Трагичните събития край Смоленск през погледа на български пилоти в Чикаго

Трагичните събития с полския самолет , който катастрофира край Смоленск са една от световните теми през тези дни. За коментар по случилото се обърнахме към генерала от Българската авиация Иван Парапунов и майор Русен Русев – „Военен пилот № 1 на България”, сега брокер от UNIVERSAL REALTY GROUP в Чикаго.

Русен Русев получава от президента на страната купата за най-добър летец през 1997 г. Той е летял на най-прецизните самолети в света – руските СУ в България и американските F-16 – в най-добрата американска военна база в Европа – Авиано.

Генрал Парапунов е изключителен пилот на своето време.  Бил е командир на корпус от 1990 г насам, под негова команда са били 7 военни летища и над 500 самолета, а от 1993 до 1999 г. е Командващ авиацията на ВВС. Той пръв изпитва новите оръжия, пръв изстрелва новите управляеми ракети. През 1998 г. води един безпрецедентен 64-часов полет от София до Охайо – САЩ. Създава и фондация ВВС за подпомагане на летците и семействата им, както и световно-известния Авио-Фест, които ръководи и сега.В Авиошоуто “Небе за всички” в българското небе летят асове от много страни, включително и прочутата американска формация “Сините ангели”.     

Двамата са част от почти цяло „авиокрило”  – български пилоти, които по наше време живеят и работят в Чикаго.
Каква е професионалната преценка на нашите въздушни асове за трагичното събитие?


Генерал Иван Парапунов

Генерал Иван Парапунов– Най-напред искам да изкажа моята солидарност и да се присъединя към страданието на хората, загубили свои близки при катастрофата, към народа на Полша и всички, които познаваха живота и дейността на загиналите.

Едва ли може да се поставя под въпрос степента на подготовката на пилота. Но приземяването на самолета е една от най-сложните и зависими от много фактори човешки дейности. Сред най-важните са  видимостта на пистата,  електронните системи за кацане – на борда и на земята, както и тяхната изправност. И професионалният  опит на пилота.

За всеки тип самолет и аеродрум, както и за всеки летец, има определени минимални необходимости за  видимост на пистата, силата на вятъра, долната граница на облаците… В случая видимостта е била под 400 метра. При разрешена за кацане видимост от 1000 метра. Тези показатели са били отчетени от диспетчерите и те са предложили на екипажа резервно летище. Решението за кацане, обаче, взема командирът. Поради важността на събитието, за което е полетът, той решава да се опита да кацне… А възможно е това да е станало и по указание на някое лице от делегацията. Това решение се оказва фатално. Направеният компромис води до катастрофа. Такъв натиск върху пилота може да се окаже, ако лицето е влязло в кабината. Има, разбира се, и телефон между борда и пилота, но той би трябвало да се ползува само от екипа.   

Най-вероятно летецът е решил при четвърти опит за приземяване да подходи малко по-ниско от нормалната траектория за кацане. Заради изключително лошата видимост. Следствие на което се снижава преждевременно и закача дърветата преди пистата. Възможно е възникването на проблем и поради  неточна настройка на системата за кацане на самолета. Оборудването на Ту-154 позволява кацане при малка видимост, но не и под 400 метра. Присъствието в самолета на голям брой лица от елита на държавата говори за прибързано подготвено пътуване. Със значителни компромиси по определяне състава на делегацията. Нелепата катастрофа показва каква огромна отговорност носят летците и каква е цената на компромисите.

Причините за да не бъде подменен толкова дълго време президентският самолет са финансови. Въпреки, че е надежден този модел все пак е от едно по-старо поколение. Може би трябва да се спомене и това, че независимо от добрата класа на президентските пилоти, тяхната практика е по-малка от тази на редовно летящите пилоти по гражданските полети. Възможнсостта да поддържат добра тренираност е по-малка. Да отчетем и това, че приземяването е трябвало да стане на военно летища, а тези летища имат и своите особености – както по отношение на оборудването, така и при ръководството на полетите. Все пак катастрофите с Ту-154 са сред най-редките.


