Добре дошли в „Делчев Джимнастик” – Невада!

Стоян Делчев е първият Олимпийски шампон на България при Спортната гимнастика и първият българин – абсолютен Европейски шампион на всички уреди. Носител е на Световна купа в дисциплината земна гимнастика.

Олимпийският шампион Стоян Делчев, „Гимнаскик № 1 на столетиетоИма два златни медала – на висилка и земна гимнастика от първенствата на Стария континент. През 2000-та година Делчев бе удостоен с признанието „Гимнастик № 1 за 20 век на България”. 

Той е автор на един от най-ефектните елементи в световната история на гимнастиката – „Салто Делчев” – красиво прелитане над висилката.

Дипломиран специалист от Националната спортна академия на България – един от най-реномираните спортни университети в света. На 27 години стана Старши треньор на Националния отбор на България. Член е на Залата на славата на Спортната гимнастика в Оклахома Сити – САЩ.

Роден е на 3 юли 1959 г. в Пловдив, един от най-спортните градове в света, където преди години съществуваше уникална по своето качество школа във високото майсторство при много спортове и при селекцията на талантливо младо поколение.

От доста време работи в САЩ точно това, което най-добре знае и от което неговите почитатели имат най-голяма полза – обучава ги в своето изкуство. „Делчев Джимнастик” е вече много популярен гимнастически комплекс в Рино – Невада.

Спортните достижения на Стоян ДелчевСтоян Делчев, Гимнаскик № 1 на столетието

Олимпийски игри
Златен олимпийски медал на висилка от  „Москва 1980”.  
Бронзов олимпийски медал  на всички уреди – „Москва 1980”

Световни първенства и купи
Носител на Световната купа на земна гимнастика – „Токио 1979”
Бронзов медал при многобоя на всички уреди – „Токио 1979”
Бронзов  медел на кон с гривни от Световното п-во „Стразбург 1978”
Бронзов медал на висилка от Световното п-во  „Стразбург 1978”

Европейски първенства
Абсолютен европейски шампион на всички уреди  – „Есен 1979”.
Златен европейски медал на земна гимнастика – „Есен 1979”
Златен медал на висилка на Европейското първенство „Вилнюс 1977”

Ако забравим скиорите и рицарите на леденото камикадзе, които видяхме по жестоките  писти на „Ванкувър 2010” –  гимнастиците са тези, за чиито глави, ръце и крака има най-вече опасности при тренировки и състезания. Не са много смелите „дечинки”, както им викат в Родопите, които влизат в спортната зала и си харесват да се въртят като пумпали във въздуха без да се страхуват, че вместо на крака може да се приземят „на глава”. А да бъдеш треньор на малките гимнастици, които и инстинкт за самосъхранение нямат достатъчно – това е истинска, кристална, смелост или… „безумие”?

Но такъв е бил в България Стоян Делчев, който на 21 години и 21 ден спечели първия златен олимпийски медал в гимнастиката за България – беше фантастичен на висилката! Такъв е и сега – голям вече – на цял половин век човешки живот, в Америка.

Когато се взирахме преди години в неговия елегантен въздушен балет на уредите, около уредите и на земята и нас обхващаше чувството на лекота и жажда за полет, струваше ни се, че момчето прави своята гимнастика с леко игривото подхвърляне – „вижте колко е лесно и простичко… а сега – хоп и носът ми минава при превъртането във въздуха на 3 милиметра от железния лост и затова челюстите ми са все още здрави… ето че си поиграхме… стъпвам здраво на земята, вдигам ръце за поздрав  и…  златно медалче, готово!” Да, за гения гениалното е простичко, лекичко и красиво. След като хиляди пъти си припадал от умора докато стане гениално…

Беше Стоян рицар на тогавашната елегантна гимнастика. Сега гимнастиците наблягат някак си повече на силовите упражнения – … вижте ме на „кръста” – мога да си прочета вестника разпънат хей така на изтегнати ръце между халките… Но пък имаше други правила, които правеха състезанията тежки като маратон. Участвуваше се задължително в многобоя – на 6-те уреда, после и на отборното първенство, на тежката задължителна програма и, разбира се, на любимия уред, ако си се класирал в неговия финал. Сега гимнастикът може да участва само в един уред и да съхрани силите си дълги години. Стоян Делчев спря състезателната си дейност на 23…

Затова пък имаше достатъчно време в България да се подготви и като треньор. Затова и в Рино децата, които тръгват по гимнастическите си пътища под ръка с него, са щастливи. Колцина могат да тренират при олимпийски шампион? При теньор на национален отбор на страна – с висок авторитет в гимнастиката, като България?

