ARTESA FAMILY DENTAL – Чикаго

На  1 февруари в Чикаго, но и още в много други поселения на САЩ,  стотици стоматологични кабинети  организираха безплатни приеми на деца и младежи  /от  3 до 18 години/,  в чиито семейства нямат достатъчно ефективни медицински застраховки и баснословните цени на американското зъболечение вече са съвсем  сериозна   преграда  за доброто им здраве.
Това не е за първи път. През 2003 година Сдружението на зъболекарите  в Америка  – The American Dental  Association, организира за пръв път такава благотворителна акция  и от тогава до сега – вече 13-та година, тази подкрепа  в рамките на един 8-часов работен ден, придобива все по-голяма популярност и се утвръждава.

Няколко месеца преди 1 февруари ръководителите на онези екипи в зъболекарски кабинети, които доброволно са възприели благородната идея  и са готови да отдадат безплатно своя труд  в името на по-здрава американска нация, се записват като участници в обявената акция. С помощта на различни американски благотворителни организации и медиите се разпространяват адресите  и се приканват нуждаещите се млади пациенти със своите родители да ги посетят.
На зъболекарските столове те биват преглеждани, някои начални страдания и болежки – лекувани, децата  биват удостоявани също така и с необходимите им манипулации като избелване, почистване, подреждане, заздравяване и разхубавяване на зъбите – за да бъде усмивката им и радостна и красива…

Тази година акцията премина под мотото  „2013 Give Kids A Smile”.  По обобщени данни в Програмата са участвали над 50 000 лекари – дентисти и техни асистенти. Прегледани са и са получили лечение, или направление за довършване на лечението, около 500 000 деца.
Сред  кабинетите – ветерани, които отдавна се включват в коментираната Програма  беше и ARTESA  FAMILY  DENTAL, 143-145 Milwaukee Ave,  Wheeling, IL 60090, с телефон  847 353 8050. Има и постоянна реклама във вестник „България Сега”  и ние се радваме, че отдавна вече насочваме нуждаещите се от прегледи и лечение на много добро и сигурно място.  Там се работи и вечерно време и в събота, и се лекува всичко – пломби, мостове и корони, козметика и облицовка, вадене, избелване, а пациенти без медицинска застраховка се ползват от специален план на плащане и пр.

Artesa Dental Chicago

Разговарям с  единствената българка в екипа – Нели Тужарова. Единствена, но с толкова енергия и професионализъм, че кабинетът вече постепенно се превръща в още едно „Българско място в Чикаго”…

Първият ми въпрос към Нели  е  какви са впечатленията й от току що отминалия Ден на безплатните зъболекарски прегледи и лечение за  деца и младежи.
– Беше добре организиран, дойдоха забележимо повече пациенти от предишната година,  получихме и много обаждания по телефона, което показва, че рекламата и информацията, която даваме в медиите работят… Трябваше и ние да работим на две смени и успяхме да предоставим на мнозина освен конкретната  лечебна помощ  още и литература и информация за новости в зъболечението, направихме и малки, но практични подаръци – подходящи за децата четки и пасти за зъби, конец за почистване, брошури, разказахме им какво е добро за зъбите и стомаха при закуската, на обяд и вечеря…  Запознахме родителите  къде биха могли да се обърнат за зъболечебна и медицинска помощ при лошо материално състояние…

… Добрите думи за добрата работа, която вършат медиите окуражават, но в същото време главната причина за повишеното търсене на „медицинска благотворителност” явно се корени в поскъпването на цените за лечение и за медицинските застраховки. Моята събеседничка като че прочете мислите ми…

– От разговорите ни с родителите, които придружаваха децата, стана ясно, че те, възрастните хора, също се нуждаят от помощ. Така при коментирането на резултатите от  Програмата  в нашия екип се роди мисълта, че би трябвало да организираме такъв ден за подпомагане и на възрастните хора. Не сме взели още такова решение, но започваме да работим по въпроса… Освен това, следващата година ще се  опитаме да увеличим и възможностите за непосредствено лечение, като поканим в нашия екип и специалисти по рут-канали,  стоматологични хирурзи…  Ще бъде за първи път ако успеем…

– Какво стана с тези пациенти, които след прегледа се оказа, че имат нужда именно от хирург и другите специалисти?
– Насочихме ги към благотворителни организации, чрез които биха могли да  завършат лечението си с  доста по-ограничени разходи.

Собственикът  на  Artesa Family Dental  Victor Gonzalez DDS,  Mayya Bakman DDS, Natalia Korniychuk DMD, Maneeha Amin DDS, Neli Tujarova, Laura Garcia, Valentina Bahushevich, Tanya Khnover, Erika Mariscal, Ruby Gomez, Leo Kats, заедно със стажуващи студенти от Everest collage са били в екипите на двете смени дентисти… Тези, които отдават сили и професионализъм като хуманна помощ за нуждаещите се от стоматологично лечение деца и млади хора в един голям район, включващ Уйлинг, Арлингтън Хейтс, Маунт Проспект,  Бъфало Гроув, Палатайн… Мисля,че заслужават и да им благодарим и да им кажем „Браво”!

Климент Величков
Вестник „България сега”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...