Българската художествена галерия M&D Gallery, Чикаго

Има още нещо, което не сме правили, в това наше многолюдно българско Чикаго, което е добър модел на съвременна енергично развиваща се диаспора по света. Не каним наши художници и скулптори и тяхното изкуство в САЩ.  И става дума не само за да се покажат пред българската общност, а българската общност, която е вече достатъчно монолитна  в Чикаго, да проправи път на българското изкуство до американска среда.

Българската художествена галерия на Деница и Майк (“M&D Gallery”), която се намира на култовата улица „Кларк„ в Даун Таун, е мястото, където всеки  месец биха могли да представят своето изкуство добри български художници. Условията са създадени, теренът го има, остава да поканим майсторите от България на интересни международни състезания… В смисъл да участват в конкуренция от световен мащаб – с художници от САЩ и десетки други националности по света. Чикаго е място, където се събират хора от цялата планета.

Не съм сигурен някой да чака стопани на увеселителните заведения и техните агенти по артистичните програми да поканят някога художник с картините му от България в Чикаго. Певици и танцьорки се канят там където се лее вино и ракия, няма да поканят пастор и философ, нали?
Но вече има и идеите и настроението да се създаде в Чикаго и една уютно българско местенце, където да се представят в тази далечна земя уникални български таланти…

Българската художествена галерия M&D Gallery, Чикаго

С такава нагласа коментирахме с  Майк и Деница това зараждащо се желание в част от Чикагския ни артистичен свят…
А по стендовете край нас вече се представяха наредените по тях картини. Това бяха новите гости на септемврийското шоу, което организираше “M&D Gallery”. Бяхме поканени на едно деликатно, красиво и оригинално откриване, което  беше съпътствано през цялото време от артистичното пиано на Делиан Уйлсън, жива музика, създаваща романтична атмосфера. Подбраните специалитети и питиета от свободния бюфет също имаха своя принос в приятната и приятелска атмосфера.

Край нас беше едно разнолико изкуство, без догми и канони, уникално и красиво. На Хенри Дювал морските пейзажи здраво привличаха очите ни. Наред с тях и големите платна на самата Деница Маневска – маслени бои и пастели, но и графика, един познат ни и от други изложби емоционален артистичен свят, чието Сабина Недкова, която довършва своя картина на стативасъзерцание е радост и  удоволствие.
Познатата ни Джени този път излага четири  малки картини, както и, мисля че дебютантът в галерията  – Don Lokwod. С широко сърце и добра усмивка се посрещат маковете и рибарските  лодки на Деус,  а горе високо над нас е  „циганката” на Салваторе Силванти!

Нови  малки пластики представя скулпторът Валентин Господинов, преподавател в Националната художествена академия, София.
Виждам, че от „Летящите тела” на Дениз Жозе е останало само едно още хеликоптърче и нещо като летяща риба…  Посетителите все така първо се нахвърлят на щанда „Кетрин дизайн”, както и на бижутата на Дебра Уолч.

Младата дебютантка в галерията Сабина НедковаПравят ми впечатление четири картини, правени от една /талантлива/ ръка: „Балерина”, „Една българка с рози”, „Мечта и полъх”, „Романтична роза”… Да, това е младата Сабина Недкова.  Деница Маневска ми разказва, че тя е една от петте много талантливи български момичета, които  се обучават и работят в художественото ателие към галерията. Часовете по практика са в сряда от 16 до Стопаните на българската галерия в Чикаго – художничката Деница Маневска със сина си Майк20 часа и в неделя от 10 до 14 в помещение на галерията.

По едно време със звучен смях пристигна  Mishel Davidove,  отскоро е в Чикаго но отдавна прави невероятни вази, мозайки, почти невидими бижу-шкавченца, но и луксозни масички за портрета на любимия човек или златен олимпийски медал… И остана само да спомена още неколцина самобитни творци – Стивън Конън – компютърна графика, Александър Телалим с неговите акварели на цветя, които не може да сбъркаш с ничии други. Тук е още доста скъпата „Жена в Париж” на Valved, нови три картини на Боб Уилс , фотоси на Джанин Бауман, бижута на Розали  Папилена.

На 19 октомври  2012 г., когато се навършват три години от създаването на Галерията, ще станем свидетели на подобаващо шоу, за което са ангажирали своя изложбена площ 22 творци до сега.

Галерията създаде от 1 октомври специален  „Мембършип”, който увеличава възможностите и предоставя по-изгодни условия за експонирането на картини и други произведения на изкуството  в изложбената  зала. Таксата е 80 долара годишно, като всеки творец ще може да участва в едно арт-шоу /по избор/, при което няма да му се удържат 20 процента  от  продадена картина.

“M&D Gallery” се намира действително на прекрасно място – сред артистичен  свят и обширен терен за забавления, наречен „Лейк Вю”, наоколо има още три художествени галерии, вечер отвсякъде долита музика и човек има чувството, макар и не винаги, че е някъде в Европа… Струва ми се, че ще имаме удоволствието да продължим темата за бъдещата пътечка, която Галерията може да проправи на български картини и техните майстори към световния чикагски културен мегаполис…

Климент Величков
В.„България СЕГА”

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...