Как посрещнаха Нова година по света

Първи празнуваха в Австралия, във Виена си разменяха фигурки на прасенца, а в Гърция беше почти пролет

От изток на запад, светът се опита да забрави за финансовата криза с пищни новогодишни тържества, коментират световните агенции.
200 хил. лондончани се събраха по бреговете на Темза въпреки студа и видяха как гигантското виенско колело – Лондонското око, беше потопено в море от фойерверки, когато часовникът Биг Бен отбеляза полунощ.

В Париж с чаши шампанско и с размяна на традиционната френска целувка 200 хил. души отпразнуваха настъпването на Новата година, под окъпаната в светлини в стил диско шоу Айфелова кула, която миналата година отбеляза 120-ия си рожден ден.

В Берлин 1 млн. души се събраха да наблюдават традиционната новогодишна заря в района на Бранденбургската врата.

В Мадрид със специално шоу звук и светлина беше отбелязано началото на ротационното председателство на ЕС, което от днес поема Испания. Празнуващите пиха пенливо вино кава и изядоха задължителните 12 зърна грозде, обичай, за който се твърди, че носи късмет на испанците.

Във всички големи градове на Италия имаше новогодишни концерти. Тържествата в Рим бяха белязани от малък инцидент. Гол мъж първо нахлу в яслите, възпроизвеждащи рождествената сцена и разположени на площад Свети Петър във Ватикана, а после се отправи към площад Навона, качи се върху статуята на фонтана там и беше арестуван от полицията. Венеция пък посрещна новата година с подмокрени крака, защото заради покачването на нивото на водата във Венецианската лагуна, градът отново се оказа залят. Не особено щастливо посрещане на новата година имаха около 7000 жители на италианския град Акуила, който пострада тежко от земетресението в италианската област Абруцо на 6 април миналата година. Тези хора все още живеят на хотел, но идните 4 месеца ще им бъдат построени къщи, обеща Гуидо Бартолазо, началникът на италианската гражданска защита.

Във Виена хиляди излязоха на улиците да отбележат новата година, разменяйки си фигурки на прасенца от марципан, дърво, порцелан, и дори шапки с формата на прасе. Смята се, че прасето носи късмет през новата година. Виена ще отбележи новата година и с традиционния концерт на Виенската филхармония, която ще бъде дирижирана за втори път от французина Жорж Претр. Концертът ще бъде излъчен по телевизията в 72 държави, 45 от които са европейски. Това е своеобразен рекорд.

120 хил. души посрещнаха нова година сред обилен сняг на Червения площад в Москва. Десетки хиляди излязоха и на Дворцовия площад в Санкт Петербург.

В Гърция, в Атина и Солун хиляди отпразнуваха под открито небе и 17-градусови температури новата година. Цяла нощ празнуващите се посвещаваха по традиция и на най-различни хазартни игри, предвещаващи за кого ще бъде успешна 2010 г.

Най-запомнящ се оказа концертът във Варшава, който беше в памет на починалия през юни 2009 г. Майкъл Джексън. На проявата дойдоха 90 000 зрители. Там беше и сестрата на Джако Ла Тоя, както и един от най-известните му имитатори. Балове на открито имаше и в други полски градове.

Сидни и целият регион на Австралия и Тихия океан първи посрещнаха новата година. В Сидни традиционното шоу с фойерверки над моста Хабрър бридж, тоест над Пристанищния мост, събра множество от 1,5 млн. души.

В Шанхай мнозина платиха по 518 юана (75 долара) да ударят камбаната на храма Лунхуа и да си пожелаят късмет през новата година. На китайски език “518” звучи като “Искам просперитет”.

Във Филипините обаче петима загинаха, а десетки бяха ранени при неправилно боравене с пиротехнически средства по време на тържествата за новата година.

В Хонконг в района на известния квартал Виктория харбър 500 хил. души отбелязаха нова година въпреки страховете от нападения с киселина, които зачестиха през последната една година и раниха над 100 души.

В Токио в двора на един от най-старите будитски храмове Дзоджоджи хиляди будитски поклонници се събраха и пуснаха балони в светъл цвят по повод настъпването на 2010 година.

В Рио 2 млн. души се събраха на плажа Копакабана. В Рио де Жанейро въпреки проливните дъждове и свлачищата, отнели живота на най-малко 19 души, 2 млн. се събраха на прочутия 4-километров плаж Копакабана. Облечени в бяло, те танцуваха под звуците на модерна музика и на самба и под светлините на 15-минутната новогодишна заря.

В Панама тържествата за новата година бяха предшествани от тържества по повод 10-ата годишнина от прехвърлянето на контрола върху Панамския канал от САЩ на Панама, станало на 31 декември 1999 г. Сега каналът се разширява. Проектът струва 5,2 милиарда долара и трябва да бъде завършен през 2014 г. В тържествата участва президентът на Панама Рикардо Мартинели, който припомни, че 10-те години панамски контрол върху канала са донесли на панамските данъчни власти приходи от 4,3 млрд. долара. През периода 1914 – 1999 г., когато каналът беше под контрола на САЩ, тези приходи са били от едва 1,8 млрд. долара.

В столицата на Уругвай Монтевидео в новогодишната нощ ликуващи жители се отдадоха на традиционния ритуал хвърляне на балони с вода от покривите на сградите.

