Българското Чикаго и Бербатов – възможният тандем

Що е Димитър Бербатов?

Димитър Бербатов е български футболист, който играе като централен нападател в най-популярния футболен клуб и в най-високото по своята класа национално първенство в света – английската Първа дивизия.

Заедно с футболното умение, отличителна черта на Бербатов е неговата обществена ангажираност, старанието му да предостави своята популярност в интерес на духовното и физическо възпитание и кондиция на хората, особено у децата.

На 7 април 2008 година той създаде „Фондация Димитър Бербатов”, чиято цел е да  подпомага българските деца да развиват своите таланти в областта на спорта, изкуството и науката. „Активни и здрави” е национална програма, в която Бербатов и Фондацията му вземат активно участие.

От 2006 година той е Посланик на добра воля на световната организация за подкрепа и защита на децата – УНИЦЕФ.

Роден през 1981 година в известно спортно семейство в Благоевград, Бербатов отрано опознава спорта. Като юноша играе в „Пирин” – Благоевград /1991 – 1999/. Професионалната си кариера започва в ЦСКА /1999 – 2001/. В чужбина последователно играе в германския Байер – Левъркузен /2001 – 2006/ и английските Тотнъм /2006 – 2008/ и Манчестър Юнайтед – от 2008 година досега.

Има 65 мача в ЦСКА с постигнати 37 гола в тях, 200 мача с 90 гола за Байер, 102 мача с 46 гола за Тотнъм, 79 мача с 26 гола за Манчестър Юнайтед /до края на сезон 2009-2010/. Единственият българин шампион на Англия и световен клубен шампион.

Като състезател и капитан на Българския национален отбор се състезава от 1999 до началото на 2010 година, когато се отказва от по-нататъшно участие. По всеобщо мнение – той е засегнат от острите критики на футболни зрители и спортната преса. Има 77 мача с националния отбор и постигнати 48 гола, което е български рекорд.

Друг рекорд за българския футбол е трансферната сума, след която Димитър Бербатов премина в Манчестър Юнайтед – 30.75 милиона паунда /около 40 милиона евро/

Посочван е за „Футболист на България” през 2002, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009 година.

Димитър БербатовСпоред специалистите играта на Бербатов се отличава с висок игрови интелект, импровизации, отлично пласиране, виртуозно владеене на топката, перфектни пасове, особено „голови пасове”, добра игра при висока топка. Но и с известна несериозност, заради която в световната преса го наричат „небрежният гений”. Обвиняват го, че не влага достатъчно амбиция и сили в изявите си на терена. Сър Алекс и други специалисти и зрители отричат това. Според тях Бербатов е твърде различен, уникален, по играта си и трябва да бъде по-умело използувана точно тази негова оригиналност.

Въпреки, че той старателно „бяга” от всеки скандал и недоразумение, 188- сантиметровата му спортна фигура и обаянието на неговото лице и поглед са чести подбудители на откровени измислици и фалшификации. Пресата съобщава, че „момичетата припадат при среща с него”, а по едно време хит на пазара бяха чаршафи с надпис „Аз спя с Бербатов” и щампа с неговия портрет.

Що е фондация „Димитър Бербатов”?

Фондацията е основана след дарение от Димитър Бербатов, „воден от желанието си да допринесе за личностното усъвършенстване и реализация на децата на България” – както пише в учредителния акт. Основната мисия на Фондацията е всестранно да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света. Това е  неправителствена, нерелигиозна и политически независима обществена организация.

Фондацията има за цел да утвърждава духовните ценности, да съдейства за интелектуалното и физическото развитие на български деца и младежи, да насърчава развитието на талантите, като съдейства за получаването на образование, знания, умения и култура у подрастващото поколение, да подпомага социалната интеграция и личностната реализация на деца в неравностойно положение.

Особено предизвикателство за нас в Чикаго е и пряката цел на Фондацията – да подпомага създаването, изграждането и модернизацията на културни домове, читалища, библиотеки, нещо, от което по нашите места има изключителна нужда. Фондацията още подпомага и насърчава дарителството и дарителските традиции и подкрепя други организации, имащи подобни цели.

За постигане на целите си Фондацията отпуска поименни стипендии и  допълнителна помощ за завършване на средно или висше образование; стимулиране интереса към спортуването като алтернатива на агресията и зависимостите; участва в изграждането на бази за спортна дейност за деца, както и в създаването на школи за млади таланти по футбол; подпомага разпространението на информация за успехите на български деца, както и на успяващи българи – пример за подрастващите; организира или подпомага участието на талантливи български деца в спортни състезания, международни олимпиади, концерти, конкурси и др. в страната и чужбина; инициира благотворителни кампании за набиране на средства в съответствие с целите на Фондацията;

Сред дарителите, които си сътрудничат в благородните цели са такива фирми като Casa Design ЕООД, Coca-Cola HBC – осигурили фонда за проекта „Награди за успелите деца на България”, Обединена Българска Банка, “Данон – Сердика” – Парично дарение в размер на 243 836 лв. – за реализиране на първия проект по съвместната програма “Активни и здрави” и др.

Най-популярни от дейностите на Фондацията досега остават двата конкурса  и наградите за български деца в страната и чужбина за достижения в изкуството, науката и спорта. Номинирани бяха стотици деца. В Чикаго дори видяхме концерта на пианистката Виктория Василенко на тържественото честване  24 май т.г. организиран от Българо- американския център за културно наследство – Чикаго. Нейното изумително изкуство ни показа, че лауреатите на Фондация „Димитър Бербатов” са наистина много талантливи млади хора!

