ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ В НЕЙПЪРВИЛ

Автор: Мария Христова

На 5ти ноември 2016година в „Ново българско училище” в Нейпървил се проведе открит мултимедиен урок, пoсветен на народните будители. По традиция всяка година преподавателката по история Камелия Попова представя пред всички ученици, техните родители и приятели на училището увлекателно и вълнуващо какво се е случило по българските земи преди близо два века и половина. Тя успява да предизвика любопитството на малките възпитаници на училището с разкази за живота на бележити българи, придружени с откъси от филми и богат снимков материал от нейния личен архив.

Bulgarian school Naperville IL

Тази година денят на будителите бе отбелязан със специална историческа разходка до Атон, Хилендарския и Зографския манастир. Камелия Попова ни пренесе в атмосферата на онези дни, в които Паисий Хилендарски наред с църковните си задължения на монах, се е занимавал и с книжовна дейност. Малките слушатели и гостите в залата разбраха, че Атон се е превърнал в духовен център, който играл важна роля в живота на балканските народи. Всички видяха Паисиевата кула в Хилендарския манастир, където Паисий започва да пише своята “История”.

денят на будителите

Децата успяха да видят и първия препис на книгата, направен от Софроний Врачански и се възхитиха от изключително красивата калиграфия. Те задаваха въпроси, повтаряха с внимание и старание новите имена и исторически дати. Камелия Попова завърши открития мултимедиен урок с посланието към нейните ученици, че народните будители са онези българи, които активно пробуждат народното самосъзнание като изтъкват необходимостта от знание и употреба на майчиния език, и познаването на родната история!

Преподавателката продължава своята нелека мисия да задържи вниманието на подрастващото младо поколение българчета в чужбина със съвременни методи на преподаване и активно използване на мултимедийно обучение в часовете по история. Следват поредица от открити уроци, които ще бъдат посветени на живота и делото на Христо Ботев и още много други бележити българи и исторически събития, които се провеждат на адрес: 1140 Raymond Drive, Naperville, IL 60563 в „Ново българско училище” в Нейпървил.

 

 

You may also like...