Етикет за пиене на алкохол в различните държави

Отпускарският сезон е в разгара си – време за пътешествия и опознаване на нови култури. А всяка страна има свои – понякога доста странни – навици за пиене на алкохолни напитки.

За да не се изпада в конфузни ситуации foodpanda открехва някои тайни. Например, ако сте в България не отказвайте, ако ви предложат от домашната ракия. В Русия, водката се пие на крак и никога не трябва да бъде смесена с разредител. Разбира се трябва да подсилите организма си с апетитни местни ястия, преди да изпиете своя аперитив.

drinks

Гърция
Наслаждавайки се на вечерта с приятели, никога не казвайте “Наздраве!” с безалкохолна напитка. Според гърците, това носи лош късмет!

Русия
Никога не смесвайте алкохол с безалкохолно и не отказвайте напитка! Винаги пийте питието си чисто и не отказвайте когато ви се предлага, тъй като рискувате да обидите домакина.

Италия
Пийте вино и вода! Италианците консумират само вино или вода с ястията, всички други напитки като бира или безалкохолно са категорично неприемливи.

Чехия
Вдигането на тост е задължително при всяко отпиване. То трябва да бъде съпътствано със зрителен контакт, тъй като обратното се счита за обида.

Холандия
Пийте на екс! Смесете уискито с бира, поставете ръцете си зад гърба, вземете чашата с уста и пийте смело! Това е един чудесен начин да се внедрите в компания на местните.

Египет
Никога не доливайте чашата си, оставете това на домакина!

Унгария
Никога не казвайте “Наздраве” с бира! През 1848 година, 13 човека били екзекутирани, като това било отпразнувано с вдигане на наздравици с бира. От тогава до сега, унгарците не си казват “Наздраве” с напитката.

Китай
След като изпиете напитката си, трябва да обърнете чашата с устието на долу. По този начин ще покажете, че сте доволни.

Турция
Никога не поръчвайте питие само за себе си. Винаги поръчвайте бутилка за цялата компания.

БГНЕС

 

You may also like...