда, който по принцип е Божие наказание за човечеството след изгонването от Рая.

Деница Маневска, родена и израсла в семейството на художници, е сякаш обладана от веруюто на Владимир Димитров – Майстора, когото преоткриваме отново и отново… „Аз свързвам, при всяка идея, човека с вселената, която взема участие във всичко, което той прави. Каквато и идея да третирам, третирам вечния живот. Може и само цвете да рисувам, но то отразява единството на Вечния живот, на Вселената”. В картините на Деница, в нейните забележителни композиции и пейзажи, както и в най-личното й обществено дело – българската галерия, която направи с Михаил в Чикаго,  наистина прозира единството на Живот и Вселена, където  цветето е, или трябва да бъде, човекът и неговата мисия.

Три часа продължи тази наслада от двадесет и четвъртия по ред оркестър от картини, който ни омайваше в Чикаго от нашата, българска, художествена галерия. Кой казва, че красотата била работа на малцина? Тук бяхме мнозина, и различни. Художници, един бъркач на бетон, мой приятел от чикагски „контракшън”, доктори, учители , няколко деца, адвокати двама, познати и непознати, и все хора, които обичат и „чувстват” изкуството, хора с които може да се живее заедно в „Новия Свят”, където дойдохме.

Климент Величков
в. „България Сега”


Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...