В столицата на Хондурас Тегусигалпа бяха изгорени 4-метрови фигури от дърво и хартия, символизиращи, проблемите, с които се сблъска страната миналата година. Няколко стотин души празнуваха нова година пред бразилското посолство там, където от септември се е приютил сваленият с държавен преврат президент Мануел Селая. Така те изразиха солидарността си с него.

В Ню Йорк на Таймс скуеър стотици хиляди празнуваха новата година, като присъстваха, при изключителни мерки за сигурност, на ритуала на спускането на огромното кристално кълбо и на изсипването на дъжда от 1300 килограма конфети-листчета с пожелания за 2010 г.

По света тържествата протекоха като цяло при драконовски мерки за сигурност, за чието спазване се грижеха стотици хиляди полицаи.


В новогодишната нощ президенти и премиери от целия свят отправиха своите пожелания. Повечето от тях бяха доминирани от темата за икономическата криза и за терористичната заплаха.

В нова статия, качена в личния му сайт, британският премиер Гордън Браун припомни, че заплахата на “Ал Кайда” си остава все така голяма, в момент, когато светът навлиза в ново десетилетие.
Предупреждението дойде на фона на новината, че във вторник американският президент Барак Обама, ще обсъжда във Вашингтон с директорите на американските разузнавателни служби защо те не са успели да предотвратят заплахата, която е представлявал Умар Фарук Абдулмуталаб, който на Коледа се опита да взриви американски самолет, въпреки че са разполагали с информация за неуспелия атентатор.

Директорът на американското Национално разузнаване Денис Блеър пък използва новогодишната нощ, за да припомни, че и в бъдеще ще бъде трудно предотвратяването на атентати от нов тип, какъвто беше опитът за атентат на Умар Фарук Абдулмуталаб.

В Европа президентите на Полша Лех Качински и на Русия Дмитрий Медведев похвалиха народите си, че са били сплотени в момента на икономическата криза. Полският народ заслужава най-голямата похвала в Европа, защото помогна на Полша да стане единствената държава от ЕС, която не изпадна в рецесия, припомни Качински.
Русия пък показа, че може да бъде сплотена и да понесе удара на кризата, каза Медведев и прикани руснаците към достойно държание и през 2010 г., когато страната отбелязва 65-ата годишнина от победата във Великата отечествена война.

Във Франция Никола Саркози акцентира върху икономическите реформи, които ще предприеме през новата година и прикани французите да се покажат сплотени, както са били сплотени и в разгара на икономическата криза.

За икономика говори и германската канцлерка Ангела Меркел, която предупреди, че 2010 г. ще бъде отново тежка година.

Подобно предупреждение отправи и президентът на Италия Джорджо Наполитано, който припомни, че през новата година се очаква покачване на броя на безработните в страната. Посланието му обаче имаше и друг акцент – покана към италианските политици за по-голяма сдържаност и трезво мислене.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу прогнозира по-оптимистично бъдеще за гърците в икономически план през новата година.

Украинският президент Виктор Юшченко обеща на сънародниците си по повод новата година членство в НАТО и ЕС.

Арменският президент Серж Саркисян се зарадва, че през изминалата година е започнало нормализирането на отношенията на Армения с Турция.

В Африка южноафриканският президент Джейкъб Зума определи 2010 г. като най-важната за страната му след края на апартейда през 1994 г., защото тази година РЮА е домакин на финалите за световната купа по футбол.

В Азиатско-тихоокеанския регион премиерът на Нова Зеландия Кевин Ръд подчерта, че 2009 г. е била белязана главно от избирането на първия цветнокож президент на САЩ.

Японският император Акихито пък призова хората от целия свят да си помагат срещу трудностите и да се борят за всеобщ мир. По повод новата година императорският дворец публикува и пет поеми, които императорът е написал миналата година заедно със съпругата си, императрица Мичико. Две от тях са посветени на златната сватба на императорското семейство и на 20-ата годишнина от възкачването на Акихито на престола.

Както можеше да се очаква в посланието си за Нова година китайският президент Ху Цзинтао подчерта, че страната му ще се стреми към стабилен икономически растеж през 2010 г. и към устойчиво и относително бързо икономическо развитие. Тези обещания дойдоха на фона на прогнози на китайския мозъчен тръст Център за изследвания на икономическото развитие към Държавния съвет, говорещи за растеж от 9,5 процента за китайската икономика през 2010 г.

Най-голямата изненада дойде от Северна Корея. Редакционна статия, публикувана едновременно в три водещи севернокорейски всекидневника, призова за край на враждата със САЩ, като необходима стъпка за превръщането на Корейския полуостров в по-безопасно място и в зона, свободна от ядрени оръжия. Подобни редакционни статии, публикувани на 1 януари, в миналото са служели за ориентир на политиката на Северна Корея през новата година.

За по-добри отношения със САЩ говори и руският премиер Владимир Путин в обръщението си по повод Нова година. В него той похвали усилията на новия президент на САЩ Барак Обама да рестартира отношенията на Вашингтон с Москва, след като те се бяха обтегнали до такава степен при управлението на Джордж Буш-младши, че дори се заговори за нова Студена война.

Сред духовните лидери за оказване на още по-голяма помощ на жертвите на икономическата криза отправи папа Бенедикт Шестнайсети.

Главата на грузинската православна църква Илия Втори пък прикани към уважение към възрастните хора в Грузия.

По материали на БТА

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...