ВИЕНА – Градът на изкуството!

Може ли величието на миналото да бъде преплетено с модерното съвремие? Що се отнася до Виена отговора е „ДА“! Запознайте се с една от най-красивите барокови столици в Европа!

Австрийската столица Виена е бивш главен имперски град, благодарение на което тя разполага с множество архитектурни забележителности, тихи паркове и завиден културен живот.
Сърцето на града е в старата част – Innere Stadt и забележителната улица Ringstrasse (Малкия Ринг). На нея са разполежени внушителните постройки на Парламента, Бургтеатър, Университета, Операта, Ратхаус (кметството на Виена).

ВИЕНА - Градът на изкуството!

От векове насам Виена носи славата и на европейска музикална столица, като града е и притегателно място за интелигенцията на Европа. През годините по улиците на града са оставяли следи стъпките на някои от най-големите имена на музиката, литературата и изобразителното изкуство – Моцарт, Бетховен, Брамс, Кафка, Климт, Иречек и много други.

„Музикална култура“ е нарицателно за Виена, а какво по-добро олицетворение на това твъдение от световноизвестната Виенска опера. Нейните спектакли са посещавани от любители на музиката от цял свят, а на сцените ѝ са гастролирали едни от най-големите гласове на оперното изкуство. Ежегодно в Операта се провежда прочутия Виенски бал, като цените за билет за новогодишното тържество в ложата  на операта достигат до 17 000 евро. До самата опера се намира и едноименната метростанция, на чиито изход/вход можете да се насладите на музиката на Моцарт.

Катедралата “Свети Стефан” е също една от задължителните спирки за туристите. Тя се намира в центъра на града и може да се забележи от далеч, тъй като най-високата точка е върха на една от готическите кули, издигната на 136м от земята. Катедралата е построена от варовик и е дълга 107м, а първноначалния ѝ цвят е бил бял, но с течение на времето, замърсяванията на въздуха и опожаряването на града в края на Втората Световна война, са оцветили камъка в черно.

Не може да сте във Виена и да не се отбиете да посетите една от най-любопитните сгради в града – Дом Хундертвасер.
Това е необикновена на вид жилищна кооперация, дело на архитекта Фриденсрайх Хундертвасер, която  напомня декор за приказен филм с асиметричните елементи от фасадата, оцветени в ярки цветове. Освен това от вътрешността на Хундертвасер протягат клони истински дървета, спускащи корените си под прекрасни подове, обсипани с разноцветни камъчета. Срещу нея можете да откриете сграда (превърната сега в магазини и заведения) с подобен стил, като в миналото е била бензиностанция, която сега е леко преусроена. Колкото и странно да звучи най-голямата атракция в нея са тоалетните.

Всяка наситена със забележителности разходка заслужава емоционален завършек. Няма нищо по-хубаво от връщане към детството, което може да се случи само с прекрачването в комплекса Пратер.Увеселителният парк предлага неизчерпаеми предложения, изкушаващи деца и възрастни, а гледката на Виенското колело е символична за Пратера. Посетителите му се забавляват на увеселителните влакчета, возят се на теснолинейка из парка, а пък любителите на силните усещания могат да се качат на влакчетата на ужасите, да скочат с бънджи, да бъдат изтреляни със сфера, да се извисят над Виена с балон и т.н. В Пратера има също така планетриум и музей, в който могат да се видят интересни моменти от историята на парка.

SIMpatik.bg

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...