Токио – Разходка из най-модерния град!

Със своето население от около 35 000 000 души, японската столица Токио е най-големият град на планетата в наши дни. Той е изключително чист, подреден и красив. Престъпността е на много по-ниски нива от Tokyo the city of the futureмного градове по света, които са далеч по-малки. Смята се, че през 21-ви век жителите на Токио са вероятно най-модерните и елегантни хора на планетата.
Трудно е да бъдат подбрани достатъчно силни думи, които поне до някаква бегла степен да успеят да пресъздадат грандиозността на този град, но все пак с някои факти и впечатления, ще направим този опит.

Едва ли ще отидем до космоса, но е интересно, че Токио е най-осветеният участък от Земята на сателитните снимки. Със своите 35 милиона жители града е най-голямата агломерация в света, а според данни, изнесени 2013-та година, в града има и най-много милионери в света – 461 000 души, които притежават състояние над 1 милион долара. В този ред на мисли, Токио е на трето място в света в класацията „Най-скъп град за чужденци през 2013г.“, а челното място е за Луанда(Ангола), следван от Москва.

След краткото описание, нека си представим, че тъкмо сме пристигнали вечерта, поспали сме и какво следва?
Предлагаме Ви да станете рано сутринта (това не е значи в 7 като за повечето хора) към 5ч. Ще си кажете: „Абе, вие луди ли сте?“ – не, не сме. Малко е трудно, но си заслужава. Направете една традиционна японска закуска, която се сервира на ниска маса с възглавнички на пода и включва малък асортимент от купи пълни с риба на скара, бъркани яйца – т.нар. tamagoyaki, салата, ориз, супа Miso, ферментирали соеви зърна наречени natto, сушени морски водорасли и чай. След като приключите с нея грабвайте затворени обувки и връхна дреха и отидете на пазара Цукиджи. Несъмнено знаете, че Япония е страна, в която пресните морски дарове са най-високо ценени като магуро (риба тон) е царят: пресни и замразени, риби тон с големина на торпедо, разтоварвани от рибарските кораби покрай крайречните кейове около пазара или доставяни по въздуха чак от Африка.

Във всеки от светкавично бързите аукциони, които ще откриете на пазара могат да бъдат продадени 190 тона риба тон, а една може да тежи над 450 кг. Ако разходката из 200-декаровия пазар е възбудила апетита ви и смятате да хапнете сашими или суши за закуска, никой не гарантира по-прясна риба или по-голямо разнообразие, отколкото суши баровете тук.

След освежаващото утро можете да поемете към централната част на града, където ще откриете: Акихабара (наричан също Акиба) – район известен като царство на електрониката. Стотици магазини, предлагащи най-новото,произвеждано в Япония.

Токио - най-модерният град!

В последно време кварталът е известен и като център за игри, манга (комикси), аниме (анимации) и свързаната с тях култура. „Акихабара” се намира на две спирки северно от гара Токио.
Задължителна спирка за Вас, ако посетите Токио е Коишикава Коракуен – една от най-старите и красиви японски градини. Тя е изключително привлекателна по всяко едно време на годината, но по-специално през втората половина на ноември, когато е обагрена в цветовете на есента, също така и при разцъфването на красивите вишневи цветове – сакура.

Императорският дворец също се намира в района, като той е на мястото на бившия замък Едо и представлява голяма паркова площ, заобиколена от ровове и масивни каменни стени в центъра на Токио. Дворецът е всъщност резиденция на японското императорско семейство. Сградите на двореца и вътрешните градини са закрити за посещения. Единствено на 2 януари (Новогодишното поздравление) и 23 декември (рожденият ден на императора), посетителите могат да влязат във вътрешния дворец и да видят членовете на императорското семейство.

Ако сте решили, че искате да отседнете в централната част на града, имайте предвид, че по-голямата част от хотелите в района са 5-звездни, като цените им за нощувка стартират от $600. По-евтино излизат хотелите „Метрополитан Маруноучи” и „Маруноучи Токио”, където цените са от $250 за единична стая и $340 за двойна.

От централната част на Токио можете да се запътите към западната, като обърнете внимание на жителите на града –  много посетители са очаровани от учтивостта им. На улицата, ако случайно един минувач закачи друг с рамо или лакът, двамата не си разменят ругатни, а извинения. В метрото пък, мнозинството пътници спазват правилата за любезност, изключват звука на мобилните си телефони и отнасят отпадъците си у дома, за да ги рециклират. По ескалаторите и залите на метрото милионите пътници следват очертаните линии на пода и се разминават без да се блъскат дори в пиковите часове, след което чакат на опашка на пероните, за да се качат във влаковете. Това са много подходящи места и примери, от които можете да добиете представа за културата на населението.

Попадайки в западната част на града, посетете Шибуя – квартал с най-цветните и оживени райони. Той е център на младежката мода и култура и е място, където са възникнали много течения в японската мода и тенденции в развлеченията. Изключителен колорит придават и множеството плазмени екрани, накацали по високите сгради, както и най-голямото кръстовище в света „Хачико”.
Един от по-евтините хотели в Шибуя е „Шибуя Токю Ин”. Там цените започват от $153 за единична стая и от $183 за двойна.

Хараджуку се свързва с областта около станция Хараджуку и която се намира между Шинджуку и Шибуя. Това е средище на най-ексцентричните тийнейджърски културни и модни направления. Но освен това, тук се предлагат и стоки за възрастни, също така могат да бъдат открити и няколко исторически забележителности.

Център на младежката култура е т.нар. Takeshita Dori (улица Такешита), както и намиращите се в близост малки улички, които са пълни с магазини и модни бутици.

Хараджуку трябва да се посети най-вече в неделя, когато много младежи се събират около станция Хараджуку и участват т.нар. косплей, в който участниците се преобличат в костюми на аниме герой, музиканти и др.

Ако сте гледали филма „Изгубени в превода“, ще знаете каква гледка се открива от бара „Ню Йорк“ в парк хотел Hyatt в Токио.

Това, което ще видите определено си заслужава допълнителните 20$, който ще платите за коктейла си. От 230 метра в небето Токио е неописуем, особено когато града е потънал в нощта и е пълен с мигащи червени светлини.

Ако се интересувате само от гледката най – доброто време когато можете да посетите бара е  в късния следобед или началото на вечер. Така ще избегнете 20-те $ такса за вход поради музиката на живо, която започва от 20ч.

SIMpatik.bg

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...