В 2012-та през жълтите пясъци на Атакама

Както винаги – на 1 януари и както в последните няколко пъти – със старт в  Аржентина, “Рали Дакар” ще стане първата голяма спортна проява на наближаващата вече Олимпийска 2012 година. Някои се страхуват от тази Нова година, някои са чули, че ще е последната за тоя наш лош свят, но ние, които чакаме с нетърпение новият “Рали Дакар”, не се страхуваме. Ние знаем, че старт ще има и то за втори път – с българско участие!

Това ще бъде 34-тият старт на “Рали Дакар”, 4-ти по трасетата на Южна Америка, а не през Африка.

Петър ЦенковВече разговаряхме, вече чухме, вече видяхме, макар и от далече нашите двама участника Петър Ценков и Младен Вачков.  Видяхме и техните ATV-та. След 7 месеца и те ще видят скалистите пътища и пясъчните безпътища на винаги пълният с трудности и напрежение маршрут на най-голямото – почти 11000-километрово автомобилно състезание на нашето време.

–  Новостите за състезанието не са малко – каза Петър Ценков, който прави съпоставка с маршрута 2011-та, когато се класира на 12-то място в своята категория. – най-важните от тях са, че освен Чили и Аржентина, “Дакар 2012” включва и трета страна – Перу. Тръгваме от курорта Мар дел Плата. Самият маршрут ще е по-труден, като ще мине и през тежките перуански дюни…Ценков с неговото ATV

Сигурно помните, че от 1 до 16 януари тази година Петър Ценков геройски издържа 16 рунда в открит бой със суровата природа на Андите и дългото разстояние и стана първият българин, който финишира на “Рали Дакар”. Вестник “Старт” проследи тогава, също за пръв път, и подготовката и самото състезание. Така ще направим и сега – и състезателите и редакцията ни. Само че вече сме по-опитни и, надяваме се, те ще се състезават по-добре, а ние ще пишем за усилията им също по-добре. Та да ви бъде леко и приятно от четенето…
Тук има и още добри новини. Докато миналата година нашият сънародник участвуваше от името на френски екип и фирма, сега е съвсем друго. Този път и Ценков и Вачков ще се състезават с името на България, под нашия флаг.

– Ще участвуваме със свой тим – казва Петър Ценков, – ние сформирахме нов спортен клуб – “Рали Рейд БГ”.  Стартираме двама състезатели с АТВ, това сме аз и Младен Вачков, но това не означава, че само двама са ангажирани в ралито…

По-нататък става ясно, че Спортният клуб “”Рали Рейд БГ ще осигурява пълна техническа, логистична и информационна поддръжка на състезателите. Екипът  ще се ръководи от тим-мениджъра Събин Коларов. Двама първокласни механици ще отговарят за техниката и ще бъдат винаги готови да се справят с всяка травма, която може да постигне железните коне на двама ездачи… Осигурен е и един здрав камион, марка “Мерцедес 6х6”, който ще следва състезателите по трасето от старта до финала. Няма вече при авария мотористите ни да тичат с изплезени езици и с трогателни молби да търсят техническа помощ от чуждите механици. Машините са изцяло подготвени от тима в България, а за база е използван моделът на Кан-Ам – Ренегад.
И Петър Ценков и Младен Вачков ще карат машини Can-Am Renegade. Вачков е по-малко познат състезател, но също има сериозен опит и успехи. Той е от Троян и от 3 години кара по състезания с Ценков.

Ралито съвсем не е като футбола, където една топка стига за 22-ма играчи да си направят мача.  
Тук е обратното – за да си направи карането един пилот му трябва  не само скъпа специална машина, но и много асистенти и помагачи  по подготовката на возилото и из екстремните маршрути. И по най-габровските сметки “Рали Дакар 2012” ще струва на “Рали Рейд БГ” над 100 000 евро. Тук се включва материалната база, пълната техническа, логистична и информационна поддръжка на състезателите по време на „Дакар”. Една друга фирма на приятели –  „Реал Спорт”, ще поеме маркетинговото обслужване.

По всяка вероятност ще има още помощ от различни бизнеси и институции. Без съмнение и подкрепата на министерствата на  транспорта, информационните технологии и съобщенията и на  физическото възпитание и спорта.

“Старт” ще бъде също по трасето – виртуално, разбира се, но се надяваме, заедно с нашите читатели, да имаме добри и радостни вълнения поне през първите две седмици на очакваната като страшна 2012 година.

Климент ВЕЛИЧКОВ

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...