Майор Русен Русев

Майор Русен РусевЗа техниката и добрата подготовка на летателния състав – нямам никакво съмнение. Това е част от представянето и авторитета на цяла държава. И то на  Полша, която е по-силна финансово, икономически и като човешки потенциал от много други страни. За пилоти там се избират и подготвят най-добрите от най-добрите.

Друг е въпросът какви и колко екстремни са били условията, при които се развиват трагичните събития. Вземете най-добрия каратист в света с всичките му пояси и данове, вържете му очите и пуснете срещу него едно младо момче, което току-що е започнало спортния си път. То просто ще го набие. Какво повече от човек със завързани очи е могъл да направи пилотът при  убийствено малката видимост, за такова сложно действие, каквото е приземяването на самолета?

Случилото се показва по особено горчив начин нещо, което се знае и което не бива да се пренебрегва. Дори и от човек, който вътрешно в себе си може да се смята за Бог. Когато пилотът седне зад щурвала и вдигне самолета във въздуха, там, горе, на малкото летящо островче над земята има само един главнокомандващ. И той държи лостовете на управлението. Никой друг – нито знаменити полководци, нито президенти, нито нобелови лауреати или пророци нямат право да взимат решения по полета вместо него. По време на полета той е № 1. И това най-добре трябва да го знаят хора, които са отговорни за съдбата на много други хора, за развитието на институции или дори на цели държави.

Ужасно е било за пилота, ако наистина е станало така, както се чува. Ако човек, зад когото стои държавата, нацията, се намесва в твоята специална, опасна и отговорна  работа. Пилотът вероятно е бил поставен пред невъзможни, пред  фатални условия. Диспетчерите забраняват кацането, президентът е зад гърба ти и заповядва, превишава своите пълномощия, търсиш с очи пистата и не я виждаш… Пилотът е слязъл  екстремно ниско, за да види най-после тази забулена в непрогледната мъгла писта. Светлинните сигнали по нея… Едно дете е видяло. То показва отсечената от крилото топола – „… ето – тук се блъсна самолетът!” Трагедията е голяма. Пилотът слуша заповедите на този „отгоре”…

И на всички става ясно, че най-големият грях за всеки главнокомандващ е да се помисли за всеможещ Бог, който всичко знае и може всичко…

Виждали сте нощно време светлинките, които се простират по двете страни на пистите за кацане. През деня, както в случая, сигурно са били пуснати прожектори, които да пробият мъглата. Те се виждат като мъждукаща светлинка през мъглата, но ти показват къде е спасителния бряг. Представям си как пилотът до последно се е мъчел да зарне тази светлинка…

Такова нещо не се е случвало досега. Да се съберат още на борда на един самолет основният команден потенциал на една армия, толкова много елитни личности и да се рискува така безотговорно живота  им! И най-добрият заговор на враговате не ще постигне такъв „успех”, какъвто е „постигнат” при тази нелепа катастрофа. Във военната авиация съществува строго правило: при авария – катапултираш! Не машината, човекът е важен. Самолетът е метал и уреди , къс желязо, пилотът е скъпоценното чудо, обучаван е дълги години и струва много пари това обучение. Той трябва да се спаси. Но пътниците в самолета не могат да катапултират. Затова за тях трябва да се мисли много и да се отстранява всеки риск при полета!

Не, не съм летял на „Туполев” като пилот. Бил съм само военен пилот, а военните самолети  на „Туполев” са огромни, стратегически самолети. За далечни разстояния. България е малка страна и ние нямаме такива цели, които да са на десетки хпиляди километри. И с най-малките ни военни самолети можем да обиколим няколко пъти България по границите й без да зареждаме. „Туполев” са надеждни самолети.

Такива  са стигналите до мен все още неутвърдени, неокончателни версии за случилото се. Може да има и още други обстоятелства и причини. Но дори и само като вариант изказаните предположения до тук имат стойността на жестоко предупреждение…  за отговорността, която хората трябва ди имат едни към други.


