Новак Джокович – един уникат в света на тениса

Новак Джокович е сред най-талантливите „близнаци” от тази най-богата на таланти зодия на човеците по земната ни планета. Роден е на 22 май 1987 година в Белград, и моята хубава братовчедка Цеца Величкович твърди, че той е новият Бог не само на сръбските навиячи, но даже и на белобради академици, които виждат в него неукротимия дух на целия този преливащ от национализъм западен православен народ.
В края на януари 2013 година Ноле стигна с най-съвършената игра, до която е израсъл днешния тенис, своята четвърта победа на „Аустралия Оупън” – първият по време през годината супер-турнир от големият тенис-шлем. След него следват „Ролан Гарос” в Париж и най-добрите в света тревни кортове на „Уимбълдън” в Лондон, а през есента – US Open в Ню Йорк.

Това са четирите  свещени храма на тениса и успехите на Джокович досега по тях са следните:
1. Australia Open: шампион – 2008, 2011, 2012, 2013
2. Roland Garros: финалист –  един път
3. Wimbledon: шампион – 2011
4. US Open: шампион – 2011 и три пъти финалист

Новак Джокович - уникат в тениса

Съвсем явно е, че великите духове на древните аборигени от Румпарадара Ронгодоре /коренните жители на Австралия знаят, че  нашият реален свят се развива  паралелно с много по великия и огромен свят на нашите прадеди и те могат да се месят в нашите мисли и деяния/, обичат, наблюдават и помагат на Ноле при неговите мачове!

А може и специалната твърда настилка на „Род  Лейвър  Арена”  в Мелбърн да е много подходяща за стила на момчето,  родено в приказното място, където река  Сава се слива с нашия Дунав?
Защото Джокович играе един от най-агресивните варианти в тениса. Неговият бегхенд  е провъзгласен за най-ефективния при днешните звезди на кортовете. Освен това пратената от него топка се лепи по линиите на корта, и то обезателно от вътрешната им страна. Ноле е в тройката на тенисистите, които пробягват най-много километри по време на своите мачове. Преди време имаше проблеми със своя сервис /особено през 2009 година/ , но сега този именно негов сервис  е като гръм от оръдие на Круп!  Джока ни събира очите и със своя страшен ретур. Когато изнася ръката си назад за да шибне топката  даже и Ванга не може да познае дали ударът му ще баде дефанзивен или атакуващ… Джон Макенроу каза, че Новак има най-добрият ретур в историята на тениса! А на Макенроу може да се вярва.
Джокович премина като експреса край събърб на Чатануга през своите противници на кортовете в Мелбърн и стигна до финал с чудноватия англичанин Мъри, който Бог знае как така в последните години подобри страшно много играта си. Двамата изиграха изключително напрегнат и техничмен мач в четири сета, завършил при резултат 3:1 за Джокович:  6:7 (2), 7:6 (3), 6:3, 6:2

Като риба във вода се чувства Ноле Джока в тениса.  Израсъл е сред тенис-ракети и кошове с жълти пъргави топки. До бащиното му кафене в парковата зона на Белград се простирт кортове, по които от ранна утрин до къса вечер мало и голямо тича край мрежите.
На 4 години Новак бил любимец на този народ, защото всички харесвали неговия ентусиазъм в играта. Треньорката Йелена Генчич  шлифовала тичането му по корта и ударите по топката отлично – така, както се прави балетната пластика в оперен театър.
На 12 години тя го праща при Никола Пилич, треньорът създал такива звезди като Горан Иванишевич и Борис Бекер, който работи с него почти година в Германия. Но на 13 години момчето се връща в Белград за да не пропусне бомбардировките на НАТО , чиито самолети осъществиха и мечтата на Сталин – да няма непослушна  страна  на Балканите. Точно когато духа свещичките по тортата за рождения си ден настъпва голяма пукотевица за установяване на демокрацията, но Бог го опазва от умните ракети въздух – земя за да му даде в ръцете по нататък световни тенис-ракети. Джокович смята, че тези тежки моменти са сплотили семейството им – баща, майка и братя,  въдворили са здрав дух у всеки. „Но мама беше тази, която ни преведе нас – мъжете, през тези тежки, лоши моменти. Мама – това е голяма история!”
И днес той вярва, че победите му се дължат на здрав дух и здравото му тяло. Което пък е резултат на спартански режим. Не го престъпва и на сантиметър, въпреки примамливите милиони, които е струпал от тениса. Например, великият Джокович е послушно момченце пред диетолога, който му отмерва като скъперник калориите на храната. Този специалист обръща с главата надолу предпочитанията на тенисиста към различните храни. Табу са всички сладки неща. Всички продукти с глутен. „Но когато стъпих твърдо на програмата  от храни,  добри за тренировъчния ми режим, станаха чудеса. Не само мускулите работят по-добре, но и мисълта ми е по-свежа и ефективна” – казва Ноле.

Като го гледаме на корта какво прави – страх ни хваща понякога да не се прекърши. Висок е  1.87, а тежи само 78 килограма!
Трябва ли да ви убеждавам, че Новак работи много и много с тежести, бяга, скача прави изометрични упражнения и дори скача висок скок?
Легендарният сръбски баскетболист Владе Дивац казва за него: „”Ноле Джокович е невероятен като спортист, но той впечатлява още повече като човек. Не съм виждал толкова силен психически състезател.  Той е  пример за истински атлет. Но колкото е добър като атлет – толкова по-невероятен е като човек!”

Джокович  се вгражда в света на тениса като един уникат в три измерения:  по дух и характер, по физическа мощ и по професионализма в своето дело, до който е стигнал!
Тай е онзи съвременен спортист, у когото духовното и патриотично начало  на спорта все още има значение. За своите приятели  в „плави екипи” той казва:”Успехите на моите сънародници – особено състезателите в колективните спортове, идва от голямото желание за победа, от любовта към спорта, към отбора и родната страна. Ние сме имали много проблеми, но това по някакъв начин ни е направило силни психически и ни кара  да покажем всичката си сила и умение по време на състезанието.  Ние, като че желаем победата повече от другите. Идваме от малка страна, която обичаме  и искаме да й подарим нашия успех”.

Джокович е израсъл сред спортисти: баща му Сърджан и майка му Диана, чичо му и леля му са скиори! Братята му  Марк и Джорджа са вече професионални тенисисти. Единствено неговата приятелка Йелена Ристич, икономист по професия,   не е човек от спортните терени, а седи на трибуната…

В момента Джокович е начело на световната тенис-листа. За пръв път стигна върха на 4 юли 2011 г. и стоя там цяла година. После четири месеца бе по-назад, а от 5 ноември 2012 г до сега отново е големият тенис-лидер. Ако решите да му пишете, или се срещнете с него и разговаряте, може да направите това на сърбо-хърватски, английски, немски, френски или италиански… Ще изпитате много приятно чувство. Новак Джокович е човек, който има в сърцето си добър хумор и добри чувства към хората.

Климент Величков,
вестник ”България Сега”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...