Шест начина да защитите личните си данни онлайн

Да защитим личните си данни в интернет днес е по-трудно от всякога. Изглежда, че всеки „наднича“ и събира колкото може повече информация за останалите.

Много източници твърдят, че сме под наблюдение непрекъснато. За някои, може би това е неоспорим факт, срещу който няма какво да направим.

От Lifehack обаче, ни показват няколко стъпки как да защитим онлайн информацията си и как да станем по-незабележима мишена за интернет престъпниците.

1. Осигурете си защита в социални медии

Когато някой ви покани да играете игра или да се присъедините в някоя група и вие откликнете на поканата, приложението иска достъп то вашите данни, вашия лист с приятели и т.н. Тази информация,  по-късно се използва от компании, които създават графики за връзките между хората в онлайн пространството.

Нашите предложения за ситуацията:
– обръщайте внимание на приложенията, на които давате разрешение да използват личните ви данни
– прочетете опциите и настройките във Facebook – заслужава си да отделите тези десет минути
– използвайте privacy controls в настройките на Facebook акаунта ви. Останалите социални мрежи (Pinterest, Twitter, Google+, LinkedIN и др.) също позволяват да приложите настройките за осигуряване на повече защита

2. Използвайте сигурен браузър

Microsoft често са мишена за хакерите. Затова вместо Internet Explorer, можете да се доверите на Google Chrome, Safari, Firefox. Въпреки това, който и браузър да сте избрали, също разгледайте менюто им за сигурност и поверителност на данните и изберете тези, които отговарят на изискванията ви.

Нашите предложения:
– блокирайте pop-up (изскачащите) прозорци по подразбиране
– блокирайте данните от реклами и трети места
– селектирайте „Do Not Track”

Как да защитите личните си данни онлайн

3. Създаване на силна парола

В опитите си да създадем непробиваема парола, често забравяме каква точно е тя. Съветът ни е, вместо да използвате отделни думи, да включите цяла фраза, която лесно да помните. Например, вместо “Niki1987”, ползвайте „Niki was born in 1987!”. Освен по-лесна за запомняне, е и по трудна за хакване. Можете да си помогнете и с: http://www.passwordmeter.com/

4. Плащайте по-рядко с карта

Макар че е много удобно, плащането с карта все пак е застрашено от много страни. Чуждите банки предлагат различи подсигурени опции за това, но при нас все още съществуват опасности в тази област.

5. Обновявайте ативирусния софтуер

Вирусите в интернет се променят постоянно и лесно се адаптират. Най-доброто, което можете да направите срещу такава атака, е да обновявате софтуера на антивирусната ви програма, за да може да пребори и новите вируси.
Share on facebook Share on twitter Share on email Share on print More Sharing Services

digital.bg

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...