Бъдещите автомобили – свързаност, достъп до информация и гласов контрол

Свързаност, достъп до информация и гласов контрол са трите основни изисквания на младите хора към техните бъдещи автомобили, показват резултатите от проучване на Johnson Controls сред 2800 потребители на възраст до 33 г. от различни страни.

Това, че мобилните комуникации и Интернет достъпа в автомобила вече са съвсем близо до реалността вече не е тайна за никого. И нищо чудно, след като т.нар. connected car концепция е на практика задължителна за младото “дигитално” поколение. Това показва ново проучване на компанията Johnson Controls за очакванията на представителите на дигиталното поколение за автомобила на бъдещето, в което са анкетирани около 2 800 младежи от Германия, Великобритания, Китай и САЩ. Според компанията, сред най-силните желания на въпросната потребителска група е да поддържат връзка с дигиталния свят и когато шофират.

С случая под “дигитално поколение” Johnson Controls разбира това на родените след 1980 г. – хора, израснали в света на цифровите технологии, в който животът без Интернет, смартфони, таблети и МР3 плейъри би бил немислим. Дигиталните устройства изразяват стила на живот на това поколение, а неговите представители имат три основни изисквания към автомобила на бъдещето: свързаност, достъп до информация и гласов контрол.

Резултатите от проучването на Johnson Controls показват, че представителите на дигиталното поколение искат да могат лесно да свързват и използват своите устройства, като смартфони и таблети, в личния си автомобил. За тях е важно да имат възможност да свързват безжично своите цифрови устройства към бордовия компютър на автомобила и да ги зареждат, докато шофират.

Друг приоритет за участниците в проучването е лесният достъп до информация в автомобила, напр. геолокационни услуги, които свързват информацията от навигационната система и Интернет към моментното местоположение на автомобила. Например, ако горивото е на привършване, да бъдат насочени автоматично към бензиностанция в района, която предлага най-добрите цени.

Представителите на дигиталното поколение искат и да управляват колата си като смартфон и за всички нейни системи да получават в реално време информация, насочваща вниманието към необходимостта от сервизно обслужване или ремонт. Също така желаят да имат възможност да използват “тъчскрийн” дисплеи, позволяващи изтегляне на специални приложения – за управление на климатичната система или понижаване разхода на гориво – които могат да бъдат адаптирани към личните предпочитания. Имайки предвид, че и безопасността е важен фактор, представителите на дигиталното поколение желаят да управляват всички функции и устройства чрез гласови команди. Много от анкетираните предлагат използване на технологии за четене на електронната поща или на съобщенията от социалните мрежи, докато управляват автомобила, разказват още от Johnson Controls.

В същото време това поколение е ориентирано към покупката на автомобили от нисък или среден клас, отбелязват от компанията, която предлага именно такова решение в лицето на концептуалния автомобил ie:3 (на видеото по-долу), показан от Johnson Controls още през 2011 г..

Според компанията, примери за технологията, която се харесва на представителите на дигиталното поколение, са 9-инчовия “multi-touch” дисплей с информационна графика и технологията “Combiner Head-up Display”, която проектира най-важната информация на интерфейс в зрителното поле на водача. Концептуалният автомобил “ie:3” включва още безжично зареждане в подовата конзола, което осигурява възможност за безжично и безопасно зареждане на две крайни мобилни устройства.

b2bnews.bg

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...