Резултатно посещение

Многобройни срещи с американци и българи, две лекции в престижни университети, лансиране на радикално нови икономически идеи, промяна в подхода към българите в чужбина, така може да се обобщи динамичното едноседмично посещение на вицепремиера и министър на финансите  Симеон Дянков в САЩ.

Eдноседмично посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков в САЩПрограмата му започна на 27 февруари в Бостън и завърши на 6 март в Ню Йорк. Тя включи също така посещение в градовете Орландо, Форт Лодърдейл и Уест Палм Бийч във Флорида, и разговори „на живо” в БГ Радио „Отзвук”, участие в приема на Българското посолство във Вашингтон по случай Националния ни празник 3-ти март. Важен акцент в програмата на министъра беше лекцията му във Факултета по държавно управление “J.F. Kennedy” на Харвардския университет, както и в експертната фондация “Heritage” във Вашингтон. Той отговори на въпроси, изслуша мнения на видни икономисти и експерти. По индекса на Фондацията икономическата свобода на България е нараснала с впечатляващите 42 процента. „Това е изпробван начин за увеличаване на благосъстоянието и за икономически разцвет”, каза Тери Милър, директор на Центъра за международна търговия и инвестиции към “Hеritage”.

В своето слово министър Дянков изтъкна, че през 2007 – 2010 г. икономическата стагнация в света е била най-голямата след края на Втората световна война. Но от 2009 България има най-ниски данъци в страните от Европейския съюз. По икономическа свобода също излизаме на върха, практически всеки човек, макар и с малък капитал, може да започне бизнес.

Дянков лансира също една радикално нова идея – Пакт за финансова стабилност, който да залегне в Конституцията ни и да възпрепятства бъдещи популистки правителства да рискуват финансовата стабилност на страната. Стриктните правила за финансова стабилност не ограничават политиците, а ги дисциплинират. Те са гарантиране на балансиран бюджет, ограничаване на преразпределителната роля на държавата и промяна на преките данъци чрез квалифицирано парламентарно мнозинство. Такъв пример от 2009 ни дава Германия, подготвят се подобни смели новаторски решения и в други европейски страни – намаляване дефицита чрез конституционни ограничения.

Нов подход предлага министър Дянков към българите в чужбина. Той самият лично е изпитал техните трудности и проблеми. На срещите си с представители на българските общности в САЩ, с наши студенти и млади професионалисти, с училищни и църковни настоятелства, както и по радио „Отзвук” в Палм Бийч, той заяви, че реформата в Министерството на външните работи ще продължи с преструктуриране на българските посолства и консулства по света. Някъде те ще бъдат закрити, а там, където има големи български общности, в Германия, Испания, САЩ и Австралия могат да се разкрият нови дипломатически представителства. Случва се имигрантите ни да изминават по хиляди километри за да стигнат до консул. Ще се направи Интернет портал за българите в чужбина. Чрез него ще се осъществяват всички връзки между българските общности по света, също така ще се гласува от чужбина по Интернет. В подготвения проектозакон за българите в чужбина ще се създаде изборен представителен орган, обмисля се идеята за омбудсман за тежненията на българите извън родината.  Законопроектът скоро ще бъде публикуван за обсъждане. Министър Дянков и семейството му са от малцината българи, които притежават картина от световно известния художник  от български произход Христо Явашев – Кристо. Те се срещнаха в Ню Йорк през миналата седмица и вицепремиерът му предаде писмото от министъра на културата Рашидов, в което му съобщава, че една от залите в родния Лувър ще носи името на Кристо. Дянков е разговарял и с директора по международните отношения на Музея за модерно изкуство на Ню Йорк , който е обещал помощ за изграждането на подобен музей в София.

Моите два въпроса към министъра бяха: ще успее ли да накара министерствата да съкратят своите разходи и как географската отдалеченост на българите по света да не се превръща в житейска и духовна отчужденост. Дянков каза, че това ще се постигне с дисциплина на политиците – да не харчим повече отколкото печелим. Въпреки, че сме в предизборна обстановка ще се съкратят 15 процента от разходите на управлението. Намаляването на публичните разходи води до икономически растеж. Съкратените от администрацията са квалифицирани хора, те лесно ще намерят нова работа. А за да няма духовна отчужденост от родината работят българските училища и организации и всички, които са на това поприще.

Лада ГАЛИНА,
наш представител във Вашингтон

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...