Наследникът на папа Бенедикт XVI ще бъде избран през март

Преди време консервативните британци бяха жестоко обидени в сферите на своята любов към Кралицата, когато нечистоплътни букмейкъри бяха обявили залагания за това колко пъти Нейно Величество ще сбърка по време на една къса нейна реч…Днес Християнският свят също трябва да се почувства засегнат, че в империята на хазарта се разиграват залагания – кой ще стане новият папа… Което вече показва, че парите не се спират пред нищо.

На първо място според комарджийските специалисти е нигерийският кардинал Франсис Ариндзе, с малка преднина пред Питър Търксън от Гана и Марк Уйли от Канада. Залага се и за това какво име ще приеме новият наместник на Бога за католиците – Пий, Йоан-Павел, Бенедикт или Климент, които са и най-предпочитаните папски имена.

Ако рицарите на хазартната индустрия избираха папа – щяха да посочат един от тримата: Френсис Ариндзе, Нигерия, Питър Търксън, Гана или Марк Уйли, Канада…Новината отекна като гръмотевица през зимата, без предизвестие, естествено – на минутата последвана от изявленията на политическия свят. Прави впечатление удивителното единодушие на… световна общественост. Почти като внезапния „кръгом в политиката”, на който станахме свидетели при т.н. „арабска пролет”.

Кентърбърийският шеф на Англиканската църква Джъстин Уелби „с тъжно сърце” заяви, че „приема решението на папа  Бенедикт ХVІ да се откаже от поста, на който служи с голямо достойнство и смелост”. Британският премиер Дейвид Камерън, каза че „папата ще липсва на милиони хора като духовен водач”. Президентът на САЩ Барак Обама изрази „разбирането на всички американци, след шокиращото обявление на Бенедикт ХVІ, че ще се оттегли”. Френският президент Оланд  заяви, че „решението на папата  заслужава уважение”, въпреки, че той „няма специален коментар” за тази работа. Анжела Меркел се успокоява, че нейният  сънародник „остава един от най-значимите умове в религията на нашето време”.

И ето че след тези далечни за папата и от папата във Ватикана хора се запознаваме с  политик, който  много по-често се среща с него и много по-добре го познава. Премиерът на Италия  Марио Монти, който буквално ни смайва след традиционните изявления, каквито се казаха като при очаквано и най-после осъществено пенсиониране, заяви:
„Шокиран съм от тези изненадващи новини! Нямаше никакви знаци за решението на папата по време на скорошни срещи между нас”.
Монти, който е вярващ католик със силни връзки във Ватикана, действително имаше няколко срещи с папа Бенедикт ХVІ през миналата година.

папа Бенедикт XVI

Бенедикт XVI направи много опити да промени някои налагащи се във Ватикана и в католицизма тенденции, които бяха чужди на неговата „немска природа”. Беше решил да изчисти духовенството и църквата, опетнена от различни скандали, сред които дълго прикриваната педофилия. Той се обяви за друг морал на служителите в църквата и забравилия се финансов и управленчески „елит” по света.”Във време на изобилие и невъздържано потребление, има хора, които умират от глад и от жажда”, каза папата. Той каза в прав текст, че все още съществуват робство, омразата на верска и расова основа, военните конфликти и лошите условия на живот!  Това предизвика недоволство в консервативните среди както в Църквата, така и във светските сфери.

Доскорошния папа се опитваше да помири вярата и разума в съвременния свят.
Той остана твърд срещу много от съвременните тенденции, гибелни според него, за човека и човечеството, сред които разпадането на семейството, масовите аборти, и особено хомосексуализма, като го нарече „морално зло”.
Решението му да отмени отлъчването на четири епископи, сред които и британеца Ричард Уйлямсън, който отрече Холокоста, му спечели много силни противници.

Говорейки за повече разум, който трябва да присъства при изповядването на вярата го противопостави на мюсюлманския свят. Независимо от това той винаги е проявявал  уважение към мюсюлманите и евреите, както и към атеистите, без това да го кара да мълчи, когато трябва, според него, да се каже…

В своите проповеди и речи той настояваше самото духовенство да се върне към същността на Иисусовото послание и да се откаже от съблазните на съвременния „светски живот”. Божите служители, станали милионери, оправдавайки се, че щом е станало така, значи Бог е поискал да станат богати, не харесаха това.

От година на година се стремеше все повече и повече да сближи и обедини вярващите от различните християнски църкви – католици, православни, евангелисти и други  протестантски църкви. „Всеки от нас ще отговаря пред Господ за това, което е направил или не е направил, за да се усилят контактите между християнските църкви” – са думите му и желанието му да има честен и открит диалог между различните църкви и религии  в името на мира, защитата на човешкото достойнство и едно по-добро бъдеще.

Не само католиците, но и много разумни и прозорливи в бъдещето православни, протестанти, мюсюлмани, будисти, залагаха на неговата способност да управлява с много мъдрост, непоколебима  вяра, но и чисто човешка хуманност… И един ден религиите, често пъти досега причинители на огромни конфликти и страдания за хората, да станат по-близки до човека, а не до завоеватели и сеячи на омраза сред народите в името на някой грабителски нагон.

Но ето, че внезапно този твърд  85-годишен папа “усети бремето на възрастта си”, както каза неговият почти 90-годишен брат в подкрепа на самия Бенедикт ХVІ. Можеше ли да каже, че брат му не го е казал?
„Нужна е сила на ума и на тялото, сила, която през последните няколко месеца при мен толкова много намаля, че трябва да призная, че не съм в състояние адекватно да изпълнявам възложените ми задължения”, каза в изненадващото си заявление главата на Римокатолическата църква. И може би само Бог знае как точно стоят нещата.

Йозеф Разингер, както е светското му име, наследи поляка-папа Йоан Павел ІІ през 2005 година. Папа Бенедикт ХVІ е първият папа от 600 години насам, който се оттегля от Светия престол. През 1300-та година папа Целестин V също се е оттеглил няколко години след като е бил избран за папа, когато е бил на 90 години.

Говорителят на Ватикана  Федерико Ломборди съобщи, че наследникът на папа Бенедикт XVI ще бъде избран през март. Според капацитети най-вероятният наследник на Бенедикт е миланският кардинал Анджело Скола. Следващите двама силни претенденти са кардинал Питър Турксон от Гана и кардинал Оскар Родригес Марадиага от Хондурас.

Климент Величков
в. „България СЕГА”
Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...