Тайната сила на мартенския танц на жените

Каква беше тази тайна сила на мартенските танци, които все още са с нас? Осми март, празникът, е вече зад гърба ни, но ние го чувстваме все още до нас…

За трети път Българо-Американският център за културно наследство организира отпразнуването на 8 март в Чикаго. Настроението бе приповдигнато повече от всякога, както и празнуващите – много повече! Получи се истински празник, най-доброто общение на  хората, радост от срещите помежду ни и вярата, че се нуждаем един от друг. Беше празник заедно с децата, едно прекрасно доказателство, че има какво да им предадем в наследство – доверието и обичта, чрез българските традиции и обичаи, най-ценното за един народ.

Прекрасни бяха стъпките на децата от състав „Верея”, с ръководител Константин Маринов,Ние видяхме с очите си как с красивите си народни костюми, с които се представиха нашите играещи деца показаха колко близка им е България и което е най-важно – колко повече ги свързва народната песен и музика отколкото еднодневката – чалга.

Прекрасни бяха стъпките на децата от състав „Верея”, с ръководител Константин Маринов, на „Нашенчета” към училище Слънчогледи на Христина Барганска. Колко жар и радост бе изписана на лицата им, което предадоха и на нас. На 3 март изпитахме същия възторг и от танците на децата от „Хорце”, с ръководител Ирина Гочева, към училище Джон Атанасов, на сцената в Даунтаун.

С всеки празник ние в Чикаго доказваме, че традициите на народа ни зад граница, са живи, даже понякога по-живи и жизнени от времето и мястото, откъдето дойдохме.

"Нашенчета” към училище Слънчогледи на Христина БарганскаМилена, учителка от младото училище „Слънчогледи”, развълнувана от програмата сподели огорченията си, че в 200-хиляден град като Плевен имало едва 10 деца, които танцуват  в „Нашенчета”, същата фолклорна група като тук. Една капка сред морето на чалга-торнадото, което е зашеметило българското общество и духовна култура.

Почувствахме се още по мотивирани и отговорни в мисията  да опазим българското културно наследство.
Беше празник и програмата премина като разпалващ кръвта ни първи пролетен топъл вятър. Припомнихме си стихотворението за мама, рецитирано от малката Стела Мечкова и мислено отправихме пожелание към нашите майки в България, които ни очакват. Светла Ангелова ни трогна до сълзи с песента си „ Облаче ле бяло”, с която поздрави жените. Президентът на Българо Американски Център за Културно наследство, Велина Иванова, на която главно дължим заслугата за доброто настроение и организация, Дани Панкова, Ани Русева както и Ди Джей Гриша с чудесно подбрана музика бяха подготвили превъзходно тази мартенска вечер, нашия празник, празникът на жената –  едно велико тайнство, в чиято същност се заражда бъдещето на човешкия свят. Животът.

8 март в ЧикагоСтруваше ни се, че се знаем отлично с нашите спонсори, които не за първи път ни зареждат с вкусотийки – Магазин „Младост”, Ресторант „Механата”, сладкарската фабрика  „Sweet Connections”,  „Вкусен свят”, BG Avenue, но те успяха и този път да ни изненадат с безкрайното си умение да правят особено вкусни неща.

Спонсори бяха и много бизнеси, които подпомогнаха викторината и томболата, като Галя Должева и Ангел Сапунджиев от Primerica, aнсамбъл Хоро с ръководител Ирина Гочева, формация Верея с ръководител Константин Маринов, Зара Бонева от Merry Kay Cosmetic, Нина Палийска, Велина Иванова – Real Estate Agency, Кина Бъговска – Арт Студио, Дани Панкова – декоративно изкуство, ресторант “Мираж”, ORT институт.
А красивите цветя, с които бе зарадвана всяка жена бяха осигурени от винаги усмихнатата Ваня Харалакова, жената, която прави красивите букети за всеки празник.

Благодарим от сърце на всички.
Беше 8 март, такъв какъвто бихме пожелали всекиму, 8 март по български, далеч от България, но оказал се толкова близък със спомените, скътани в сърцата ни!

От мястото на събитието:
Екип на „СтартМедия”

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...