Бербатов с „Манчестър Юнайтед”: Стартът в Чикаго

В неделния си брой от 18 юли, 2010, българският вестник „24 часа” помества „Манчестър Юнайтед, Бербатов, Чикаго – Заедно!” – нашият репортаж, посветен на прочутия футболен клуб и неговата „Девятка” – сънародника ни Димитър Бербатов. По-точно на „Тур 2010” – лятното подготвително турне, в рамките на което „Юнайтед” проведе малък тренировъчен лагер в Чикаго, игра в Торонто, тази вечер /21 юли/ има мач във Филаделфия, а до края на месеца – още и в Канзас /25 юли/, Хюстън /28 юли/ и Гуадалахара – Мексико /30 юли/.

Бербатов с „М. Юнайтед”: Стартът в ЧикагоСлед като съобщава някои любопитни факти около Бербатов, като  например, че купува апартамент на „Златни пясъци”, където спокойно да лекува травми и опънати нерви през лятната почивка, цитира сър Алекс Фъргюсън, потвърдил още веднаж доверието си към Бербатов: “Той е наистина точният футболист на точното място”, но цитира и новите спекулации на английската преса, че българинът щял да бъде заменен с капитана на германския национален отбор Филип Лам от „Байерн”, вестник „24 часа” представя темета и материалите на нашия вестник така:

„В сряда е следващата контрола на англичаните срещу “Юниън” – Филаделфия.Отново се очаква сериозна българска агитка на стадиона, защото и в Пенсилвания има доста наши сънародници, но не толкова, колкото в Чикаго. Един единствен футболист на “Манчестър Юнайтед” бе посрещнат като звезда на летището в Чикаго преди броени дни. И то, защото е българин. Кацането в САЩ за началото на северноамериканското турне на “червените дяволи” ще се запомни с многото български служители на аерогарата, втурнали се да посрещнат  Димитър Бербатов. Това бе разказано дори в официалния сайт на “Юнайтед”.

Но има и една по-любопитна гледна точка. По-интересно разказана история. И тя е на самите нашенци, посрещнали деветката на “дяволите”. Публикувана е в “България Сега” – вестника на нашите сънародници в САЩ и Канада. Ето я и нея”… „24 часа” помества по-нататък статията, с още една любопитна подробност накрая:
„Така завършва статията за Бербо и “Юнайтед” в „България Сега”- Чикаго” – пише изданието в края на обширната информация в неделния си брой, посветена на северноамериканското турне на „Манчестър Юнайтед”, отразявано с изключителен интерес по цял свят.  И добавя:

„След българското посрещане в Чикаго голяма българска група в Канада също изненада Митко с присъствието си на мача и много писма с искане за среща. Българите спонтанно поддържаха „Юнайтед” и Бербатов при победата с 3:1 над “Селтик”. Той пък ги направи горди с играта си – с първия гол за “Юнайтед” преди новата кампания и още две асистенции. След тежки две години на “Олд Трафорд” поне в началото на третата Бербатов изгря като българската звезда.” (24часа).

Няма съмнение – „Димитър Бербатов бе звездата на “Манчестър Юнайтед” в първата предсезонна контрола срещу “Селтик”. “Феноменално представяне. Отлична форма. Беше над всички”, се чете, гледа и чува от коментаторите по мача, която “червените дяволи” спечелиха с 3:1. С гол и две асистенции на българина. Пред 40 000-на публика.

В интервютата след срещата Бербатов каза:

– Започнахме чудесно контролите – с победа. “Селтик” е много добър отбор, който се представи силно. Много е вълнуващо, когато се върнеш в клуба си след лятната почивка – отиваш в нови страни, запознаваш се с нови хора, играеш с различни отбори.

Голям резонанс получи смяната на генералния спонсор на „Манчестър Юнайтед”, която стана именно в къщата на Aon Corporation – 347-метровия небостъргач в Чикаго – 200 Е. Randolph Street, Чикаго. Световният застрахователен брокер № 1 за когото работят 36 000 специалисти в 500 офиса по света знае какво прави. 11-те червени фланелки на зелените футболни терени по цял свят са благословени в наше време с невероятен магнетизъм. Когато преди време „Червените дяволи” се появиха с името на предишния си спонсор –  AIG  на гърдите си, компанията, само за един футболен сезон, се изкачи от 84 място в световната класация на мултикомпаниите до… 30!

Бербатов с Райан Гигс – рекордьорът на „Манчестър Юнайтед по изиграни мачове и още няколко футболисти облякоха за пръв път новите фланелки с Aon на гърдите и създадоха първите щрихи на новия имидж на легендарната футболна команда. По стар народен обичай, хора за които няма никаква опасност да бъда поканени да защитават с тези фланелки името на клуба, ги разнищиха като демоде, някой беше писал по форумите, че с такъв парцал даже в Див Дядово ще ги е срам да играят. Диагнозата за такъв бездънен негативизъм у хората, при това всеобхватен, безсмислен, враждебен, с озлобление срещу всичко сторено от другите хора, вещае тъмни нощи на обществото.

Запитан как се чувства в новия ретро екип на “Юнайтед”, с който игра за първи път, Бербатов каза: “Екип като екип. Фланелката не може да играе, футболистите го правят. Най-важното е чувството ти към  клубния екип. Това е което те кара да отдаваш себе си, когато си на терена”.
В САЩ вече върви разпродажба на фланелки „Manchester United-Tour  2010. Те рекламират турнирните мачове на  клуба в Америка. Цената е 24.99 долара. В стотици фабрики по света вече се произвеждат и новите фланелки на „Манчестър Юнайтед” с клубните отличия, номера и пр. И, разбира се, с новото лого Aon на гърдите. Това е сериозен бизнес. „Манчестър Юнайтед” има огромна маса свои почитатели по света. Особено в Азия – Китай, Япония, Индия, Индонезия. Твърди се, че са около 350 милиона!  Очаква се, че поне 10% от тях ще си купят новите фланелки. 35 милиона ще похарчат средно по 20 долара. Мисля, че това прави 700  милиона долара. Лошото е, че футболистите от Див Дядово, както някои смятат у нас,  ще се срамуват да играят с тях…

И така: прекрасен старт на „Манчестър Юнайтед” и Бербатов в Америка! Треньорът Алекс Фъргюсън каза веднага след срещата със „Селтик” „Бербатов стана играч на мача. Представянето му е отлично. Особено през второто полувреме направи страхотни неща. При това с класа, която не може да му бъде отнета, въпреки критиките”.

Според футболисти от отбора „… Бербатов внася голямо разнообразие в играта. Повече от това, което хората виждат от трибяните.” И още: „Бербатов трябва да бъде редовно в титулярния състав за да утвърди самочувствието и името си”. „Понякога играе бавно, струва ти се и небрежно, въпреки това притежава класата, която се изисква в отбора”. „Винаги съм го харесвал, притежава невероятни качества”  – твърди Анди Коул, до неотдавна един от най-изявените играчи на „Манчестър Юнайтед”.

„Манчестър Юнайтед” и Бербатов ще бъдат близко до нас, в Америка, още десетина дни. Очакваме добра скорост към по-добрата им спортна форма, каквато ни обеща техният добър старт. Самите те казват, че им предстои много – шампионската титла на Англия и европейската шампионска купа. Много амбициозно… както винаги.

Климент ВЕЛИЧКОВ,
специално за в. „България Сега”

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...