Голяма е Невада – две Българии и половина, но живеят в нея само два милиона и половина… Най-голяма тук е пустинята Махове и хазартната треска, която пълни 50 % от щатския бюджет. Място, където може да се ожениш или разведеш  по-лесно от всякъде, място където и секретната работа под червения фенер въобще не е секретна!

Рино е недалеч от езерото Тахо, има около 200 000 постоянни жители, но тук „чужденците” са винаги повече и животът, по-точно удоволствията /и разочарованията/ никога не секват – ден и нощ, четири сезона в годината. Тук хората бързо забогатяват и бързо обедняват.

Спортният комплекс в Невада - Делчев ДжимнастикВ този ландшафт, сред елитен квартал на Рино, в полите на планински масив, се вписнва и го облагородява Гимнастическият комплекс „Делчев Джимнастик”. Стоян Делчев и неговата колежка Ани Дамянова са ръководителите на това първокласно учебно-тренировъчно заведение. Помагат им и други специлисти – от САЩ и от други, познати с гимнастиката си, страни. Младите гимнастици идват от Северна Невада и  Калифорния.  

Потоците от млада сила тръгват – всеки по своя пътека. От 16-месечни бъдещи гиганти в гимнастиката до 3 годишните разумни, но все още разсеяни същества, тренират в екип със своите майки и това е най-интересната гледка. Съвременната наука твърди, че има неща, които хората  на възраст /от 7-8 години нагоре/ научават за месеци и години, бебето схваща от раз! Но не се издава. Проличава си след като порасне.  

Следващите групи за гимнастици и гимнастички са от 3 до 5 години, над 5 години, над 10 години, както и секция за всички възрасти, има и раздел „Акробатика”. С голяма популярност се ползуват летните лагери през юли – няма по-добро място, където децата биха могли да прекарат  здравословно и интересно късче незабравимо лято!Възпитаниците на българския треньор

В „Делчев Джимнастик” има пътеки, пътища и автостради към два вида гимнастика: за удоволствие и за високо спортно майсторство. Над 400 деца от година и четири месеца до 18 години могат да вървят заедно по тях. Неговите възпитаници участвуват в почти постоянните местни, щатски и федерални състезания на различни нива и проличават ясно с добрата си кондиция и стил на игра. Печелят и медали и популярност, най-вече – спортна радост!

Делчев има толкова много работа, че почти не може да си позволи каквато и да е носталгия. Приятелите, треньорите, познатите от годините на спортната му слава в  България са се пръснали по планетата. Жалко е, че човек често остава самотен в душата си при толкова много приятелство, родено в спортните години. Тази пародия на общение – чрез алчните комерсиални измишльотини на Интернет – „общества” и групи, които не подбират възможностите да спечелят пари от човешката самота на днешното време, едва ли е за хора като него – живяли в пълнокръвната суматоха на спортните отбори, на успехи и падения, на емоции до небето!

Смята, че спортът и българската държавност са две части от едно цяло и хармонията на взаимоотношенията им е в името на общото благо. Защото нито с американския Уолстрийт, нико с немския Мерцедес, нито с китайската промишленост или японската електроника, можем да делим мегдан и да се представим достойно пред света. Това можем да направим със спорта, с нашата образованост, култура, с таланта и умението на българина да се ориентира и възприема бързо, да работи професионално… Спортът е сред най-добрата реклама на страната ни. С една дума спортът трябва обезателно да стане държавна политика.

Приятно и здравословно е, че ние, българите в САЩ, имаме сред нас сънародници като Стоян Делчев. Та да прекъснем зловредната тенденция – да се чува, пише, говори колко опитни били нашенци в разбиването на банкови автомати, пренасянето на дрога, присвояването на коли и чужди имоти, обслужването с плътски утехи и измами… Ето, че имаме повод, удоволствието да се види, чуе или прочете за родни наши хора, като олимпийския шампион на България и великолепен български треньор в Америка Стоян Делчев! Дава кураж и вяра, че ще ни бъде – нас,  българите…

Климент ВЕЛИЧКОВ

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...