Най-младите милиардери в света

В тазгодишната класация на сп. Forbes попадат общо 1 426 милиардери от цял свят. Само 29 от тях обаче са на възраст под 40 години и разполагат с вълнуващата комбинация от пари и младост.

Тези 29 души разполагат общо със 119 млрд. долара. Десет от тях са представители на технологичния сектор, в това число четирима, които са свързани със социалната мрежа Facebook. Единадесет от най-младите милиардери в света са от САЩ, а петима попадат за първи път в класацията на милиардерите. Вижте кои са първите 29:

1. Дъстин Московиц – Възраст: 28
Състояние: 3.8 млрд. долара
Московиц, който е бивш съквартирант на Марк Закърбърг, вече не работи във Facebook, чийто съосновател е. Московиц се включи в инициативата на Бил Гейтс и Уорън Бъфет и ще дари по-голяма част от състоянието си.

2. Марк Закърбърг – Възраст: 28
Състояние: 13.3 млрд. долара
Малцина главни изпълнителни директори на компании са подложени на такъв интерес от страна на медиите ,колкото Закърбърг (той е само с 8 дни по-голям от Московиц). Откакто качи Facebook на борсата през май 2012 г. и се ожени няколко дни по-късно, състоянието на Закърбърг отчита доста сериозни спадове и възходи с всяка промяна в цената на акциите на социалната мрежа.

3. Алберт фон Турн унд Таксис – Възраст: 29
Състояние: 1.5 млрд. долара
Алберт фон Турн унд Таксис се появи за първи път в класацията на милиардерите на Forbes, когато беше на 8 години, но официално наследи богатството си през 2001 г. на своя 18-и рожден ден.

4. Скот Дънкан – Възраст: 30
Състояние: 5.1 млрд. долара
Дънкан е едно от четирите деца, наследили огромното състояние на Дан Дънкан, основател на Enterprise Products Partners. Днес компанията притежава над 80 000 км. газопроводи и петролопровди.

5. Едуардо Саверин – Възраст: 30
Състояние: 2.2 млрд. долара
Съоснователят на Facebook Саверин се отказа от американското си гражданство през 2011 г. Той беше увековечен във филма Социалната мрежа като някогашния най-добър приятел на Марк Закърбърг. Двамата в крайна сметка се озоваха в съда и Саверин получи 5% дял от компанията. Саверин е бразилски гражданин, но в момента живее в Сингапур.

6. Янг Хуян – Възраст: 31
Състояние: 5.7 млрд. долара
Янг, която е дъщеря на основателя на имотната компания Country Garden Holdings ,за поредна година е най-богатата китайка. Нейният баща прехвърли дела си на Янг преди първичното публично предлагане на акции на компанията през 2007 г.

7. Фахд Харири – Възраст: 32
Състояние: 1.35 млрд. долара
Харири е най-малкият син на убития бивш ливански министър-председател Рафик Харири. Фахд е архитект по образование, като се дипломира в Париж през 2004 г. Докато е още студент, той е имал компания за вътрешен дизайн в Париж и продавал мебели на клиенти от Саудитска Арабия.

8. Мари Бесние Бовало – Възраст: 32
Състояние: 1.5 млрд. долара
Мари, заедно с братята си Емануел и Жан-Мишел, наследява френския гигант Lactalis, който произвежда популярното сирене Président, както и стотици други млечни марки.

9. Шон Паркър – Възраст: 33
Състояние: 2 млрд. долара
На 19-годишна възраст Паркър разбунва духовете в звукозаписната индустрия съ своя сайт Napster. Той също така е бил първият президент на Facebook на 24-годишна възраст.

10. Айман Харири – Възраст: 34
Състояние: 1.35 млрд. долара
Харири също е син на покойния ливански министър-председател Рафик Харири. Той участва в управлението на Saudi Oger, една от най-големите строителни компании в Саудитска Арабия и източник на богатство за фамилията Харири.

11. Ивон Бауер – Възраст: 35
Състояние: 2.4 млрд. долара
Бауер притежава 85% от издателската империя на нейното семейство. Тя е представител на петото поколение на фамилията, което управлява Bauer Media Group. Компанията е основана през 1875 г. Тя издава 570 списания в 16 страни.

12. Йошикацу Танака – Възраст: 36
Състояние: 1.8 млрд. долара
Танака е основател на компанията Gree, която се занимава с игри в социалните мрежи.

13. Максим Ноготков – Възраст: 36
Състояние: 1.3 млрд. долара
Ноготков започва с продажбата на компютърни програми докато е още ученик, а по-късно продава и безжични телефони. Той не завършва висшето си образования, за да има повече време за своя бизнес. По-късно основава компанията за продажба на мобилни телефони Svyaznoy.

