Първанова на среща с Барозу

13 март 2013
Д-р Първанова взе участие в работна среща с председателя на Европейската Комисия – г-н Жозе Мануел Барозу и г-жа Вивиан Рединг, комисар по правосъдие, основни права и гражданство по случай Международния ден на жената.

Сред темите на дискусия бяха разпространените джендър стереотипи, неравнопоставеността между половете в бордовете на големи компании и насилието на жени в Европа.
Д-р Първанова подчерта, че насилието, основано на полов признак е най-широко разпространеното нарушаване на човешките права. Тя представи инициираната от нея европейска кампания за ратификация на  Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, която е първият правно обвързващ документ по проблема. Инициираната от д-р Първанова кампания е подкрепена от над 80 неправителствени организации от цял свят, ООН Жени и Съвета на Европа и Координатора срещу трафика на хора. Днес, Президентът на ЕК, Жозе Барозу се включи към дългия лист от подкрепящи кампанията в подкрепа на така наречената Истанбулска конвенция. Инициативата набира скорост в Европарламента и все повече евродепутати изразяват желание да се включат.

Първанова на среща с Барозу

Темата за насилието срещу жените и борбата срещу това широко разпространено нарушение на човешките права е един от основните приоритети в дейността на българския евродепутат. Припомняме, че д-р Първанова бе докладчик на Директивата за правата на жертвите на престъпления, както и на Регламента за Европейска заповед за защита. След поредица от срещи с неправителствени организации и жени жертви на насилие, включително и жени залети с киселина от България, тя нанесе редица изменения с цел да предостави по-добра и ефективна защита на правата на жените жертви на насилие, да им осигури специализирана помощ и да им гарантира мерки, които да ги предпазят от повторно нападение и преследване. Българският евродепутат бе и единодушно избрана от колегите си за докладчик по предстояща законодателна инициатива на ЕП за борба с насилието срещу жени. Тя бе и ключов докладчик от името на Европейския парламент на 57-та сесия на Комисията по статуса на жените към ООН. Темата на събитието за тази година бе именно елиминирането на насилието над жени и момичета.

Парламентарен офис на д-р Антония Първанова

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...