Високо признание за българите и българското в Чикаго

Празнуването на българската култура в Чикаго, организирано от Българо-американския център за културно наследство, заслужено наклони вниманието на кмета Дейли и институции към общността ни в Чикаго.

Когато етническа организация получи внимание и признание от институция или личност, олицетворяваща институция, вниманието и признанието стигат далеч отвъд измеренията на самата организация. Вниманието и признанието са всъщност за самия етнос, за групата от хора, представляваща етноса сред кипежа на многото етнически групи. Директно, или индиректно, вниманието и признанинието са за цялата нация.

Българо-американският център за културно наследство (ВАНС) привлече вниманието и пожеланията на кмета, с фамилно име, отъждествено от деситилетия с Чикаго. Ричард Дейли в официално писмо адресира добри думи до ВАНС и до цялата българска общност в голямо Чикаго:

„Като кмет и от името на град Чикаго, за мен е удоволствие да приветствам всички участващи в „Празника на българската култура в Чикаго“.

Със спектакъл от музика и танци, това събитие предлага специалната възможност да представи богатите традиции на България. Чикаго е облагодетелстван от наследството на хора от всички краища на света и аз изразявам признание към Българо-американския център за културно наследство за усилията му да подкрепя изкуствата и празнува разнородността на нашия град.

Чикаго е дом на многобройна и жизнена българо-американска общност, която неуморно работи, така че града ни да е по-добро место за живеене, работа и отглеждане на семейство. Горд съм от нееднократния принос на българо-американците към развитието на града ни и от близките връзки, които продължават да съединяват жителите на Чикаго с хората на България.  

Най-добрите ми пожелания за паметен и весел празник.

С уважение:
Ричард Дейли“

Официалното писмо от офиса на кмета Дейли дойде на 23 май, буквално в навечерието на хубавия ни 24-ти Май. Точен по време и доброжелателство жест на признание и уважение към култура с вековни традиция и принос към света. Няма съмнение, приятно е усещането от окуражаващите думи, че присъствието на българите в палитрата на Чикаго е забелязано и оценено.

Гала концертът и придружаващите го събития в „Празник на българската култура в Чикаго“ се оказа уникално по интензивността си събитие както за организтора ВАНС, така и за всички нас – българите, решени да присадим семената на най-светлия ни празник 24-ти Май на чикагска почва. Време, ресурси, безсънни нощи, прегракнали гърла – все показатели за интензитета на трудностите по създаването на събитие с такъв мащаб. Просълзени очи, високо вдигнати глави, благодарности, нетърпение за идни събития – малките и големи паметни парчета, които подредени заедно правят голямата картина на българското в Чикаго. Малките и големи стъпки на сравнително младата ни общност в търсене на облика и гласа си, с които да ни видят, чуят и уважават в шума на многото други.

„Аз съм в Чикаго 15 години и такова нещо не съм виждал, как успяхте?“, каза след концерта проф. д-р Константин Христов. Отговорът е, че събитие с такъв размер се организира сърцато, със скачане в дълбокото с полузатвоени очи и със съмишленици – хора, бизнеси, институции, медии.
Списъкът за благодарности е дълъг.

Започва с лицето на дъражавата България тук – Генералното ни консулство, за моралната подкрепа, както и на министър Божидар Димитров и кмета на София, Йорданка Фандъкова за поздравителните писма.

Хора и бизнеси за паричната им подкрепа.

The American Southeast Europe Chamber of Commerce ни подаде ръка в популяризирането. „Талантът на Виктория Василенко пролича още от първата минута и се получи едно цяло с окестъра на Фил Симонс. Фоклорните изпълнения на ансамбъл „Хоро” и оркестър „Колорит” бяха като празник за всичките ми сетива.” – изрази възторга си президентът на търговската камара, Игор Йоканович.

Медиите, рупора за да се чуе, че има такова чудо 24-ти Май в Чикаго. Самият факт че можете да четете тези редове, показва че утвърдена медия като „България Сега“ стои зад благородните ни усилия.

Преклон пред доброволния труд, време и усилия на шепата доброволци от ВАНС! Без тях нямаше да има за какво да се изказват благодарности. Кина Бъговска, която забрави остатъка от света, докато проправяше пътя на събитието към света, твърди, че успехът е колективно дело и докато хората от ВАНС и българската общност вярват в идеята, че духовността е жива и е морална отговорност на всеки българин, то такива смели културни проекти ще проправят светлина в тунела на ежедневието.

Браво за всички участници – младата пианистка Виктория Василенко, симфоничният оркестър на диригента Филип Симънс, който като съорганизатор прочувствено каза: „Това е ден, с който можем да се гордеем завинаги“, фолклорен ансамбъл „Хоро“, фолклорен оркестър „Колорит“ и солистите му.

Благодарим на публиката!

До следващия 24-ти Май в Чикаго!

Надя Едрева – PR,
Борд на директорите на ВАНС

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...