Кентъки Дерби № 137

Първото добре организирано спортно състезание в САЩ се е състояло през 1875 година на хиподрума Чърчил Даунс в Луисвил, Кентъки. С  поместения фоторепортаж за Кентъки Дарби и за един от най-известните участници в надпрепускванията започваме поредицата „Американските спортове”, с която ще ви представим малко-помалко този голям феномен в живота на американеца.

1993, Джери Бели с кон Победителят на моретата са шампиони137-то Кентъки Дерби ще стартира, както винаги досега, в първата събота на меец май. То е най-старото спортно състезание в САЩ. От едно надбягване на двадесетина породисти коня днес то се е превърнало в забавление, около което се въртят стотици милиони долари. Провежда се на хиподрума Чърчил Даунс в Луисвил – Кентъки.

Първият старт на това място е бил през далечната  1875 г., когато тригодишният жребец Аристид финишира при овациите на повече от 10 000 зрители след 2 минути и 37 секунди, за което време е преминал 2 километра и 410 метра… Сега пистата е малко по-дълга.

Пише се, че залаганията на конни състезания днес са силно развит хазарт, при който онлайн версиите са станали направо напаст. „Конският хазартен бизнес” се е раздул до 13 милиарда долара годишно. От 100 до 150 милиона от тях се залагат за един ден – именно в първата майска събота на Кентъки Дерби. По трибуните на хиподрума са се появявали и фигури като президента Никсън и дори бротанската кралицае Елизабет Втора. Идват и много хора от артистичния свят, жените носят специални широкополи шапки и им се струва, че това ги сближава повече с конете и специфичната атмосфера на знаменитото Дерби. За същото допринася и емблематичния коктейл Mint Julep – бърбан, много захар, лед и джоджон. За ден само с това питие хората, загледани в конете, изгълтвали и половин тон джоджон и 27 тона натурален лед…


Историята на един кон 

Става дума за Секретариат. Но не за секретариата на Белия дом или на в. „Старт”,  а за един от най-именитите коне в историята на спорта. Породата му е „английски чистокръвен”. Роден е във Вирджиния през 1970 година на същата дата, 30 март, когато в Чикаго печатим брой 310 на вестника, чието четмо сега четете, само че преди 41 години. Баща му е Смелият Владетел, майка  – Кралско Величие /знаете, че родословието на състезателните коне е много по-точно фиксирано, отколкото моето и твоето, драги читателю/. В най-добрата си спортна форма бил висок 168 см и тежък 533 кг., когато поставил рекорда на прочутото Кентъки Дарби, ненадминат и досега. Негова стопанка била прочутата Пени Чанъри, негов треньор – Лусиен Лоран, партньор в тандема /ездач/ – най-често Рон Търкот, а конегледач, човекът който има изключителна роля в живота на един кон – Еди Суит. Както усещаме – екипът е по-многоброен отколкото за отглеждането на един Марадона, да не говорим за прост редактор във вестник…

Историята на един кон победител Като дете Секретариат бил интелигентно жребче с „три бели чорапа” /и липсващ четвърти/ на краката си, та по това оцветяване добре се познал завинаги отдалече. Когато навършил 2 години – пуснали го на първо състезаение, класирал се четвърти. Но веднага след това станал страшилището на пистите. През 1973 вече печели Кентъки Дерби. В състезаетелната си кариера има 16 победи от 21 старта, 20 парични финиширания с обща печалба над 1 300 000 долара. Това е сигурно около 10 милиона по наше време.

Както броят при филмовите знаменитости кой е по-велик от великите  по броя на появите върху корицата на най-лъскавите списания – така и Секретариат  се оказва начело на световната мълва сред конските класации след като се появява на първите страници в трите най-престижни национални издания – „Тайм Магазин”, „Нюзуик” и „Спортс Илюстрейтид”. Освен на Кентъки Дарби прахта под копитата му гълтали и конкуренти по всичките известни писти за конни надбягвания:  Sanford Stakes,  Hopeful Stakes, Belmont Futurity, Laurel Futurity, Garden State Futurity…Ненадминати и незабравими остават постиженията на Секретарият на пистите на Kentucky Derby – рекорд за състезанието от 1:59.2, Preakness Stakes,  Belmont Stakes, рекорд за пистата от 2:24,  Bay Shore Stakes, Gotham Stakes,  Arlington Invitational, Marlboro Cup,световен рекорд,  Man o’ War Stakes,  Canadian International Stakes. Той е вероятно най-известният кон при надпрепускванията. Единствен носител на приза „Тройната корона” от 1973 г. досега. Правата върху него след спортната му кариера са получени за над 6 милиона долара, рекорд за даденото време.

Секретариат става и един от най-търсените бащи на състезателни коне след края на спортната си кариера. Сега внимавайте: никой човек не се е чуло да е постигнал нещо подобно: потомството му надминава 600 жребчета, които стават прочути спортисти, а след време прочуто става и тяхното потомство. Canadian Bound е сред тези млади четирикраки атлети, които чупят рекорди и по цената си – на 12 месец от раждането си струвал 1.5 милиона долара.

През 1999 г. в САЩ издават пощенска марка с образа на Секретариат. В края на столетието ЕSPN прави своеобразно класиране на „най-великите спортисти на 20 век”, където, сред човеците, е класиран и Секретариат – на 35 място… През 2010 година по екраните се появи филмът на Дисни „Секретариат”, сценарии Майк Рич и режисьор Рандъл Уолс, Джон Малкович играе Лусиен Лорен /почмните го – треньорът на Секретариат/, а Даян Лейн – Пени Чанъри, стопанката на родната ферма на Секретариат.

Разбира се постиженията на този великолепен атлет са били анализирани внимателно от специалистите. След кончината му през 1989 г. и поставянето на паметник в Париж – щат Кентъки, лекарите разкриват, че сърцето на Секретариат е било значително по-голямо отколкото това на другите коне. Едно преимущество, обясняващо до голяма степен и неговите фантастични победи. Той получил това по наследство от Експлис, един известен в историята кон, представете си, още в 1789 г. чието сърце тежало 6.4 кг, почти два пъти попече от нормалното. Д-р Суарцег, главен патолог в Университета Кентъки, говори за сърцето на Секретариат: „Ние просто останахме смаяни. Не беше за вярване. Сърцето беше уникално. То беше просто един огромен двигател!” Според него сърцето на Секретариат тежало около 10 килограма. Наистина – един огромен двигател!

Климент Охридчани

По материали на  Агенция СтартМедия

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...