Как да предпазим електронните си устройства от прегряване

Пак е лято. Време, в което търсим начини да се разхладим и да се скрием от парещото слънце, колкото и да обичаме този сезон. Високите температури обаче не са опасни само за нашето здраве, а и за нашите високотехнологични джаджи. Те също не могат да оцелеят при високи температури и пряка слънчева светлина.

Въпреки дългото време на валежи и големи колебания в температурата от топло до по-хладно време, бъдете сигурни, че и това лято ще има достатъчно дълги горещини, през които да се налага да се грижим за доброто охлаждане на компютърните си устройства.

Прегряването може да причини сериозни, а понякога дори непоправими щети на вашите джаджи. Ето защо трябва да имате предвид тези няколко съвета на анализаторите от технологичната секция на New Your Times, за да опазим джаджите си от прегяване.

Настолни компютри

Прегряването е често срещан проблем при настолните компютри. То може да доведе до появата на съобщения за грешки, проблеми при стартирането на компютъра и дори появата на синия екран на смъртта.

– Уверете се, че кутията на вашият твърд диск има отвори, през които да циркулира правилно въздуха. Ако компютърът ви не разполага с всички охладителни вентилатори, сега е времето да си ги набавите.

– Опитайте се да не претоварвате вашия компютър, като използвате твърде много приложения наведнъж, особено графични интензивни приложения като игри.

– Дръжте вашия компютър на хладно и добре проветриво място, най-малко шест сантиметра от стената. Ако имате климатик, поставете компютъра в близост до вентилационните отвори.

електронни устройства 

Лаптопи

Лаптопите лесно прегряват заради малкия си размер и липсата на вентилация, но прегряването им най-често се причинява от неправилна употреба. Ето за какво трябва да внимавате:

– Не поставяйте лаптопа си върху повърхност, която може да блокира циркулацията на въздуха и да причини покачване на вътрешната му температура – върху килим, вълнени тъкани и дрехи. Поставяйте вашия лаптоп на хладна, твърда повърхност, като например дървен плот

или стъкло, за да се даде възможност на отворите на дъното на лаптопа да функционират правилно.

– Почистете вентилационните отвори с помощта на въздух под налягане. Вентилационните отвори  обикновено са от двете страни или от долната част на лаптопа.

– Изключете зарядното устройство, когато батерията е пълна. Ако зарядното е включено дълго време, това ще доведе до прегряване на батерията и на лаптопа.

– Купете си охлаждаща подложка за лаптопа си. Тя не само ще охлажда устройството, но и ще позволи на въздуха да преминава под лаптопа ви по-свободно.

Смартфони

При смартфоните много лесно прегряват батериите им. За да предотвратите това спазвайте следните съвети:

– Винаги използвайте оригиналната батерия на смартфона си. Те издържат по-дълго и имат специални функции за безопасност, като например, вентилационни отвори, които освобождават излишната топлина; батериите, които не са произведени оригинално за вашия модел не притежават такива.

– Изключете зарядното устройство, след като батерията е напълно заредена.

– Не оставяйте мобилния си телефон в автомобила. Дръжте го далеч от пряка слънчева светлина.

– Опитайте се да не използвате тежки приложения когато е прекалено горещо около вас или сте под пряка слънчева светлина.

Конзоли за видеоигри

Конзолите за видеоигри като Xbox 360, Ps3 и Wii прегряват когато се ползват по-продължително време. Това отчасти се дължи на факта, че те са малки и не разполагат с достатъчно вградени  възможности за охлаждане.

– Когато играете на конзолата си, не забравяйте да ѝ давате почивка и да я изключвате за един час на всеки четири до шест час игра.

– Дръжте конзолата в добре проветриво място, далеч от външни източници на топлина.

– Използвайте вентилатор, за да помогнете на конзолата си да се охлажда.

– Избягвайте поставянето на конзолата върху килим или нещо, което поглъща топлина. Поставяйте я само върху студена повърхност, като например, дървена, мраморна или стъклена.

– Пазете вентилационните отвори чисти и отворени.

digital.bg


Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...