Китай купува Украйна!?

Украйна като че заседна в гърлото на всичките патентовани големи гълтачи по света. Нито Европейският съюз, който схруска съвсем леко и оперативно такива залци като Румъния и България, нито САЩ, нито дори Русия, с която заедно са изяли планини  от борш и каша, изпили океан  от водка…  Даже международният валутен борд се  е стиснал и е възприел тактиката от циганските сватби, където всеки громко крещи, че ще дари младото семейство поне с каруца и два коня, но не казва кога – утре или след Второто пришествие… Мнозина искат да я глътнат, макар и мършава като манекенка от световния подиум, макар и малко отровна с бандите бандеровци и олигарсите, които се борят за кокала и са готови и ядрена война да провокират за да се наместят на трона.

В тази суматоха Китай си мълчи. Но не дреме.

Докато всички плачат за съдбата на украинците тази съдба може да се окаже предрешена. Украйна може да се окаже нито „европейска”, нито „американска”, нито и „руска” даже. А „китайска”.

Украйна

За това ни шепне достолепният испански вестник „El Pais”, който обикновено ни възхищава с великолепните си екскурзии във футбола, сред звезди като Меси, Роналдо, Иниеста и съответно Барса и Реал… Но, заразен от общата инфлуенца  покрай Майдан, Крим, Донецките и други в проект републики, кой знае защо, също хвърля поглед към Украйна.  Но потомците на Дон Кихот и неговия създател Сервантес, ни стряскат с ясния  ракурс на своя поглед.

„Наскоро  – пише в началото на април  коментаторът на  „El Pais” Хавиер Хусман, – се случи събитие, способно да промени световната продоволствена система. Държавният съвет на Китай обяви своята нова аграрна политика и в частност – своето виждане за глобалното производство на зърнените култури.  От този момент нататък Китай ще произвежда по-малко зърно, отколкото му трябва. Селското стопанскво се съсредоточава към високо-технологични направленя, като производството на месо, плодове  и зеленчуци.
Това не значи, че Китай ще остави своето милиардно население гладно, без ориз и хляб. Напротив. Това подсказва, че Китай  планово и уверено започва да променя структурата на световното производство на храни и създава система, която можем да наречем  „Хранитено-продоволствен колониализъм”.

Този „Хранитено-продоволствен колониализъм” е „Част Втора” на възприетия от китайското ръководство курс към изнасяне в чужбина на трудоемкото, отнемащо големи площи и неекологично индустриално производство. Китай се задълбочава във високите технологии, екологични и инженерингови  производства.

Близки азиатски съседи и африкански страни вече са препълнени от съответните за този план китайски промишлени и други предприятия. На Китай, обаче, им трябваха плодородни земеделски земи и хора, които са запознаоти със зърнодобива. Такива земи има в изобилие в Украйна, която е една от „житниците на света”.

Според „Ел Паис” Китай е арендовал вече тихичко и кротко украински чернозем надвишаващ  територията на щата Охайо. Договорите са за 50 години, което е почти равносилно на покупка. Те са сключени между… прочетете внимателно: „Синцзиянския производствено-строителен корпус на китайската народна армия/!!!/ и украинската компания „KGS Agro”. Това означава, в рамките на шегата, че ако възникнат спорове китайската армия може да прати стотина-двеста хиляди солдата на тяхната си земя, които да оправят нещата.

Това, разбира се, го няма в протокола. Там е изписано, че земяата ще бъде използувана за отглеждане на зърно и животни. Китайската страна ще се погрижи да направи най-модерната, засега, напоителна система. Спроред Хавиер Хусман такива договори са сключени за почти 5 процента от цялата територия на Украйна.

Всичко това е сторено досега от предишните украински правителства, включително и  това при Янукович.  Но сега неговото място е заето от ръководителите на изпадаща в още по-голяма бедност страна, още по-нуждаещи се от средства за своето рисковано управление. Сега  готовите пари на Китай като че са много по-необходими и желани,  отколкото щедрите потоци от демократични ценности, които сипе Европа.

Така че при първото затишие, след макар и дълги и нелицеприятни украйно-руско-европейско-американски преговори, Китай ще продължи да купува Украйна и украинците, които ще трябва да се захванат здраво да сеят жито за поданиците на  Китайската  република…

Климент Величков
В. „България Сега”, Чикаго


Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...