Депардийо – с руски паспорт

Да, да, светът наистина полудява или поне се обръща с краката нагоре! Представят си, вероятно, старите ветерани как мустакът на Сталин ще се разтрепери като види как Кремъл примамва с червени паспорти дебели  капиталисти да стават руски граждани! Направо диво плагиатство от Запада, който го вършеше навремето с лъскавите си витрини и химерите за свободен избор на местоживеене и търговия  със стоки…

И какво се получава? Левият френски парламент шамаросва най-богатите хора в страната, както е редно при комунизма,  да плащат данък от печалбите си до 75 процента, а наследникът на Октомврийската революция Володя Путин  ги прилапва, тия тузове, с данъчни ставки за милионери от 13 процента, каквито и най-върлият капитализъм не смее да си позволи в своята страна!

Кои са тук левите и кои са десните?

Само преди няколко дни  светът стана свидетел как 140 килограмовият  френски филмов актьор и милионер Жерар Депардийо стопява в прегръдките си миниатюрния руски президент Путин –  заедно с руския паспорт в ръцете му, който той му пробутва.

„Звездата на френското кино”, както го наричат, беше прилетял в Сочи на „частно гостуване”, което завърши с неговата емиграция от Франция, а дали и от френското кино – това е некоментиран въпрос. Защото пълноправният руснак Жерар сега може да заживее и като Григории Разпутин, героят от едноименния филм, който досега му беше само като любима роля.

Депардийо - С руски паспорт, с руска риза и с 13-процентов руски данък печалба

Прес-секретарят на Путин Дмитрий Песков с доста неуверен тон заяви пред медиите, че французинът си е заслужил руския паспорт заради „своя принос в руската култура /?/  защото играл в много филми „в това число е известна и неговата работа над ролята на Разпутин в едноименния филм…”  Който филм може и да се появи на телевизионния екран след половин година!

Истината, разбира се, е друга. Когато водевилният френски президент Саркози беще сринат от властта при новите избори, защото ликвидира и вече го нямаше Моамар Кадафи за да му купи още един мандат, и новият глава на страната обяви намерението да обложи най-богатите с по-висок данък, Депардийо бе сред първите, които захвърлиха и Франция и френското кино и имигрира в Белгия. Премиерът на страната Жан – Марк Еро нарече постъпката му „жалко деяние”.

Възможно е, обаче, на звездата-бизнесмен да не с е харесало и белгийското законодателство, което не остава скрито от разведката на Путин. На 20 декември 2012 г руският президент  заяви: „Ако Жерар иска да получи руски паспорт – то може да считаме, че въпросът е вече решен. Решен положително.”

Веднага след това в сърцето на обидения актьор се разпалва вулкан от русколюбие: „Аз обожавам Русия – пише на Путин той. – В най-скоро време ще се заема и с изучаването на  руски език”.

Депардийо заявява още, че „в России хорошо жит”, но че той предпочита да не го прави в Москва, а „в деревню”! Жерар също не забравя да спомене повторно, че много обича президента Владимир Путин, и че това е взаимно!!! А Русия като цяло той нарича „…страной великой демократии”.

От всичко казано дотук става още по-ясно колко огромна е силата на парите и как тя мигновено може да смени и главата и сърцето на хората. Превръща дори униформени комунисти в лидери на партии, които потъват до уши в злато и далавери,  и обратното – моментално сменят западната демокрация с руската такава.

Странните събития не се изчерпват с този случай, а продължават и сякаш стават хронически. Почти веднага след Жерар Депардийо Русия обиква и небезизвестната сред по-старото поколение актриса – символ на любов и красота, Бриджит Бардо.
Тя е разгневена от  бездействието на френските власти към въпросите за защита на животните.
– Аз ще помоля да ми предоставят руско гражданство,  за да се махна от тази страна, която се превърна в гробница за животните – направи изявление Бардо. – Президентът на Русия Владимир Путин направи повече за защита на животните от всичките 24 президента на Франция в последно време.

Но нека оставим куриозите настрана. Световните финансови експерти започват да подозират, че Русия върши тези предателства към идеологията на социализма – създаване на благоприятни условия за забогатяване на своите олигарси и на чуждите капиталист с ясна стратегическа цел.

Защо големите капиталисти започват да обичат Русия?

Защото 13-процентният  данък-печалба е много по-нежен от 75-процентовия, който френският президент-социалист Франсуа Оланд се опита да наложи на онези французи, които печелят повече от 1 милион евро годишно. Наистина тези негови старания бяха блокирани от съда, но той се закани, че ще намери нови пътища за да пришие своята финансова диета към едрия капитал.

Путин използва случая с Жерар Депардийо за да покаже, че днес Русия е много по-стабилна от разтърсените от кризата Западни страни. Зам.премиерът на Русия Дмитрий Рогозин се закани:

– В Европа малко познават нашата данъчна система. Когато я опознаят – очаквайте изненади. Масова миграция на капиталисти към Русия… Вятърът отнесе много наши милиарди към Лондон. Време е  сега да смени посоката.

Според „Евростат” в последните няколко години десетки хиляди  французи /най-много/, немци, финландци, испанци и италианци са станали руснаци…

Климент Величков

В. „България Сега”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...