Дни на българската култура и славянска писменост в Чикаго

Дните на българската култура и славянска писменост са поредица от празници, организирани от Българо американския център за културно наследство в Чикаго
Пианистката Ани Гогова: „Всички работим за пролетта, в която ще цъфтят българските културни постижения. Заедно сме и това ни прави силни”

Тук, в Чикаго наистина българските празници са живи и тачени. Колкото си по далеч от Родината, толкова по- близо ти се иска да я пазиш в сърцето си. И тази година  спазихме традицията и поканихме бългаски писател. Сред нас  бе Виолета Овчарова, написала над 10 книги за деца и възрастни, член на съюза на независимите писатели, член на съюза на журналистите. Тя е носител на почетния медал на СНБП –ЗЛАТЕН РЕВЕРЕН за целокупната си и литературна дейност.Тук тя бе по покана на Българския център за културно наследство, за да сподели с нас празника на българската култура и писменост, да се срещне с децата от Българските училища. И вместо тоалети и обувки, тя донесе куфари с 200 книги, които  подари  на центъра и на българските деца. Щедър жест на щедро сърце. Празникът започна от събота,14 май, 12:30 ч.от двора на  църквата Света София, където училището към църквата и нашата организация  почетоха славното дело на двамата братя, Кирил и Методий с поднасяне цветя на паметника им.

{morfeo 6}

Друго събитие, съпътстващо Дните на българската култура и писменост в Чикаго, след концерта Фолклорна огърлица на 14 май в Будлонг скул аудиториум,  бе откриване на 16 май, художествена изложба в Сити хол, Кук Каунти, на 10 български художници, живеещи в САЩ . Щедри дарители помогнаха да бъде издаден каталог с биографията и произведенията на участниците. На събитието дойдоха художниците, които живеят в Чикаго: Огнян Тодоров, известен с иконите и великолепната дърворезба на църквата Свети Иван Рилски-Чудотворец, Иван Михов, активно работещ художник в разнообразни  области на изкуството, завършил Академията в Чикаго, Стив Иванов, известен с художествените си фотографии и уникална технология, от Чикаго е и Цветан Анчев, изключително талантлив керамик, за съжаление отишъл си преждевременно от този свят, представен от съпругата си Анамария. Художничката Деница Маневска представи не само своето творчество, но и престижната си галерия на Кларк и не скри удоволствието си, че е сред свои колеги, с които би искала да осъществи свои проекти и идеи. Останалите колеги, които не успяха да присъстват на откриването бяха мислено с нас и индиректно с прекрасните си произведения и творческа биография:  Златомара Попова от Сан Франциско, Иван Стойчев – Далас, Иван Узунов – Сан Франциско, Симеон Гигов от Аризона. Лично  Мария Папас, административен ръководител на най- голямата община Чикаго, чийто департамент любезно отвори врати и ни оказа гостоприемство, откри изложбата.Специален гост  бе и консул Светлана Стойчева от Ню Йорк, която въпреки напрегнатата програма в Чикаго успя да дойде и поздрави участниците с предстоящия празник, 24 май. Получи се един истински празник, благодарение на ансамбъл Хоро, които пак танцуваха и накараха и Папас да танцува с нас. Беше и още един тачен и уважаван приятел на българите тук, Пат Михалски-дългогодишен асистент и помощник на Мария по етническите въпроси. Изпълненията на нашата талантлива пианиска в Чикаго, Ани Гогова, която е звършила пиано в Мичигънския университет и преподавала музика в Рузвелт унивърсити показа още веднъж как таланти като Ани са част от националното ни богатство и можем да се гордеем навсякъде с тях.

Кина Бъговска

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...