14. Алехандро Санто Доминго Давила – Възраст: 36
Състояние: 11.7 млрд. долара
Доминго Давила, който е завършил Харвард, е най-големия син от втория брак на своя покоен баща колумбийския бирен магнат Хулио Марио Санто Доминго. Алехандро в момента е управляващ директор в инвестиционна компания в Ню Йорк и е в борда на директорите на Музея на изкуството „Метрополитън”.

15. Джак Дорси – Възраст: 36
Състояние: 1.1 млрд. долара
Дорси е по-известен като съосновател на Twitter, но по-голяма част от парите му се дължат на дела му в компанията за мобилни разплащания Square.

16. Сера Сабанджъ – Възраст: 37
Състояние: 1.3 млрд. долара
Сабанджъ е дъщеря на Оздемир Сабанджъ, който е убит през 1996 г., и член на борда на директорите на конгломерата Sabanci Holding.

17. Никълъс Удман – Възраст: 37
Състояние: 1.3 млрд. долара
Основателят и главен изпълнителен директор на GoPro Ник Удман създава първия прототип на известните днес камери в спалнята си, използвайки шевната машина на майка си и дрелка. Първата камера на GoPro беше пусната през 2004 г.

18. Чейс Колман – Възраст: 37
Състояние: 1.4 млрд. долара
Неговият глобален хеджфонд продължи невероятната си печеливша серия през 2012 г. приключвайки трета поредна година с доходност от над 20%.

19. Раян Кавано – Възраст: 38
Състояние: 1 млрд. долара
Раян Кавано попада в за първи път в класацията на милиардерите, благодарение на филмовото си студио Relativity. Кавано прави пари като продуцира филми като „Убежище“, който е струвал 25 млн. долара, но е донесъл над 50 млн. долара приходи.

20. Андрей Веревский – Възраст: 38
Състояние: 1 млрд. долара
Веревский започва да търгува със зърно когато е на 19 г. и основава Kernel Holding десетилетие по-късно. Компанията се превръща в най-големия производител на слънчогледово олио в Украйна. През миналата година Веревский влезе в украинския парламент.

21. Джон Арнолд –  Възраст: 38
Състояние: 2.8 млрд. долара
Арнолд шокира хеджфонд индустрията през май 2012 г., когато обяви, че слага край на кариерата си на 38-годишна възраст. Арнолд и съпругата му планират да посветят по-голяма част от времето си на филантропията. Двойката вече е дарила над 1.2 млрд. долара.

22. Гари Фигъл – Възраст: 39
Състояние: 1 млрд. долара
Гари Фигъл стана милиардер през май 2011 г. след IPO-то на Glencore. След като се дипломира, Фигъл се присъединява към отдела за търговия с алуминий на компанията през 2001 г.

23. Костянтин Жеваго – Възраст: 39
Състояние: 1.5 млрд. долара
Жеваго, който е син на минен инженер, качва миннодобиваната си компания Ferrexpo на борсата през 2007 г. Той е запален почитател на футбола и притежава отбора Ворскла (Полтава).

24. Дан Гъртлър – Възраст: 39
Състояние: 2.2 млрд. долара
Дан Гъртлър инвестира част от семейното богатство в минни активи в Демократична република Конго. Докато е на възраст малко над 20 г., той се сприятелява с Джоузеф Кабила, който в момента е президент на Конго.

25. Ана Лусия де Матос Барето Вийела –
Възраст: 39
Състояние: 1.15 млрд. долара
Ана Лусия де Матос Барето Вийела е част от една от най-старите и известни бразилски банкови фамилии. Тя е един от най-големите индивидуални акционери в холдингова компания, която контролира една от най-големите бразилски банки Unibanco Holding S.A.

26. Лий Сео-Хюн – Възраст: 39
Състояние: 1 млрд. долара
Тя е най-малката дъщеря на председателя на Samsung Лий Кун-Хий. Лий Сео-Хюн е вицепрезидент на подразделението за луксозни стоки и мода на Cheil Industries (част от Samsung Group), както и вицепрезидент на Cheil Worldwide, която е най-голямата рекламна компания в Южна Корея.

27. Фанг Вей – Възраст: 39
Състояние: 1.5 млрд. долара
Фанг Вей е известен с това, че купува най-вече компании, които преструктурира, особено в стоманодобивната индустрия. Fangda Group в момента има над 30 000 служители в над 10 китайски провинции.

28. Сергей Брин – Възраст: 39
Състояние: 22.8 млрд. долара
Съоснователят на Google в момента отговаря за специалните проекти в компанията. Брин контролира създаването на продукти, като самоуправляващите се автомобили и специалните очила Google Glass.

29. Лари Пейдж – Възраст: 39
Състояние: 23 млрд. долара
Пейдж е съосновател на Google и е главен изпълнителен директор на компанията от април 2011 г. Акциите на интернет гиганта са поскъпнали с близо 30% през последната година, увеличавайки личното състояние на Пейдж с над 4 млрд. долара.

Profit.bg


Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...