Три пъти “Ура” за Третият рожден ден на “Механата” в Чикаго

Не, не го е писал това Яворов за “Механата” в Чикаго:
“Немили-недраги в далека чужбина
един – в механата ! – открит им е път…”

Така е било за дедите на ония познати нам приятели арменци в старо време.
Днес в Чикаго всеки от нашата мощна българска общност има открити пред себе си много пътища.
Но един от тях, наистина, го избираме често – в “Механата”, на Лий Стрийт.
Мястото е Дес Плейнс, един много хубав събърб с доста български щрихи, които най-често си ги бива!
Преди година, когато  в Българо-Американската асоциация ни омръзна да правим заседанията си в иначе лъскавата обстановка на “Павилиън”, нашият президент тогава – адвокат Цветелина Бойновска ни рече:
– Абе що не отидем в “Механата”? – и ние още веднаж се убедихме, че бяхме си избрали за ръководител свестен човек.

Беше свежо утро и ние стъписахме готвещия се за трудовия си ден персонал, които ни помислиха за шайка алкохолни рецидивисти. Пак ни погледнаха изпитателно, когато си поръчахме по две мекици, но ги донесоха. Оказа се, че 1 /една/ мекица била стандартният порцион за човек от сорта на Дан Колов! Никак не е изключено, че тази щедрост на тукашните готвачи е и един от главните стимули, които карат много хора да избират пътя към добре познатата “Механа” на Българското Чикаго.

Така че пътят към това заведение познават и адвокати и лекари и музиканти, хора от констракшъна и големите трокове, таксидрайвъри, нотариуси и кеар-гивъри, компютърни гении и дори вестникари като нас… И идват не за да се напият и дигнат пара помежду си. Натротив – това е едно спокойно и безпроблемно място, където винаги може добре да се нахраниш и да се почерпиш послучай всяка хубава случка! От години е пълно с футболни отбори – като че е Българският чикагнски футболен съюз! Футболните ни виртуози идват тук  след мачовете през уикенда.Самите стопани на “Механата” обичат и играят този велик спорт. Оказва се, че където има разумни хора – никой никому не пречи. Дори уйскито и топката  нямат помежду си неприятности.

Разбира се една механа е позната и почитана главно заради богатството, красотата и свежият, юнашки дъх на разните алкохоли от цял свят, които са подредени зад гърба на бармана.  Тук е разнообразно и добре натъпкано, както в Конгресната библиотека във Вашингтон. Особено се тачи българското, но се посреща с пълно уважение и шотландското, руският и финландски северен допинг,  стига се дори до френските глезотии.

На 26, 27 и 28 август 2011-та, с тридневна фиеста, бе отпразнуван Третият рожден на заведението. Според Егенето на механите  това е много добра, здравеняшка възраст!  Командният състав, който е на капитанския мостик –  приятелските семейства Мая и Румен Ковачеви и Нина и Иван Цветкови, си е избрал отличен екипаж. С него, Чикаго, Българското,  се надява, да пътуваме заедно през още много и много хубави, празнични дни и вечери!

И какво накрая?  Имаме си добра Механа в Чикаго – да я почитаме и пазим. Има си Механата добри клиенти – да ги пази и да им угажда както винаги досега!

Климент ВЕЛИЧКОВ, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...