В двата конкурса са номинирани и 39 млади таланти – деца на български семейства в чужбина. Сред тях – 11 от Сърбия, 9 от Великобритания, 6 от Украйна, по 3 от Германия, Испания и Канада, 2 от Франция и по 1 от  Испания и САЩ – Десислава Стаматова от Чикаго – по математика и синхронно плуване.  В отделните  номинации от чужбина са били представени: Спорт– 10 деца,  Литература– 9, Изобразителни изкуства- 7, Физика, математика и химия  и  Музика, пеене и театър по 6.

Що е „Манчестър Юнайтед”?

Английски футболен клуб основан от железничарите на гара Нютън Хийт /сега квартал на град Манчестър/ през 1878 година. Годината, през която България се освобождава от Османско иго.

Клуб със 132 годишна история. Днес най-популярния, с най-високи приходи и най-скъпия футболен клуб в света.

Активи през 2009 г. – 1.4 милиарда евро. Оборот 325 милиона евро. Приходи 102 милиона евро.

Рекорден в историята на футбола договор за генерално спонсорство през 2009 година  с най-голямата в света брокерска фирма – американската  Aon Corporation със седалище в Чикаго – 80 милиона паунда /122 милиона долара/. Корпорацията покани клуба на турнето, на което сега сме свидетели – с тренировъчен лагер в Чикаго и мачове в Торонто, Филаделфия, Канзас Сити, Хюстън, Гуадалахара – от 12 до 30 юли, 2010.

Клуб, чийто стадион „Олд Трафорд” е почти винаги изпълнен докрай /76 500 места/, предимно със „сезонни билети” /722 паунда/. Средните приходи от мач през настоящия сезон се очакват да са по над 2 милиона паунда /над 3 000 000 долара/.

Футболен клуб, в който са играли едни от най-добрите в историята на футбола майстори като Денис Лоу, Боби Чарлтън, Джордж Бест и пр. Известен с умението на треньори и ръководство да прави най-сполучливите селекции в света, в които се предава богатото и специфично наследство и традиции на футбола с марка „Манчестър Юнайтед”.

Клуб, в който настоящият треньор сър Алекс Фъргюсън е вероятно единственият треньор в света, който работи непрестанно почти четвърт век – от 1986 година досега.

18 пъти шампион на Английската Първа лига, мястото на най-силен клубен футбол. Последните 10 пъти – 1993, 1994, 1996, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007, 2008, 2009.

Европейски клубен шампион за 1968, 1999, 2008.

AON Soccer ShirtЩо е AON?

AON Corporation е най-големият в света брокер. Американска застрахователна корпорация – глобален лидер в областта на застрахователното и презастрахователно посредничество, водещ консултант при създаването и въвеждането на застрахователни компании.

Aon Corporation определя критичните точки за вашия бизнес. Изготвя за вас решения и реализира изпълнението им. Постига икономическа ефективност и подобрява приходите. Предоставя информация за местния и световен застрахователен пазар.

Притежава глобална мрежа за изготвяне на застрахователни програми.

Aon Corporation разполага с 43 000 специалисти с изключително добра професионална подготовка и 500 офиса в 120 страни.

Световният й център е в Чикаго. Намира се в собствения небостъргач на корпорацията в Даун Таун – Aon Center, висок 347 метра, 83 етажа, построен през 1972 г. и добре открояващ се на фона на другите високи чикагски сгради със своята облицовка от бял гранит, на East Randolph Street, почти до езерото Мичиган. Офисите на корпорацията в България се намират в центъра на София, ул „Стара планина” № 5.

Създадена е като последователно обединение на „Застрахователна компания на Америка” на Клемент Стоун /1919/ с няколко сродни корпорации. Неотдавна експертите на  „Еуромъни” представиха Aon Corporation като не само начело в света но и като първа в почти всички части на планетата – “Best Broker” в Северна Америка, Азия, Близкият Изток, Централна и Източна Европа и Латинска Америка.

При сключването на договора за генерално спонсорство на „Манчестър Юнайтед” изпълнителният директор на  Aon Corporation, Грег Кейси каза: „Възможността да създадем такъв световно известен бренд се случва не толкова често, че да пропуснем да се възползуваме от нея. Ще получим от този контракт не малко изгоди. Ние и „Юнайтед” сме безусловни лидери – всеки в своята сфера на дейност”.
Що е Българската общност в Чикаго?

Българската общност в Чикаго е най-голямата компактна маса българи по света извън България. Смята се, че в този град, в който и около който, се е формирала българската емиграция още от 19 век, живеят и работят над 100 000 души.

Това е и причината американските политически, обществени и административни институции да се съобразяват и да подпомагат развитието на общността ни. Българският език е възприет като официален административен език в общинските служби, в Чикаго има национален ден на България, който се чества тържествено в центъра на града, заедно българи и американци, с българското знаме и българска програма. В Чикаго има Генерално консулство на Република България, Българо-Американска асоциация, Българо-Американски център за духовно наследство, две православни и евангелистки български църкви, седмичният българоезичен вестник „България Сега”, отпечатван в 72 страници, и още няколко медии, няколко футболни отбора, сред които изпъкват „Балкан” и „Славия”,  и пр.

В града има 5 български училища, сред тях „Джон Атанасов”, Български учебен център „Знание”, двете училища към църквите „Свети Иван Рилски – Чудотворец ” и „Света София” и “Слънчогледи”. В града има професионални общности на българите – лекари, юристи, силни транспортни фирми, строители, Клуб на българските писатели, както и на Българските художници зад граница и пр.

Климент ВЕЛИЧКОВ,
за в. „България Сега”

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...