Прокобата Катин:  Катастрофа край проклето място

Смоленските гориСмоленските гори край Днепър са красиви места, по които сякаш има вековно проклятие. Нелепата смърт на 96-те пасажери в президентския самолет на Лех Качински, тръгнали да почетат паметта на хиляди разстреляни преди 70 години свои сънародници в Катинската гора изпълни с някакво  усещане за прокоба дори и далечни от всякакво суеверие хора.

Историята около тези места е наистина достойна човек да почувства силно недоверие към разума на своя човешки род, който от векове и хилядолетия продължава все с почти същата жестокост да се самоизтребва, независимо, че привидно се моли Богу и сякаш търси благодат, доброта и вяра. Нима наистина човек е разумно същество?

Под всеки стрък трева, край всеки ствол на зелената гора на Катин е погребано разстреляно човешко същество, или убито с щик, или оставено да загине бавно и болезнено от раните си. С особени заслуги за тази репутация на Катинската гора, по-точно на Смоленския лес, са трима всесилни владетели на милиони човешки съдби, които са напоявали с обилна кръв земята край Днепър. Един император, един ефрейтор, генерирал огромна власт и ненавист и един генералисимус. Наполеон, Хитлер и Сталин.

Смоленските гори са едно от лобните места на „Великата армия” на Наполеон, тръгнала да завладява Русия. В началото на 19 век императорът събира огромна за времето си армия – милион и двеста хиляди войници и офицери от всички страни, които преди това са попаднали под френска власт или влияние. През юни 1812 година тръгва с почти половината от войските си и с 1000 оръдия в своя трагично свършил поход на Изток. През август, край Смоленск, среща първия сериозен отпор. Руската армия наброяваща едва  220 000 души е разгромена. Но, независимо от това, тук завоевателите получават първия си смъртоносен удар. И когато армията му се стопява, когато 570 000 гренадири оставят костите си от Москва до Смоленск, Наполеон през глава се връща в Париж – само със 7000 полуживи войници. Стотици хиляди са убитите руски войници и цивилни хора, чиято кръв е пролята край Смоленск и по пътищата към Москва.

По време на Втората световна война едни от най-големите битки стават също около Смоленск. Градът е разрушен из основи – 93 процента от сградите са в руини. 786 000 руснаци са убити или тежко ранени и осакатени, изчезнали безследно. 585 000 немци остават завинаги в чуждата страна.  

Но това, за което е основната дума и заради което пълният самолет с полски държвни ръководители, интелигенция и военни, летеше към Катин, са разстреляните на това място полски офицери.

Немското разследване в Катин Първи, които повдигат въпроса за престъплението са немците, които окупират Смоленск. Те намират в Кантин дълбок ров с още неразложените трупове на хора в полски военни униформи и с пръснати край тях документи. Това е през 1943 г. Вермахтът лансира в света версията, че НКВД, службите на СССР, са избили полските офицери по заповед на Сталин през 1940 г. Били са около 20 000 цивилни и военни – докарани насилствено  – пленници от нахлуването на СССР в Полша през 1939 г.

Веднага след като Съветската армия си връща Смоленск през 1944 г. руснаците правят свое разследване и лансират своята версия: по тези места наистина е имало лагери с особено предназначение, също и с поляци, но когато Червената армия се оттеглила – немците заловили лагерниците, накарали ги да работят известно време и през есента на 1941 ги разстреляли.

През 1951 г. специална  сенатска комисия във Вашингтон също прави свое разследване и потвръждава немската версия. През 1990 г Михаил Горбачов признава, че НКВД е разстреляло 14 542 полски военни, срещу  които е било издадено смъртно наказание… за подпомагане на немците. За всичко са виновни комунистите и тоталиптаризма – казва Горбачов. Същото потвръждава и Борис Елцин. А в 1996 години Русия издига Мемориален комплекс.

