Антоанеда – Antoaneda Antchev

The Artistic Talents of Antoaneda Antchev  are recognized in her Parents’ native country

Седем дни в София през юни на 2011-та година бяха посветени на Чикаго… Заслугата е на Фондация “Приятели на Чикаго”, създадена от първия генерален консул на България в града ни Иван Сотиров. След края на своя мандат той се завърна в страната и направи още нещо за това, големият американнски град, населен с най-много българи, живеещи в чужбина, да стане по-близък и познат на София и България. Така, на първия чикагски фестивал, организиран в София, се създаде гражданско партньорство между хората от двата града и по-добро взаимно опознаване чрез концерти, изложби, лекции за културата и архитектурата на Чикаго, срещи на българи и американци, живущи в Чикаго и софиянци.

Антоанеда, малката художничка с награда от конкурса "Приятели на Чикаго"Сред многото интересни активности се открояваше конкурсът  “Децата на София и Чикаго рисуват мечтите си”. Нашата малка съгражданка в Чикаго Антоанеда Анчева е сред участничките в този конкурс. Нейната рисунка е и сред най-добрите, които бяха събрани и подредени в една изложба, събудила жив интерес в София.

Домът на малката рисувачка е известен в чикагския квартал, защото там нейният баща е имал керамична пещ и ателие и мнозина са идвали да видят изкуството на рано напусналия ни наш талантлив творец и сънародник Цветан Анчев. Бързо свърших моя разговор с Антоанеда, защото я чакаше път до едно от няколкото гнезда на изкуството, които тя посещаваше и се учешеше. Беше доволна и щастлива от успеха на своята графика в България. Семейни приятели бяха получили в София наградите и подаръците за изкуството на Антоанета за да ги изпратят после в Чикаго. Сред тях и луксозните издания на такива ценни книги като “География на България” и “София – от 15-ти до 20-ти век”. Но тя е била досега два пъти в България. Обича нашите планини зелени, топлото слънце, морето, ухаещите български ягоди и ябълки, планинските цветя, които стават на много хубави картини. След този фестивал и тази стимулираща награда е решена да учи по-сериознво българския език и да узнвава все повече и повече за България.

Не е ли този типичен случай, за който сега става дума, най-добрата атестация на усилията, сторени от ентусиастите на Фондация “Приятели на Чикаго”, решили да направят в крайна сметка София и Чикаго побратимени градове?

Антоанеда Анчев е вече почти на 9, родена е в САЩ и учи в трети клас на чикагското Jamieson School. Щастлива е – има двама закрилници-братя, които “пазят своята сестрица”, както се казва в народната песен…  Тримата много добре се разбират. За Никола и Даниел тя е като бисер, като звездица…  Но в същото време те са и като че в ролята на сурови треньори на млада спортистка, която се готви за олимпийски старт! Освен това Антоанеда се учи и от техния очевиден пример – на труд, етика, чест и упоритост.

С Ана-Мария говорихме и за невъзвратимата загуба, сполетяла семейството. Цветан Анчев, и в България и в САЩ, бе известен керамик. В Чикаго мнозина от нас са се спирали пред витрините на първия български културен клуб в града ни – на познатата улица “Ървин Парк”, където са поставени някои от творбите му.Привличат с оригиналната си форма. Забележителна фантазия! Дано Бог я е отредил като наследство на дъщеря му…

Когато я запитах как са узнали за конкурса Ана-Мария похвали българската преса в Чикаго:

– Нашите вестници – каза тя,- са истинско богатство! Не винаги оценяваме това… Но ето, че от българските медии научихме, че има такава фондация като “Приятели на Чикаго”!  Антоанеда реши да участва. Трябва да спомена, че в последно време тя расте не само на ръст, но и в познанията си за хората и нашия свят. Интересът й към нейните български корени нарастна значително. И като резултат – изпрати своя рисунка, която бе оценена…

– Моето дете стана нетърпеливо – продължава по-нататък, –  и още от сега се готви  за своята трета лятна ваканция в България. Ще я запиша на специален летен лагер, където заедно с други българчета, живеещи в чужбина, да понаучи още малко родния език на родителите си…

Както не веднаж се случва, едната дарба у човека се прелива с още една, или дори с някоко други, заедно. Малката Антоанеда има ваече своите успешни дебюти и на теаетрълната сцена, в естрадната песен и дори в… един детски цирк! Чар и темперамент и помагат отрано. И, разбира се, здравата ръка на Ана-Мария, съумяла да сплоти и поведе по добрия и верен курс своя домашен екипаж от младите наследници на една стара българска фамилия.

Ана-Мария е дошла още като дете с родителите си в Америка през 1974 г. Семейството й е добре познато в старата българска имигранатска общност на Чикаго. По професия Мико и Антония Буневи са били учители. Бащата е владеел 7 езика. Антония станала първата учителка – волунтер, която ръководела българското неделно училище в старата ни чикагска православна църква “Света София”. Когато се пенсионират – двамата се завръщатах в България. А Ана-Марлия вече двадесетина години работи за щата Илинойс в Dept. of Human Services, замества в Truman College и даже превежда при необходимост на наши сънародници в съдебната зала на Cook County.

И още – грижливо пази и стимулира многото таланти на Антоанета.

 

Климент ВЕЛИЧКОВ, Чикаго

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...