Папа Франциск

Папа Франциск е бил, разбира се, и дете  преди години – темпераментно италианче, пето отроче в семейството на емигранти от Апенините, чийто баща  хвърлял въглища в пещта на парен локомотив за да тегли вагоните през безкрайните аржентински пампаси. Легендарният аржентински футболист, звездата на “Реал” Мадрид  /от 1953 година нататък/,  Алфредо ди Стефано, който скоро навършва 86 години, твърди, че сигурно са ритали  неведнъж топка заедно с по-малкия от него Хорхе Марио Берголио и още десетки други деца  по прашната улица на един от кварталите на Буенос Айрес, където техните две семейства живеели наблизко. Двамата посещавали и едно и също училище.
Днес Хорхе-Франциск е сред верните фенове на “Футболен клуб Сан Лоренцо”, който има вече 105 годишна история и сериозен авторитет в елитния аржентински футбол. В едно от първите си писма новият папа е потвърдил, че остава верен на “Сан Лоренцо”, че ще пази грижливо членската си карта  във Ватикана и ще си плаща редовно членския внос.

Преди да стане папа Франциск, аржентинският кардинал Берголио се беше вече прочул с изключителната си скромност и своята борба за социална справедливост. Когато го избрали за епископ в Аржентина той се отказал от разкошната резиденция, която му се полагала, от лимузина и шофьор, започнал да ползува градския транспорт,  заживял в малък апартамент, без домашна помощница и сам приготвял храната си.
Роден е на 17 декември 1936 година и е 266-тият папа в Рим, наместник на Христос на Земята. Преди него не е имало папа, роден на Американския континент. Никога на папския престол не е сядал и йезуит…

Папа Франциск

Но какво значи “йезуит”?
“Христовото общество” и е сред най-влиятелните в Римокатолическата църква. Създаден е още през 1534 г. в Париж от френския теолог Игнации Лойола. Главната цел на ордена е борбата с протестантските църкви и това променя стоицизма и съзерцанието, характерни за тогавашните католически ордени, в активност и действие.  То се изразява с горещи проповеди, благотворителност и добре организирани школи и университети, както и с мисионерска дейност сред бедни народи в богати на суровини страни… Йезуитите допускат дори лицемерие и лъжа в “специални случаи” и затова на много места, включително и в България, не са били приемани с овации…

Аржентинският кардинал Берголио не фигурираше в “прогнозните списъци” на фаворитите при избора на папа.. Там имаше доста екзотични кандидатури, при които на човек му идваше на ум, че се търси податлив на влияние папа, най-добре и от малка, бедна страна. Въпреки, че Латинска Америка е бастион на католицизма, той не беше огрян от светлините на прожекторите. А може би и точно защото имаше зад гърба си толкова многобройно Христово войнство…

… По една от вечно живите теории на конспирациите този път е трябвало да бъде избран папа – американец и даже Обама сгорещи атмосферата, като каза преди избора , че “американски папа ще бъде толкова компетентен, колкото и всеки друг”, което бе прието като интелигентен натиск. САЩ имаха 11 свои кардинали с право на глас – рекордно число,  бяха втори след Италия, и се очакваше, че са потърсили още доста други свои поддръжници. Оказа се, обаче, че кардиналите мислят по-мащабно и дълбоко в минало, в настоящото и в бъдещо време…
Но любителите на конспиративните теории все пак и сега имат нови две теории. Едната е, че Католическата църква е избрала за свой водач йезуит, защото е нужно някой да стегне юздите на подаващите се все повече на светски грехове служители на Бога, но и да се приласкае, колкото може, обедняващото и онеправдано човечество. Както и да се противопостави някаква спирачка  на утвърждаващата се световна практика да се насажда  определен строй и се раздава правосъдие предимно със сила.

Втората теория пък гласи, че латиноамериканският папа  трябва да преобърне тенденцията у много латиноамерикански страни към олевяване на масите и следващите го национализации на чуждите компании и пр. Масло в огъня на тази теория наля и абдикиралия папа Бенедикт ХVІ, немецът, кото три пъти отказа да подпише провъзгласяването на предшественика си – полякът-папа Йоан Павел ІІ, за когото се смята, че е бил избран и използван в Студената война за сриването на комунизма – политическа обвързаност, която не е допустима за Църквата.
Повечето политици и християни по света посрещат избора на  италиано- аржентинеца за папа като положителен знак. Неговите думи, казани само преди няколко дни, на първата му проповед след интронизацията му, вдъхват респект и оптимизъм.

Той каза, че “папата трябва да отвори обятията си, за да посрещне с обич и съчувствие цялото човечество, по-специално най-слабите, най-бедните и онеправданите”.
Папа Франциск каза, че не трябва да се страхуваме от добротата, нито от съчувствието, нещо което е крещящо недостатъчно в съвременната цивилизация.
“Трябва да уважаваме всяко Божие създание и да опазваме природата, в която живеем, да защитаваме хората, да показваме обич и загриженост към всеки, основно към децата, възрастните, нуждаещите се, към всички, за които обикновено се сещаме на последно място”, твърди папа Франциск.

Неговата реч напомни на политици и военни, че “не трябва да допускат знаменията на разрушението и на смъртта да съпътстват хода на света. Всичко е поверено на грижите на човека. Ако човек не изпълнява това задължение, когато се грижим за сътворението и за братята си, разрухата намира своето място. През всяка епоха има ироди, които кроят смъртни планове, разрушават и обезобразяват лицето на мъжа и на жената”.

Климент Величков

 в. “България Сега”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...