Под Слънцето на България

Стефан Шарлопов беше един от спонсорите на Петата световна среща на българските медии  в Бургас и Варна и един от главните участници, защото и самата тема на организирания от БТА форум бе свързана с туризма. Още тогава направи впечатление неговата ясна визия за това, че модерният туризъм е сериозно предизвикателство за България и има ресурси да се развива целогодишно и много ефективно.
Имах удоволствието да се видим отново след медийната среща – вече „на местна почва”, т.е. в неговия офис, където кипеше трескава работа – като за Олимпиада…

Естествено, както за всеки организатор, така и за него е било много важно да подбере екипа,  с който работи. Да имат едва ли не интуиция към това, което предстои да вършат и да разбират добре стратегията. Да  виждат нещата в развитие, а не само в момента. Направил го е чудесно. Защото такива са, според мен, неговите сътрудници Сийка Кацарова и Стела Велкова, които умеят да предразположат клиентите с изчерпателна визуална презентация и с личния си чар и професионализъм.
Ето и темите, които засегнахме в нашия разговор.

Кина Бъговска


Как започнахте Вашия бизнес и защо?
След дипломирането ми във ВТУ започнах да се занимавам с журналистика на икономическа тематика. На 26 години издадох първата си книга с художествена документалистика, а полученият за нея хонорар ме разсмя и ме натъжи едновременно. Наведе ме на много размисли, които завършиха с извода, че това не е моята работа. Имах сили, енергия и амбиция за много повече, а също и силното желание да се докажа и да премеря сили на свободния пазар. Така преди 20 години започнах да се занимавам с частен бизнес – първоначално  с  търговия,  стокови и финансови операции. След това (през 1995 г.) създадох с голям ентусиазъм  акционерното дружество “Роял Фуудс “ АД. Компанията произвеждаше  трайни пакетирани сладкиши под марката „Роял Кейк” в две фабрики близо до София, а по-късно и с производство извън страната. През следващите десет години се занимавах с основно с индустриално производство като освен на „Роял Фуудс”  бях мажоритарен собственик и председател на Съвета на директорите на предприятието за бутилиране на минерална вода „Девин” АД, на завода за метални конструкции “Санел” АД  в град Сандански, на „Роял Патейтос” АД,  “Роял Холидей” ЕАД и други. През 1999 г. започнах и на работата си в хотелиерството с хотел „Мургавец” в Пампорово. Днес, 3 години след продажбата на другите ми бизнеси на европейски инвеститори, ангажиментите ми в хотелиерството, ресторантьорството и спа-туризма са поставени на много широка професионална основа. Създадох първата частна хотелска верига “Шарлопов хотелс”, която включва петзвездния Парк хотел „Пирин” в гр. Сандански,  Гранд хотел „Янтра” в гр. Велико Търново, Гранд хотел „Мургавец” в ски-курорт Пампорово, Спа хотел „Девин” в планинския балнео-курорт Девин, Шарлоповата, Парлапановата, Джелеповата и Тачевата къщи в архитектурен резерват с. Боженци. Част от веригата извън границите на България е и уникалният старинен хотел “Палменвалд” в град Фройденщат, Германия, който в момента се реновира и през 2010 ще заработи като петзвезден хотел. В този бранш открих вдъхновение и изпитвам удовлетворението да съм сред доказано най-добрите. За това свидетелстват многобройните ни награди от престижни национални конкурси. 
Хотел Пирин - Сандански
Как вие преодолявате днешната икономическа криза в българския туризъм и кои са опорните Ви точки в бизнеса?
Криза се преодолява с повече труд, повече мозък и стопроцентово себераздаване, което се отразява на личната почивка. Типично за кризисна ситуация – работиш 3 пъти повече, за да получиш резултат, равен на този преди кризата.

С какво се отличава Вашата туристическа верига, „Шарлопов” от останалите български хотели?
С това, че хотелите ми не са черноморски и са целогодишно работещи. Различен е и слогана: „Дом далеч от дома” – това е и идеята на веригата. На база на доброто обслужване, човек трябва да получи усещането, че е у дома си. Пътуването е неразделна част от живота на човека. Необходимост или развлечение – то ни среща с многообразието и непознатото в живота, но едновременно с това ни отдалечава от дома, от неговия уют и топлина. Като пътуващ човек винаги съм мечтал за сливането на тези усещания и смятам, че с професионалната работа на всички мои екипи успяваме да го постигнем.

Какви са недостатъците в Българския туризъм и как могат да бъдат избегнати?
Според  мен е грешно, че България се свързва само с море и ски. България има уникален климат и  забележителни възможности в посока балнео, спа и уелнес, историческо наследство, религия, вино и т.н. – нещо, което може да бъде основа на националния туристически продукт. Като недостатъци отчитам презастрояването на някои български курорти, но го приемам като болест на растежа – нещо, което пазара сам ще регулира.