В историята с разстрелите в Катин има и до ден днешен много бели петна. Правени са доста фалшификации, различните версии се използуват от различни личности с политически цели  и това дава сериозен отпечатък върху  Полско-Руските взаимоотношения.

Мемориалът в Катинската гораПрез 2010 г., на 70-годишнината от трагичните събития, пред Мемориалния комплекс при срещата си с полския премиер Туск Владимир Путин казва: „Тези престъпления не могат да имат никакво оправдание. В нашата страна е дадена правова и нравствена оценка за злодеяниета на тоталитарния режим и тя не подлежи на ревизия”. Но на 8 април казва и още нещо: „Събитията в Катин може и да са били отмъщение на Сталин за гибелта на 32 000 съветски войници, попаднали в полски плен. През 1920 г. военната операция в съветско-полската война се ръководи лично от Сталин. Това не го знаех досега. Червената армия търпи поражение. Пленени са много войници и офицери. Предполагам, това е мое мнение, че Сталин се е чувствал лично отговорен за погрома и затова е искал да отмъсти по-късно. Това го няма написано в документите”.  Има из тези пръснати край Смоленск гробове и останки на 135 000 руснаци – местни хора и военни.

… И ето че полският премиер Лех Качински, познат със своята русофобия, също бърза да отдаде почит към убитите си сънародници. Всички от пълния с негови поддръжници самолет също се стараят час по-скоро да засвидетелствуват своята преданост към справедливата кауза за още едно изобличаване на кървавото дело на Сталин и не искат да закъснеят, камо ли да пропуснат, церемонията. Въпреки, че Москва е само на 300 км, стига се за 20 минути, резервно летище не им трябва. Вероятно и на Качиннски не му се ще да каца нито при Лукашенко, нито в Москва, където американските президенти и министри го правятх без проблеми, но не и полските…

Полският посланик в България Анджей Папйеж каза: „… Президентът или висши военни може да са забранили на пилота да отклони машината към резервно летище, за да не се бави допълнително тържествената церемония.”

Катастрофиралият полски самолетТака, вероятно, Качински  прави фаталната грешка и нареждане, с което той и спътниците му  напускат земния свят именно на това потопено в убийства и кръв място.

Имало е и друг случай, при който Качински отстранява екипаж, заради това, че е насочил самолета към резервното летище. И така – диспетчерските служби на воения аеродрум „Северний” край Смоленск съветват екипажа да лети към Москва, но екипажът не отговаря. И прави опит да се приземи…

После започват версиите за това, че военните диспечери не говорели английски. Имало запис на радиолюбител. Други казват, че в този запис поляците говорят на руски, руснаците с тях – на английски…  В британският „Дейли Телеграф” пък полският външен министър Радослав Шикорски хвали реакцията на руските власти след катастрофата: „По ирония – катастрофата може да подобри взаимоотношенията между страните”. „Таймс”  вижда  възможност за „Преосмисляне на най-изтормозената през последните 20 години двустранна връзка”. „Гардиан” мисли точно обратно: „Раната от новата трагедия, белязала руско-полските отношения, още по-трудно ще зарасне. Качински е наредил на пилота да кацне въпреки предупрежденията на диспечерите, защото не е искал да изпусне поклонението в Катин”.

802 руски авиационни експерти, под ръководството на самия Путин, работят по разследване на катастрофата. Проучават фрагменти и черните кутии. Заедно с 11 полски следователи. Засега са единни в това, че катастрофата не е свързана с технически недостатъци.

Лех Валенса, бившият полски премиер, признава: „Пилотът може да е действал, следвайки указанията на някого…”

Имало е и друг самолет –  Ил-76.  Екипажът му послушал диспечерите и всички от полета са живи и здрави.

При самолетна катастрофа от лошо ръководство поразиите идват веднага и са ясни. Но когато се ръководи грешно не пилот, а цяла институция или държава – не се вижда веднага и не е така драматично, но пострадалите са много повече.  

Интервю и материали: Климент ВЕЛИЧКОВ

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...