Антония Първанова: В 21 век насилието над жени трябва да спре

Един месец преди провеждането на 57-та сесия на Комисията по статута на жените към ООН (CSW57), д-р Първанова, заедно със свои колеги от Комисията по правата на жените, инициира резолюция, призоваваща ЕС да заеме твърда позиция срещу насилието над жени и поведе международните действия в тази насока. Резолюцията предстои да бъде гласувана утре в пленарна зала.

По време на дебатите, д-р Първанова заяви: “Милиони жени и момичета са нападани, бити, изнасилвани, осакатявани, убивани или стават жертва на трафик ежедневно. Вярвам, че в 21-ви век, не може да толерираме това масово погазване на човешките права. Настъпи моментът за приемане на политическа и правна рамка за елиминиране на насилието над жени във всичките му форми, на национално и международно ниво. Лидерство е необходимо сега, повече от всякога. Лидерство на всички нива (местно, национално и международно) и от всички сектори – включително лицата, отговорни за вземането на решения, бизнес лидери, гражданското общество и обществени организми.”

В резолюцията се подчертава, че насилието, основано на полов признак е най-широко разпространеното нарушаване на човешките права, непознаващо географски, финансови, културни или социални бариери. Текстът призовава ЕС да приеме европейска стратегия за борба с насилието над жени и подпише и ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, която е първият правно обвързващ документ по проблема.

“Имаме нужда не само от гръмки лозунги, но и от конкретни действия за борба с насилието по полов признак, за намаляване на неравнопоставеността между половете и стимулирането на правата на жените. Твърдо се ангажирам, това послание да бъде чуто от Европейските институции и органите на ООН.” добави българският евродепутат и един от ключовите делегати на предстоящото в Ню Йорк събитие.

Темата за насилието срещу жените и борбата срещу това широко разпространено нарушение на човешките права е един от основните приоритети в дейността на българския евродепутат. Припомняме, че д-р Първанова бе докладчик на ЕП за Директивата за правата на жертвите на престъпления. Тя нанесе редица изменения с цел да предостави по-добра и ефективна защита на правата на жените жертви на насилие и да им осигури специализирана помощ. Българският евродепутат бе и единодушно избрана от колегите си през месец ноември, м.г. за докладчик по предстояща законодателна инициатива на ЕП за борба с насилието срещу жени.

5 февруари, 2013г.

Пресцентър

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...