Какви са перспективите, според Вас, за увеличаване на туристите от САЩ и Канада в летния и зимния период на българската туристическа година?
Голям потенциал има в общностите на българите, живеещи в чужбина. Нещо, което досега беше встрани от нашето внимание. Повтарям – България е целогодишна туристическа дестинация и имам стопроцентово доказателство, че това е така. Напълно достъпно и възможно е за всички българи, живеещи в САЩ и Канада, да намерят целогодишно място за релакс и заедно с това да си припомнят или да опознаят  културно-историческото наследство на България. Само за информация – на територията на България има регистрирани 45 хиляди паметника от тракийско време до наши дни. С подобен капитал могат да се похвалят малко страни в света.

Хотел Мургавец - ПампоровоВиждате ли място за съвместни дейности с нашите медии, които имат вече дългогодишен опит и създадени добри контакти в САЩ за организиране на ефективни представяния на  туристически места от България? 
Естествено, че виждам възможности – първо в посока информиране на вашите читатели за новия образ на България, който далеч не се вписва в досегашните шаблони. Бихме се радвали да ви представим информация за различните региони в България, касателно СПА туризма и културното наследство.  По отношение на българския фолклор бих желал да кажа, че той е уникален и според мен е живата връзка с нашите традиции и идентичност.
Можем ли да заинтригуваме американците повече с нашия СПА туризъм, а така също и за  посещение на страната ни от хора със специфични интереси към българската култура – изкуство и фолклор?
Това ще бъде едно запомнящо се изживяване и сме на ваше разположение да ви предложим 10, 14 и 21-дневни пакети на разумна цена. Наистина изживяването ще бъде запомнящо се.

Бихме ли могли да организираме съвместно в Чикаго и други градове на САЩ специални фестивали и представяне на туристически обекти от България, с което да събудим по-голям интерес към страната ни?
Вероятно бихме могли да организираме подобен тип фестивали, но това е едно скъпо струващо мероприятие, за което бихме могли да разговаряме след като отшуми финансово-икономическата криза. Светът е по-малък след създаването на интернет пространството – това е един добър път българите, живеещи в САЩ и Канада да получат информация, както за хотелите и отделните туристически продукти, така и за региона, в който те се намират.
Нашето предложение към вас е да създадем ефикасни форуми в Чикаго, в различни американски институции, които ние добре познаваме и където Вие бихте могли по най добрия начин да покажете своя бизнес, координиран от наша страна.
В момента БСБСПА и аз лично участваме в разработване на новата визия на националния туристически продукт, както и очакваме мастър-план за развитието на България като целогодишна туристическа дестинация. Може би ще бъдем доста по-готови да разговаряме по този въпрос през първата половина на следващата година – това ще бъде и нашият инструмент, с който да предизвикаме по-голям интерес към България. Поемам ангажимент към вас, когато сме готови,  да ви изпратя пълната информация. И тогава да потърсим по-ефикасни форуми, на които да представим този материал. Всъщност ние няма да правим нищо ново, а да възстановим добре забравените стари неща, съществували от тракийско и най-вече от римско време. Като факт само ще ви информирам, че армиите на Римската империя са се лекували и рехабилитирали именно по нашите земи. На територията на България са живели и римски императори, които са управлявали империята от нашите земи. Логично е да си зададем въпроса защо именно оттук, а не от Румъния например, която по това време също е била част от Римската империя. Отговорът се налага сам – защото България разполага с уникален климат, минерални води и пелоиди (калонаходища)    , за които светът знае малко. Нашата кауза е именно тази – да дадем повече информация на света за България.

Какво ще пожелаете на нашите сънародници, които временно или постоянно живеят и работят в САЩ?
Ще им пожелая първо здраве. Ще им пожелая и да не забравят за Майка България  и особено в периода на тежка финансово-икономическа криза в света да си почиват и да поддържат здравето си в България. Това ще бъде полезно за тях, а също така и изключително полезно за българския туристически бизнес, който според мен има добра перспектива за развитие.

 


Стефан ШарлоповСтефан Шарлопов
Председателят на Българския съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА) Стефан Шарлопов е още и заместник-председател на Съюза на българската туристическа индустрия (СБТИ), член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), член на Държавно-обществената консултативна комисия по туризма.
Роден на 14.10.1962 г. в гр. Бургас. Завършил руска гимназия в родния си град и висше образование във Великотърновския университет, специалност Българска филология. Генерален спонсор на фолклорен ансамбъл „Българе” и един от основателите на движението “Второ българско Възраждане”.  Сред учредителите на Национално движение “Българско наследство”. Председател на Гражданско сдружение “Майка България”, инициатор и основен дарител на строящия се  уникален храм „Св. Евтимий Патриарх Търновски” в град Велико Търново. Женен, с три деца.

За контакти: www.sharlopov.eu

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...